Doc Rivers: ‘Eigenlijk hebben we nog niemand verslagen’

Door

No spang. Geen stress. Relax. Er is nog niets aan de hand wat Doc Rivers betreft. De ploeg van de coach van de Boston Celtics kent geen goede competitiestart (4-5), maar de nood is nog lang niet aan de man. Wat hem wel bezighoudt, is dat de Bostonians nog niet hebben kunnen winnen van een grote ploeg.

Oké, Paul Pierce ontbrak de eerste drie partijen. Dat is toch een belangrijke schakel. En daarnaast is het niet ondenkbaar dat je verliest van de Knicks in Madison Square, waar Carmelo Anthony pas 16 seconden voor tijd de seizoenouverture besliste tussen de twee vijanden (106-104).

Daarna volgde een nederlaag uit in Miami (115-107). Dat kan ook. Verrassend was wel de kansloze kloppartij in New Orleans (97-78).

Met de terugkeer van Pierce herstelden de Celtics zich. Laagvliegers Detroit Pistons, New Jersey Nets en tweemaal Washington Wizards werden allemaal opzij gezet en zo was er een positief record: 4-3.

Maar opnieuw kon de groene brigade zich niet staande houden tegen een kwaliteitsploeg. Zowel Indiana Pacers (87-74) als kampioen Dallas Mavericks (90-85) waren te sterk. Vannacht wacht Chicago Bulls met Derrick Rose, die zelf zegt terug te keren na een teenblessure.

Vooralsnog geen man overboord in Beantown. We zijn immers net begonnen aan de nieuwe jaargang.  ,,Het is nog vroeg. Coaches maken zich altijd zorgen over hun team. Dat is mijn werk. Zo hoort het. En als we een record van 10-0 hadden zou ik me ook zorgen maken over zelfoverschatting”, aldus Rivers.

Wel voegt hij eraan toe dat het tijd wordt eens een zege te halen op een geduchte tegenstander. ,,We staan nu op 4-5 en hebben eigenlijk nog niet echt iemand verslagen. Dat moet er uiteindelijk wel van komen, als we een eliteploeg willen zijn, waarvan wij denken dat we het zijn.”

De vraag vooraf aan dit seizoen was toch wel wat de 3 ‘oudjes’ – Pierce, Ray Allen en Kevin Garnett – nog konden brengen. Mag je nog een laatste kunstje van hen verwachten? Had general manager Danny Ainge niet eerder door moeten selecteren?

En heeft Boston niet teveel kwaliteit de deur uit laten gaan, zoals Kendrick Perkins en Glen Davis. Maar op zich vindt Rivers dat zijn manschappen het goed doen, al is het niet de gebruikelijke standaard. Boston speelt nog niet op het gewenste niveau. 

Defensief staat het goed, meent hij, behalve als de ploeg moet komen dan gaat het nog wel eens fout. Belangrijke aandachtspunten voor de coach zijn vooral de scherpte in het eerste kwart en de aanval.

Wel merkt de coach dat zijn spelers ietwat ontmoedigd zijn en daardoor iets te graag willen; het een beetje willen forceren. ,,We zijn nog niet helemaal ons zelf. De jongens weten dat. Dat is niet slecht, maar dat onderga ik liever nu”, besluit Rivers.

Foto: images.morris.com

Ook leuk om te lezen