49ers verslaan Saints in regelrechte klassieker

Door

Zondag stonden twee grote wedstrijden op het programma. De Ravens tegen de Bills in de AFC en de Saints tegen de 49ers. De Mercedes-Benz Superdome in New Orleans was het decor van laatstgenoemde topwedstrijd. Tussen de 49ers en Saints stond een potentiële first seed in de NFC op het spel. Wat zich ontvouwde in New Orleans had geen enkele neutrale kijker durven dromen. De wedstrijd had energie van begin tot eind en werd een regelrechte klassieker. Voor de 49ers was dit een extreem belangrijke overwinning. Mede door de nederlaag van de Seahawks hebben ze de first seed in eigen hand. De Saints doen een stapje terug, maar zien we zeker terug in de playoffs. Een rematch tussen de 49ers en de Saints in de playoffs zou geweldig zijn.


49ERS WINNEN IN EXTREMIS NA ONGEKEND SPEKTAKEL IN NEW ORLEANS

San Francisco 49ers @ New Orleans Saints | 48 – 46


BREES OPENT HET BAL

Af en toe werd er wat getwijfeld aan de houdbaarheid van de 40-jarige Brees. Zondagmiddag liet hij maar weer eens zien dat de sleet er nog altijd niet op zit. De Saints begonnen geweldig en scoorden meteen door een 38-yard touchdown van Jared Cook. Daarmee was de toon gezet. De 49ers gingen mee in de flow. Na een uitstekende drive van Jimmy Garoppolo werd Emmanuel Sanders gevonden in de endzone. Sanders, misschien wel de beste trade dit seizoen, zou ook in deze wedstrijd weer uitblinken.

Brees ging ondertussen vrolijk door met het strooien van passes. Weer vond hij Cook in de endzone, die daarbij wel geblesseerd raakte aan zijn hoofd en niet terug zou keren. De thuisploeg was on fire en kwam snel weer in balbezit. De eerste play van het tweede kwart betekende de derde touchdown van de middag voor New Orleans. Taysom Hill, ditmaal ingezet als receiver, ving de touchdown.

75-YARD TOUCHDOWN

De 49ers hadden iets nodig om terug te komen in de wedstrijd. Normaal gesproken staat de defensie als een huis, maar nu keken ze al vroeg tegen 20-7 achterstand aan. Geheel in de geest van de wedstrijd kwam San Francisco direct terug met een geweldige play. Sanders versloeg zijn directe tegenstander en ving een diepe pass van zijn QB. Daarna wist hij, ondanks twee verdedigers in zijn nek, ook nog de endzone te bereiken voor een 75-yard touchdown. Brees schakelde vervolgens weer een tandje bij. Ditmaal leunde hij stevig op de running game van Alvin Kamara en Latavius Murray. Hij toonde zelf nog over het nodige atletisch vermogen te beschikken door op fourth-down de endzone in te springen.

TRICK PLAY

Weer moesten de 49ers terugkomen van een achterstand. En weer hadden ze een truc in petto. Kyle Shanahan had een trick play bedacht waarbij Sanders uiteindelijk de bal gooide naar Raheem Mostert. Voor laatstgenoemde was het een koud kunstje om de volgende touchdown binnen te lopen. Het publiek in New Orleans werd op een ongekend offensief spektakel getrakteerd. De volgende drive van New Orleans was de eerste die niet in een touchdown eindigde. Daar was een knappe play van Nick Bosa verantwoordelijk voor. Het was de kans voor Jimmy G om langszij te komen. Met een aantal geniale running plays lukte dat ook nog. En zo gingen de bezoekers de rust in met een minimale 28-27 voorsprong.

FOUTJES

Het werd er in de tweede helft niet minder leuk op. Wel slopen er wat foutjes in bij beide ploegen. De eerste was voor Sanders die de bal niet goed ving en een turnover veroorzaakte. Genoeg voor de Saints om de voorsprong weer te pakken met een field goal. De volgende die in de fout ging was Kamara. Hij raakte bij een run de bal kwijt en gaf daardoor San Francisco de bal in Saints territory. Een dure fout, want even later sprong Kittle de endzone in voor de volgende 49ers touchdown.

De thuisploeg bleef in deze fase met name door field goals in de wedstrijd. Even later was er een belangrijk moment in de wedstrijd. Hill gooide de bal diep na een fake punt, maar Michael Thomas kon de bal niet vangen omdat hij hevig gehinderd werd. Sean Payton en de Saints waren woest, maar pass interference penalties kunnen niet gegeven worden bij een fake punt. Dus ging de bal terug naar de 49ers.

MICHAEL THOMAS

De bezoekers hadden wel geluk met een toegewezen penalty. Kyle Jusczyk werd hard geraakt op third-down op het moment dat de drive van de 49ers ten einde leek. De penalty die volgde thield de drive levend. En Garoppolo maakte daar maar al te graag gebruik van. Hij vond Kendrick Bourne in de endzone. Bij een stand van 42-33 voor San Francisco leek even het beslissende gat geslagen te zijn.

Ook de thuisploeg bleek echter over de nodige vechtlust te beschikken. Een knappe catch en dito run van Thomas bracht de Saints snel weer in de redzone. Het was de 49ers-D inmiddels gelukt het gevaar van Kamara in te dammen, maar het tegenovergestelde kon gezegd worden over Thomas. De best verdienende wide receiver in de NFL ving wederom de bal en haalde de endzone.

SLOTFASE

Zo stond het 42-40 voor de bezoekers uit San Francisco met slechts vier minuten op de klok. Een touchdown zou vrijwel zeker een overwinning betekenen. Shanahan gooide er nog een paar trick plays uit, maar een touchdown werd het niet. Wel een field goal en daarmee was het verschil opgelopen tot vijf punten. En dus kreeg Brees de kans om het publiek een passend slot te geven. Geen probleem voor allstar-QB. Dit keer had hij wel het geluk aan zijn zijde met een penalty op third-down. Daarna was het Tre’Quan Smith die voor een explosie van geluid zorgde in het stadion door de touchdown binnen te lopen. De Saints deden bijna alles goed, behalve misschien dat ze zo snel wisten te scoren. Hierdoor was er zelfs voor de 49ers nog tijd voor een score.

KONING KITTLE

De ploeg van Sean Payton deed ook nog iets anders fout. De two-point-conversion werd namelijk gemist waardoor het verschil slechts 1 punt werd. San Francisco had daardoor genoeg aan een field goal. Geheel in lijn met de wedstrijd zou het tot het laatste moment spannend blijven. Hét moment van de wedstrijd volgde even later op fourth-down. Jimmy G had twee yards nodig om de drive in leven te houden. De bal ging naar Kittle op dit belangrijke moment. Die ving de bal niet alleen, maar schudde ook nog eens meerdere verdedigers van zich af. Een huzarenstukje van de tight end. De Saints defense kon hem alleen afstoppen met een facemask grab, waar terecht een penalty voor werd gegeven.

Het bracht de 49ers diep op de helft van de thuisploeg. Daardoor werd het een koud kunstje voor Robbie Gould om vanaf 30 yards de 49ers naar de winst te schieten. En dat deed hij ook. Een weergaloze wedstrijd kreeg een gedroomd einde. De 49ers blijven op koers richting de first seed en komen de Saints wellicht later weer tegen in de playoffs.


OVERIGE DUELS


Detroit Lions @ Minnesota Vikings | 7 – 20: de Vikings blijven in de race om de playoffs door een degelijke overwinning op de Lions.

Washington Redskins @ Green Bay Packers | 15 – 20: ondanks een sterke start van de thuisploeg, kwamen de Redskins nog gevaarlijk dicht in de buurt van een stunt.

Carolina Panthers @ Atlants Falcons | 20-40: zonder coach Ron Rivera wisten de Panthers weinig in te brengen op bezoek bij Atlanta.

Coverfoto: Chuck Cook/USA Today Sports

Ook leuk om te lezen