MLB Playoff Picture: Verrassingen in AL East

Door

 

De laatste maanden van het baseball-seizoen zijn aangebroken. Richard van Welie bekijkt het wel en wee in play-off contention land. Deze week: de verrassingen in de AL East en de strijd om de koppositie die weer helemaal open ligt.

Playoff picture

Al sinds jaar en dag is de American League East de zwaarste league in de Major League. Met de power houses New York Yankees, Boston Red Sox en Tampa Bay Rays zijn er altijd sowieso drie teams die voorafgaand aan het seizoen mee kunnen doen om de divisietitel, terwijl de Toronto Blue Jays elk jaar als outsider worden gezien en de Baltimore Orioles als het lelijk eendje.

O’s doen weer mee

Dit seizoen gaat het net even iets anders. Dat de Blue Jays toch weer niet meedoen om te prijzen is op zich nog niet zo verrassend, maar dat de Red Sox nu al een verloren jaar spelen en de Orioles nog volop in de running zijn, juist wel.

Waar de BoSox onder de nieuwe coach Bobby Valentine maar niet op gang kunnen komen, spelen de Birds juist het seizoen van hun leven. Voor het eerst sinds 1997 mogen zij eindelijk weer hopen op deelname aan de postseason. In de eigen divisie staan ze immers maar vijf wedstrijden achter op de koploper, de New York Yankees, en in de wild card race bezetten ze momenteel een tweede plek, die dus sinds dit seizoen ook recht geeft op een wild card. Deze plek moet echter wel gedeeld worden met de Detroit Tigers en Oakland A’s dus of er daadwerkelijk een kroon op dit fantastische seizoen van de Orioles kan worden gezet, valt nog te bezien.

Strijd om koppositie

Aan de kop van deze divisie gaat de strijd tussen de Yankees en de Rays. Waar de ploeg uit New York een paar weken geleden nog zeker leek van de eerste plek, komt de directe plaatsing voor de playoffs nu toch in gevaar. De ruime voorsprong die de ploeg van Joe Girardi had op de achtervolgers, is door blessures en zeer wisselvallige prestaties nu danig geslonken.

Na de sweep die de Yanks deze week kregen in Chicago door de koploper uit de AL Central, zijn de Rays tot op tweeëneenhalve wedstrijd van de koppositie genaderd. Dat is bijzonder knap van de ploeg uit Florida, aangezien zij zich voor de trade deadline vrijwel niet hebben geroerd, terwijl de ploeg er toen nog niet echt denderend voor stond. Blijkbaar hebben de Rays de goede klik gevonden binnen het team en mede daardoor ligt de strijd om de eerste plek in de AL East weer helemaal open.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen