David Villa schrijft geschiedenis met NYCFC

David Villa NYCFC

De MLS was vannacht in de ban van New York City FC’s eerste thuiswedstrijd ooit. 43,507 toeschouwers in het Yankee Stadium zagen hoe David Villa zijn ploeg tegen de New England Revs nadrukkelijk naar haar eerste MLS-zege dirigeerde.

Afgelopen weekend maakte New York City FC haar debuut in de MLS op bezoek bij mede-debutant Orlando City SC. De ploeg maakte geen onuitwisbare indruk en de gewenste overwinning bleef uit; beide ploegen bleven steken op 1-1. Vannacht stond de eerste MLS-thuiswedstrijd ooit op het programma.

Stroef begin
In de beginfase van de eerste helft was de thuisploeg de bovenliggende partij. Al na vijf minuten spelen kon Nemec op aangeven van David Villa de score openen, maar Shuttleworth bracht redding. Ruim tien minuten later was het eerste thuisdoelpunt in de historie van de club alsnog een feit. Villa zette zelf de aanval op en schoot de bal na een één-tweetje met Grabavoy beheerst tegen de touwen (1-0).

Desondanks wist NYCFC niet door te drukken, het spel oogde af en toe zelfs stroef. De Revs richtten zich vervolgens op en kregen ondermeer via Agudelo kansen op de gelijkmaker. De spits was gevaarlijk met zowel een kopbal van dichtbij als een hakje achter het standbeen langs dat nét naast het doel van Saunders rolde. Het mocht niet baten, de stand bleef 1-0 bij rust.

NYCFC heerst
In de tweede helft had New England vrijwel niets meer in te brengen. Het waren Mix Diskerud en David Villa die bij NYCFC de lijnen uitzetten en de ploeg veelvuldig richting het vijandelijke doel dirigeerden. Kansen kwamen er voor de ploeg vooral via de voet van Villa. De spits dook een paar keer gevaarlijk op voor het doel, maar het leidde niet tot de bevrijdende treffer.

Een rode prent voor New England-verdediger José Gonçalves na een overtreding op Shelton bood NYCFC de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong alsnog uit te breiden. Maar Villa, Nemec en wederom Villa wisten een sterk keepende Shuttleworth niet te verschalken. Uitgerekend voormalig New Englander Patrick Mullins lukte dit wel.

Bevrijdende treffer
Met nog vijf minuten op de klok ontsnapte Villa op de linkerflank aan zijn directe tegenstander en zette knap voor. Mullins, nog geen minuut in het veld, anticipeerde hierop en schoof de bal bij de tweede paal binnen (2-0). Het Yankee Stadium ontplofte nadien, toen het besefte dat de eerste overwinning in de korte geschiedenis van de club een feit was.

Foto’s: Getty Images & NYCFC