NCAA Recap: Kentucky schakelt titelverdediger Louisville uit

Door

Kentucky v Louisville

Ook de tweede dag van de Sweet Sixteen was een hectische en vooral hele spannende dag: in geen enkele wedstrijd was het puntenverschil groter dan vijf. De grootste stunt vond plaats Indianapolis waar titelverdediger #4 Louisville verloor van rivaal #8 Kentucky (69-74). Het was voor Louisville-coach Rick Pitino zijn eerste verlies ooit in de Sweet Sixteen (Nu 11-1 in Sweet Sixteen).

Het zelfvertrouwen bij de Wildcats was groot na het verslaan van #1 Wichita State en dat bleek in de wedstrijd tegen Louisville. Ze wisten de hele tijd in de buurt te blijven van de Cardinals en in de laatste vijf minuten, toen het er om ging, maakten ze de klus af. Louisville, dat in de eerste 32 minuten domineerde in de paint (42 punten), scoorde slechts twee punten in de paint in de slotfase.

Daarnaast maakte Kentucky geen enkele fout, er waren geen turnovers en ook de vrije worpen werden gemaakt (22-uit-27). Ook dat laatste was een cruciaal detail waar Louisville moeite mee had: zij schoten slechts 13-uit-23 uit hun vrije worpen.

Aan de kant van Kentucky was met name Julius Randle indrukwekkend bezig. Hij eindigde met zijn 23ste double-double, maakte vijftien punten (met twaalf rebounds) en was een ware plaag voor de Cardinals:

kentucky

De ervaren titelverdediger Louisville verliest zodoende van het jonge Kentucky, en de avond kan het beste opgesomd worden in deze gif:

Cardinals

De #3 Iowa State Cyclones ontsnapten vorige week nog tegen #6 North Carolina, maar ditmaal kwamen ze zonder Georges Niang net tekort. #7 Connecticut versloeg wederom een ploeg die hoger gerankt was en won met 81-76.

Tijdens de upset van de Huskies tegen #2 Villanova was Shabazz Napier de man die het verschil maakte, ditmaal was het DeAndre Daniels die met 27 punten en tien rebounds de x-factor was in de overwinning van Connecticut. Napier voegde daar zelf negentien punten aan toe en zodoende waren de Cyclones vanaf het begin in de achtervolging.

Maar net als tegen de Tar Heels wist Iowa State in de buurt te blijven. De gevaarlijke offense waarin Matt Hogue goed was voor maar liefst 34 punten, kwam in de tweede helft op stoom en leek even weer voor een stunt te zorgen.

Connecticut liet zich echter niet gek maken, ze maakten hun vrije worpen af toen het erom ging (13-uit-14 in de laatste vijf minuten) en maakten het zo onmogelijk voor de Cyclones om terug te komen.

Grote verslagenheid bij Iowa State na het verlies tegen Connecticut
Grote verslagenheid bij Iowa State na het verlies tegen Connecticut

Het gaat echter niet makkelijk worden voor de Huskies om door te stoten naar de Final Four. In de Elite Eight komen ze namelijk één van de grote favorieten tegen in #4 Michigan State. Zij versloegen met de allergrootste moeite de #1 Virginia Cavaliers met 61-59.

Ondanks dat Virginia de #1 seed was in deze regio waren de Spartans vooraf de favoriet. Toch was het maar de vraag hoe Michigan State om zou gaan met de defense van Virginia. Het antwoord? Zelf nog beter defense spelen.

Want wie voor offense kwam zat goed fout bij deze wedstrijd. De Cavaliers schoten uiteindelijk slechts 35% terwijl de Spartans tot 45% kwamen. Dit maakte uiteindelijk het verschil want ondanks dat beide teams aanvallend soms moeite hadden om in hun ritme te komen was het Michigan State dat op de juiste momenten de buckets maakte.

Uitblinker was Brendan Dawson, die tot 24 punten en tien rebounds kwam. Een andere uitblinker bevond zich op de tribune, want Michigan State’s grootste fan was ook aanwezig in Madison Square Garden om haar jongens (met succes) aan te moedigen richting de Elite Eight:

 

 

Tot slot was er meer succes voor de staat Michigan. Want ook #2 Michigan wist te winnen en komt nu in de Elite Eight tegenover #8 Kentucky te staan. In een hectische wedstrijd wonnen de Wolverines met 73-71 van #11 Tennessee.

Het is echter een wedstrijd waar nog lang over gesproken zal worden. De scheidsrechters waren de Volunteers van Tennessee namelijk niet bepaald gunstig gezind in de slotfase:

Is die voet niet over de lijn?
Is die voet niet over de lijn?

En dan was er nog een cruciale charging call die Tennessee de wedstrijd kostte, oordeelt u zelf:

charge

Dat wil echter niet zeggen dat Michigan onverdiend won, de Wolverines waren zoals gebruikelijk aanvallend heel efficiënt en schoten maar liefst 11-uit-20 uit driepunters. Ook in het nemen van vrije worpen was Michigan scherper: 80% tegenover 57% voor Tennessee.

Hierdoor was het nadeel in turnovers (Michigan had er 13, Tennessee slechts 7) niet de doodsteek voor Michigan maar konden ze de wedstrijd eruit slepen toen de Volunteers in de slotfase heel dichtbij kwamen. De offensieve machine van #2 Michigan komt, zoals gezegd, in de volgende ronde het jonge #8 Kentucky tegen. En zolang beide teams uit de staat Michigan blijven winnen behoort een Wolverines-Spartans finale nog steeds tot de mogelijkheden.

Vanavond begint het eerste deel van de Elite Eight in het NCAA Tournament. Rond de klok van elf (NL tijd) neemt #11 Dayton het op tegen #1 Florida. Vervolgens zal (nadat de klok een uur naar voren is gegaan) rond een uur of drie de tweede wedstrijd beginnen tussen #2 Wisconsin en #1 Arizona.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. jb 9 jaar ago

    Die voet over de lijn is gewoon gefloten, charge is inderdaad discutabel. Maar enkele minuten daarvoor werd een duidelijke videocall voor Michigan aan Tennessee gegeven…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen