NBA History: Probleemkind Sprewell

Door

De laatste jaren neemt een nieuwe generatie spelers de NBA over . Het betekent dat we afscheid hebben genomen of afscheid aan het nemen zijn van enkele supersterren die het eerste decennia de NBA domineerden. SportAmerika biedt een overzicht. Vanaf vandaag bekijken we de shooting guards. Deel 1: Latrell Sprewell.

De naam van de in Milwaukee geboren Latrell Sprewell zal altijd verbonden worden met die van PJ Carlesimo. Op 1 december 1997 verkeerde Spree, op zijn zachtst gezegd, in een niet al te beste bui en verzocht Carlesimo op de training enige afstand te bewaren en terughoudend te zijn met zijn kritiek richting de guard. De coach benaderde Sprewell na deze opmerking alsnog en toen ging het mis.

De toenmalig sterspeler van de Golden State Warriors greep zijn coach bij de keel en kneep deze gedurende een aantal seconden dicht. Teamgenoten kwamen tussen beide en moesten hun best doen om Spree bij de coach weg te houden. Sprewell verdween onder de douche om twintig minuten later terug te keren waarna hij Carlesimo een flinke klap in zijn gezicht verkocht. De shooting guard werd geschorst voor rest van het nog 68 duels tellende seizoen.

Het was niet het eerste gewelddadige incident waar Sprewell bij betrokken was. Eerder had hij het al aan de stok met teamgenoot Byron Houston en in 1995 eindigde een woordenwisseling met teamgenoot Jerome Kersey in een gevecht en uiteindelijk in een doodsbedreiging aan het adres van Kersey. Na het incident met Carlesimo was de situatie voor de Golden State Warriors onhoudbaar geworden en Sprewell mocht zijn koffers pakken.

New York Knicks
Het was niet alleen maar ellende met Sprewell. Hij kon natuurlijk aardig ballen en kwam terecht in New York. Hier speelde hij legendarische duels tegen de Miami Heat en Indiana Pacers. In teamgenoot Allan Houston vond Sprewell een andere shooting guard van topniveau. Waar Houston echter de voorkeur gaf aan schoten van buitenaf, had Spree een ongelofelijke wil om naar de basket te gaan. Het maakte hem tot één van de meeste gevaarlijke en atletische spelers op de break. Waar LeBron James tegenwoordig zijn breaks afsluit met een krankzinnige one-leg signature dunk had destijds ook Sprewell en kenmerkende dunk. De speler van de Knicks gaf er de voorkeur aan met twee benen af te zetten bij zijn dunk om vervolgens de bal van zover mogelijk uit zijn nek door de basket te rammen.

Maar Spree was niet alleen op de break gevaarlijk. Hoewel hij het liefst naar de basket ging, dienden tegenstanders ook rekening te houden met zijn schot van buiten en zijn passing. Over zijn totale carrière gaf Sprewell gemiddeld vier assists per wedstrijd.

Defense
Een onderbelicht aspect zijn Sprewells verdedigende kwaliteiten. Aan het einde van de jaren negentig en het begin van dit millennium behoorde de guard tot de beste verdedigers in de NBA. Over zijn totale carrière pakte hij gemiddeld bijna anderhalf keer de bal af in een wedstrijd. Daarnaast schakelde hij geregeld de beste speler van de tegenstander uit en stond hij ook in de rebound zijn mannetje.

Na de Knicks volgde een avontuur in Minnesota, waar de guard de tweede scorer werd achter Kevin Garnett. Sprewell loodste de Timberwolves samen met Garnett naar de finale van de Western Conference, waar ze uiteindelijk in zes wedstrijden hun meerdere moesten erkennen in de Los Angeles Lakers. De Wolves deden de voormalige Knick vervolgens een aanbod voor een nieuw contract voor drie jaar ter waarde van 21 miljoen dollar. Sprewell zag dit aanbod als een belediging en claimde zelfs dat hij met dit contract zijn familie niet zou kunnen onderhouden.

De carrière van één van de beste shooting guards van de NBA aan het begin van dit millennium ging vervolgens uit als een nachtkaars.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen