Jimmy Butler verslaat LeBron James in Game 5 spektakelstuk

De NBA Finals nadert zijn climax. De Los Angeles Lakers waren slechts één overwinning verwijderd van het kampioenschap, maar de Miami Heat blijven strijdvaardig en wisten Game 5 te winnen.

NBA FINALS 2020 GAME 5: 108 – 111

De Miami Heat hebben in een zenuwslopende Game 5 aan het langste eind getrokken. In een fenomenale strijd tussen Jimmy Butler en LeBron James was het uiteindelijk Butler die won. Het werd uiteindelijk 108-111 voor Miami, waardoor aankomende zondag Game 6 op de teams staat te wachten.

Het eerste kwart van de wedstrijd was direct spannend. Miami kwam als eerste op voorsprong, maar zeven lead changes later liepen de Lakers uit naar een voorsprong van vijf punten. Anthony Davis raakte toen echter geblesseerd. De forward ging met zijn al geblesseerde rechterhiel tegen de knie van Duncan Robinson aan en ging vervolgens naar de grond. Waar het leek op een ernstige blessure, bleek het uiteindelijk allemaal wel mee te vallen. In de minuten zonder Davis nam Miami, aan de hand van Jimmy Butler en Kendrick Nunn, de controle. Jimmy Buckets was goed voor 22 punten, 6 rebounds, 6 assists én 3 steals in enkel de eerste helft, terwijl Nunn met 11 punten, 2 rebounds en 2 assists sterk van de bank kwam. Echter was het LeBron James met 21 punten, 3 assists en een schotpercentage van 81.8% dat Los Angeles in de eerste helft dicht bij de Heat hield.

TWEEDE HELFT

Ook in de tweede helft waren de teams aan elkaar gewaagd. Halverwege het derde kwart kwamen de Lakers na een driepunter van Kentavious Caldwell-Pope zelfs op gelijke hoogte. De Heat ging het vierde kwart echter in met een voorsprong van zes punten. Bij de eerste aanval in het vierde kwart wist Jimmy Butler zijn tiende rebound te pakken en zijn triple-double veilig te stellen. Echter kwam er daarna wat zand in de motor van Miami en schoten ze slechts twee van hun twaalf volgende schoten raak. Daardoor kwamen de Lakers terug in de wedstrijd en zelfs weer op voorsprong.

Het was Duncan Robinson die, met zijn zevende driepunter van de avond, Miami uit de mindere periode haalde. In de laatste minuten van de wedstrijd waren het James en Butler die de wedstrijd naar ongekende hoogte brachten. Als boksers in de twaalfde ronde deelden ze, vermoeid en al, om en om rake klappen uit. Uiteindelijk was het dus de forward van Miami die de laatste klap uitdeelde en er met de zege vandoor ging.

Jimmy Butler eindigde uiteindelijk met 35 punten, 12 rebounds, 11 assists en 5 steals, terwijl Duncan Robinson goed was voor 26 punten, 5 rebounds en 7 rake driepunters. Bij de Lakers noteerde James 40 punten, 13 rebounds, 7 assists en een schotpercentage van 71.4%. Davis scoorde 28 punten en pakte 12 rebounds.

Top- en coverfoto: AP Photo/Mark J. Terrill