Yankees halen Pineda en Kuroda binnen

Door

Vrijdag 13 januari 2012 gaat voor de New York Yankees in de boeken als de interessantste dag van deze off-season. In twee deals hebben de Bronx Bombers hun starting rotation van een flinke upgrade voorzien.

Eerst stuurden de Yankees top-prospect Jesus Montero samen met pitcher Hector Noesi naar de Seattle Mariners voor revelatie van 2011, startende werper Michael Pineda en pitcher Jose Campos.

Naast Pineda schuift ook veteraan Hiroki Kuroda rechtstreeks in de rotation in New York, die verder bestaat uit C.C. Sabathia, Ivan Nova en een van A.J. Burnett/Phil Hughes/Freddy Garcia.

Pineda
Pineda had een ERA van 3.71 in zijn rookie-jaar. Dat ziet er niet spetterend uit, maar Pineda is 22 jaar en begon het jaar ontzettend sterk. Met een jaartje MLB ervaring in de broekzak zal hij dat waarschijnlijk wat langer door kunnen trekken. Al neemt hij het nu wel op tegen zwaardere tegenstanders en speelt hij zijn thuiswedstrijden in homer-happy Yankee Stadium.

Kuroda
Kuroda speelde zijn hele ‘carrière’ bij de Los Angeles Dodgers. Ik zet carrière tussen aanhalingstekens, want hij wordt in februari 37 en kwam pas in 2008 naar de MLB vanuit Japan. Kuroda is geen flashy pitcher, maar is jaarlijks goed voor een groot aantal innings (drie van zijn vier jaar in de MLB 180+ innings) en is met $10 miljoen niet duur.

Ik zie Kuroda niet als een speciale pitcher, maar wel als een nuttige. Hij is redelijk betrouwbaar en zal de Yankees als de offence een beetje draait genoeg W’s opleveren. Verwacht alleen geen wonderen van deze man.

Montero
Wel raken de Yankees met Montero een all-star bat kwijt. Montero (22) is de afgelopen jaren vaker genoemd in geruchten, maar dit keer vertrekt hij echt. Hij is oorspronkelijk een catcher, maar veel kenners vragen zich af of hij de zware inspanningen achter de plaat aan kan. Net zoals bij Bryce Harper (#1 overall pick van 2010, Washington Nationals) lijkt het beter om niet meer achter de plaat te gaan hurken. Montero zal waarschijnlijk vaak als DH te zien zijn in Seattle. Montero’s offensieve krachten zijn te groot om te ‘verspillen’ door de fysieke en mentale inspanningen die gepaard gaan met de catcher positie.

Al met al hebben de Yankees een zwakte opgevuld door Pineda en Kuroda te halen. Montero moet daarom vertrekken, maar dat geeft manager Joe Girardi ruimte om de verouderde slagorde zo nu en dan rust te gunnen door bijvoorbeeld A-Rod of Derek Jeter te laten DH-en.

Foto: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen