MLS Player Special: Brian Carroll

Door

Philadelphia Union v Olando City

Terug van weggeweest: de MLS Player Special! Elke donderdag zet SportAmerika een voetballer in de schijnwerpers en deze week is dat Brian Carroll, middenvelder van Philadelphia Union.

Hij deelt zijn naam met de oud-gitarist van Guns ’n Roses (Buckethead, die zoals zijn naam al doet vermoeden inderdaad emmers van KFC op zijn hoofd zet), maar de voetballer Brian Carroll is minstens zo’n opvallende verschijning. Niet per se dankzij zijn uiterlijk, maar meer door zijn CV: hij stond al precies 300 keer in de basis bij een MLS-wedstrijd.

Iron Man
Carroll is een verdedigende middenvelder. Toch blinkt hij niet alleen uit in tackles, mandekking en kopkracht, maar beschikt hij ook over een goede traptechniek. De aanvoerder van Union kan zomaar iemand voor de goal zetten en haalt zelf ook nog wel eens de trekker over. Verder is hij niet bepaald blessuregevoelig, zijn bijnaam is ook niet voor niets Iron Man.

Aanvoerder jr.
Na zijn jeugd in Virginia te hebben doorgebracht, ging Carroll studeren aan het prestigieuze Wake Forest. Daar kreeg hij als junior al de aanvoerdersband om zijn arm geschoven en gaf hij bovendien de meeste assists van alle spelers. Meteen daarna kwam Carroll bij Project-40 (een project van Nike en de MLS om voetbaltalent op te leiden) en werd hij in 2003 uiteindelijk als elfde gedraft door D.C. United, waar zijn broers Jeff en Pat ook nog een tijdje hebben gespeeld.

MLS
Vijf seizoenen, een MLS Cup en meer dan 130 wedstrijden later vertrok Carroll naar Columbus, Ohio. Een paar maanden daarvoor was er even sprake van dat Iron Man voor een Frans avontuur bij Olympique Marseille zou kiezen, maar dat bleef bij een gerucht. Bij de Crew speelde hij drie jaar, maar zullen de fans hem vooral herinneren dankzij zijn gemiste strafschop tijdens de play-offs van 2010. Dat betekende de uitschakeling van Columbus, en toeval of niet: twee weken later vertrok de rechtspoot bij Crew, om voor Philadelphia Union uit te komen.

Daar speelt Carroll nu nog steeds, de geboren leider is zelfs aanvoerder. Enkele weken geleden bereikte hij de grens van 300 gespeelde MLS-wedstrijden, van de nog actieve voetballers kunnen dat er niet veel zeggen. Carroll speelde ook nog acht interlands voor Team USA. En dat hij niet alleen kan verdedigen, maar ook beschikt over inzicht, techniek en een goed linkerbeen, bewees hij met dit – al dan niet fortuinlijke – doelpunt:

Volgende week is er weer een MLS Player Special. Wie zie jij graag uitgelicht? Suggesties kunnen gedaan worden via Twitter: @SportAmerika.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen