Wie de play-off wedstrijd tussen de New York Giants en de Green Bay Packers heeft gezien weet bij het lezen van de titel direct waar dit bericht op gebaseerd is. In het eerste kwart van de wedstrijd werd een duidelijke fumble door Packers receiver Greg Jennings door de scheidsrechters niet als fumble gerekend, en deze beslissing werd door Giants hoofdcoach Tom Coughlin aangevochten met de bekende rode vlag.
Tot grote verbazing van de commentatoren en veel kijkers gaf de scheidsrechter, na het bestuderen van de overduidelijke televisiebeelden, aan dat het geen fumble was, waardoor de bal in het bezit bleef van de Packers en enkele minuten later een touchdown op het scorebord zou verschijnen. Zelfs Mike Pereira, voormalig hoofd scheidsrechters en tegenwoordig in dienst van FOX, zei enkele minuten na de beslissing: “Ik heb geen verklaring voor de beslissing. Als ik als scheidsrechter de beelden aan de zijlijn had staan te bekijken had ik dit ongetwijfeld een fumble genoemd.”
Uiteindelijk werd de wedstrijd door de Giants gewonnen, waardoor weinig mensen het nog over de misser van scheidsrechter Bill Leavy zullen hebben. Echter, hadden ze verloren, dan zouden er ongetwijfeld veel stemmen op zijn gegaan voor een evaluatie van het huidige replay systeem waarbij de scheidsrechter zelf de beslissing neemt op basis van beelden die hem worden aangeleverd op een beeldscherm aan de zijlijn. In plaats van dit systeem, wat soms een minutenlange vertraging van de wedstrijd oplevert, zou de NFL eens op bezoek moeten gaan in Toronto, waar de NHL haar ‘kwaliteits controle centrum’ gehuisvest heeft.
In de ruimte, die door de NHL de ‘Situation Room’ wordt genoemd, bevinden zich een handvol werkstations die elk bestaan uit verschillende beeldschermen met bijbehorende invalshoeken op een wedstrijd. Elke wedstrijd wordt vanuit deze ruimte in de gaten gehouden, en zodra er vanuit een stadion in Noord Amerika om een review wordt gevraagd kan het team binnen een ogenblik een besluit nemen op basis van alle beschikbare beelden.
Mike Murphy, de senior vice president of hockey operations van de NHL, is continu aanwezig in de ruimte: “Over het algemeen hebben wij binnen een minuut een beslissing genomen over de desbetreffende situatie.”
Net als in de NFL moet ook in de NHL een beeld met onbetwistbaar bewijs aanwezig zijn voordat de mensen in de Situation Room een beslissing van de scheidsrechters op de ijsbaan terugdraaien. Echter, doordat altijd dezelfde mensen beslissen over de beelden zijn de resultaten veel nauwkeuriger.
Het feit dat het huidige proces in de NFL zoveel tijd in beslag neemt kan alleen gerechtvaardigd worden door scheidsrechters die na het bekijken van de beelden de juiste beslissing nemen. Aangezien dit niet het geval is zal er iets veranderd moeten worden aan het systeem. Niet alleen kan een centraal team van de NFL consistent beslissingen nemen op basis van overleg en ervaring, maar tegen de tijd dat de scheidsrechter via een koptelefoon in contract staat met dit zenuwcentrum heeft het team al een kans gehad een beslissing te nemen op basis van de beschikbare beelden, waardoor ook het proces aanzienlijk verkort kan worden.
Foto: AP Photo/Paul Sancya
Reacties