LeBron James

Cavaliers blameren zich tegen Pistons

Door

Cleveland Cavaliers v Orlando Magic

Het nieuwe jaar kan voor sommige spelers niet snel genoeg komen. Goede voornemens, een frisse wind door de selectie, lekker ballen tijdens de All Star Game. Alles om de slechte tijden van 2014 achter te laten. Aftellen geblazen dus richting 31 december, met vannacht zes wedstrijden in de NBA.

Tip-Off: ‘Piston Blues’ lijkt voorbij
De grappen vlogen vannacht al heen en weer in de NBA-redactie van SportAmerika. De Pistons lieten zich in het eerste kwart van de wedstrijd tegen de Cavaliers namelijk volledig omver spelen. ‘Het slechtste team in de NBA?’ Nou, nee dus. Want in de andere drie kwarten van de wedstrijd liet de ploeg uit Detroit opeens zien dat het best kan basketballen. De Pistons wonnen de ontmoeting met de Cavaliers dan ook overtuigend met 103-80.

De ommekeer in de wedstrijd kwam vrij onverwachts. De Cavaliers stonden in begin van het tweede kwart vijftien punten voor en niets leek een overwinning in de weg te staan. Maar plotseling haperde de machine van Cleveland en begon alles voor de ploeg uit Detroit goed te vallen. Het gevolg: het gezicht van LeBron James dat steeds meer op onweer kwam te staan en een blamerende nederlaag voor de Cavaliers.

Daar was King James zelf trouwens ook debet aan. Met liefst zeven turnovers (waaronder een flink aantal onnodig) was hij de Cavalier die het meeste balverlies leed. Ook het statistiekje field goals made versus attempted sprak niet echt in zijn voordeel: 5/19. Tel daarbij op een Cleveland-bank die niks produceert en je hebt genoeg ingrediënten voor een nederlaag.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Pistons niet goed speelden. Integendeel. Grote man was zonder twijfel Andre Drummond. De boomlange center van Detroit worstelde, beukte, bikkelde en sleurde zich een slag in de rondte om zichzelf en zijn ploeg boven water te houden. Mede door die vechtersmentaliteit – en de zestien punten en zeventien rebounds van Drummond – kwam de Pistons er weer bovenop.

Ook de nieuwe leider van de Pistons, Brandon Jennings, liet zich van zijn goede kant zien. De ene na de andere driepunter vloog feilloos het netje in, waardoor Jennings zich aan het einde van de avond topscorer mocht kronen met 25 punten (en 5 rebounds en 6 assists). Ook Kentavious Caldwell-Pope, Greg Monroe, Jody Meeks en Jonas Jerebko eindigden in de dubbele cijfers.

Wat het grote verschil is met deze Pistons en de oude Pistons van een paar wedstrijden geleden? Het zou net iets te makkelijk zijn om daar ‘Josh Smith’ op te antwoorden. Maar het feit wil wél dat de Pistons inmiddels twee wedstrijden op rij hebben gewonnen, hun beste prestatie dit seizoen, en dat dit gebeurde zonder inbreng van de uit de selectie getrapte Smith. Het zet te denken…

Three Point Play
– … en dat denken kan je doortrekken naar de Houston Rockets. Want daar speelt Josh Smith tegenwoordig, en vannacht ging er verrassend veel mis bij de Rockets. James Harden die balverlies lijdt bij een ogenschijnlijk simpele dribbel? En Josh Smith zelf met slechts vijf punten? De vloek lijkt nu ook daar definitief toe te slaan, aangezien de Rockets vannacht verloren van de San Antonio Spurs met 110-106. Dat was wél goed nieuws voor de blessuregevoelige Spurs natuurlijk, die Patty Mills weliswaar terug hadden in de gelederen maar hun point guard Tony Parker nog altijd moeten missen. Gelukkig stond het vizier van Danny Green op scherp (24 punten) en hielp letterlijk iedereen van de Spurs in het scoringsproces. Niet in de laatste plaats vanaf de free throw line: San Antonio schoot liefst 89,5 % van de vrije worpen raak!

– Een mooie wedstrijd tussen de Dallas Mavericks en de Oklahoma City Thunder vannacht, die in het voordeel werd beslecht van de ploeg uit Texas: 112-107. Zonder Tyson Chandler, die last had van zijn rug, lieten de Mavericks eens te meer zien dat ze titelkandidaat zijn. Tot het derde kwart in ieder geval. Toen kreeg de Thunder het op de heupen en leken de Mavs te bezwijken onder de druk. Maar zoals we allemaal hebben geleerd tijdens natuurkunde: onder druk wordt alles vloeibaar. Of in het geval van de Mavericks: wordt de fluwelen hand van Dirk Nowitzki nog wat vloeiender. Met dertig punten en geen enkele gemiste vrije worp trok Nowitzki, sinds gisteren achtste op de All Time Scoring List, zijn ploeg over de streep. Enige minpuntje: Monta Ellis raakte geblesseerd aan zijn enkel, en moest de wedstrijd voortijdig verlaten. Gelukkig wil hij zelf van geen blessure weten.

– Kobe Bryant deed vannacht voor het eerst sinds drie wedstrijden weer mee bij de Lakers. Veel hielp het helaas niet. Zijn ploeg verloor het Pacific Division-onderonsje met de Suns namelijk met 116-107. Bryant speelde 32 minuten, scoorde 10 punten, pakte 8 rebounds en deelde 7 assists uit. Niet bijzonder, maar ook zeker niet compleet belachelijk. Het scoren liet The Black Mamba vannacht over aan Nick Young en Jeremy Lin, samen goed voor 40 punten. Jammer genoeg was het duo Goran Dragic en Eric Bledsoe samen goed voor iets meer punten (46 om precies te zijn) en mede daardoor moesten de Lakers het onderspit delven. De Suns staan dankzij de winst nog altijd achtste in de Western Conference.

Stat of the Night
Hij had een topavond tegen de Clippers, en ook vannacht was Kyle Lowry (Toronto Raptors) weer uitzonderlijk goed in vorm. Zijn ploeg won van de Denver Nuggets met 116-102, en hijzelf scoorde dertig punten. Zo hoort het.

The Paint
Oef. J.J. Hickson wordt op onzachte wijze geconfronteerd met de dunk-kwaliteiten van Tyler Hansbrough. Dat moet pijn doen.

Het zit wel snor met de teamspirit in Dallas. Of zijn we getuige van een lichte bromance tussen Dirk Nowitzki en Monta Ellis?

Tweet van de Dag
Dirk Nowitzki speelde vannacht center voor de Mavericks. Verbaasd? Wij ook. En Dirk zelf ook, zo stelde hij.

Box Score
Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers: 103-80
Houston Rockets – San Antonio Spurs: 106-110
Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks: 107-112
New York Knicks – Portland Trail Blazers: 79-101
Toronto Raptors – Denver Nuggets: 116-102
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers: 116-107

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen