SNF: Steelers grijpen AFC North-titel

Door

SNF

In de laatste reguliere Sunday Night Football streden de Cincinnati Bengals en de Pittsburgh Steelers om de titel in de AFC North. Beide ploegen waren van tevoren al zeker van een play-offticket, maar de teams moesten onderling ook nog uitmaken wie op seed #3 (de winnaar) en seed #5 (de verliezer) zou uitkomen.

AFC North
In de spannende – en wellicht kwalitatief beste – AFC North zijn de teams aan elkaar gewaagd. De Pittsburgh Steelers (11-5) trokken gisteravond met een 17-27 overwinning aan het langste eind en eisen de divisietitel op, net voor de Cincinnati Bengals (10-5-1). De Baltimore Ravens claimden eerder op de dag het laatste AFC-plekje in de play-offs.

In een gelijk opgaande strijd ontpopte Antonio Brown (7 receptions, 128 yards, 1 TD) zich tot grote man. De Steelers-wide receiver rende een punt terug voor een touchdown en scoorde een zespunter over 63 yards. Brown was door de lucht het belangrijkste wapen voor quarterback Ben Roethlisberger (24/38, 317 yards, 2 TD’s, 1 INT).

Bell’s blessure
Grote smet op de winstpartij van de Steelers was de blessure van Le’veon Bell. De running back moest noodgedwongen het veld verlaten in het derde kwart nadat Bengals-safety Reggie Nelson zijn rechterknie raakte. Samen met Brown is Bell dit jaar het meest belangrijke wapen aan de offensieve kant van de Steelers.

Bell greep na de botsing onmiddellijk naar zijn knie, bleef ongeveer een minuut op het gras liggen en liep daarna zelfstandig van het veld. Uit onderzoek in de kleedkamer bleek de eerste diagnose dat de running back zijn rechterknie hyperextended was, maar dat er geen structurele schade te zien was.

Tandem Dalton-A.J. Green
Bengals-spelverdeler Andy Dalton (27/38, 244 yards, 2 TD’s, 2 INT’s) speelde geen slechte wedstrijd, maar twee gegooide ballen richting A.J. Green werden onderschept. Sinds 2011 is deze tandem ‘verantwoordelijk’ voor de meeste intercepties in de NFL… De wide receiver moest in het vierde kwart ook het speelveld verlaten voor enkele hersenschudding-tests.

Een andere opvallende statistiek die kenmerkend is voor Cincinnati in deze wedstrijd en dit seizoen:  de Bengals eindigen dead last in het aantal veroorzaakte sacks. Ook tegen ‘Big Ben’ en de O-line wist de defensie geen enkele sack te noteren. Op deze manier wordt er wel erg veel geëist van de aanvalslinie.

Play-off picture
De play-offs beginnen volgende week zaterdag, met op 3 januari de Arizona Cardinals @ Carolina Panthers (22.35 uur) en de Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers (02.15 uur). Op zondag 4 januari is het de beurt aan de Cincinnati Bengals @ Indianapolis Colts (19.05 uur) en de Detroit Lions @ Dallas Cowboys (22.40 uur).

Het weekend erop komen ook de New England Patriots, Seattle Seahawks, Green Bay Packers en Denver Broncos in actie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen