White Sox slaan eerste slag met catcher Grandal

Door

Vorig seizoen moest er lang (heel lang) worden gewacht op de eerste grote off-season-move. Terwijl teams, spelers en agents elkaar aan zaten te staren, duurde het maanden voordat de grote namen van het Free Agent-bord kwamen. Dit jaar hoefden honkbalfans gelukkig niet lang te wachten. Nog vóór de Winter Meetings tekende topcatcher Yasmani Grandal als eerste grote naam een contract. Hij zal de komende vier jaar in het zwart/wit van de Chicago White Sox uitkomen en daarvoor $73 miljoen ontvangen. Het is het duurste contract dat de Sox ooit uitgegeven hebben. Per jaar verdient Grandal hetzelfde bedrag dat hij van de Brewers overgemaakt kreeg in 2019 ($18.25 miljoen), wat hem de op twee na bestbetaalde catcher in baseball maakt. Alleen Yadier Molina en Buster Posey verdienen meer.

TOPCATCHER

Yasmani Grandal behoort inmiddels tot de catchers-elite in Major League Baseball. Hij sloeg in 2019 .246/.380/.468 met 28 homeruns, 77 RBIs, 79 runs scored en 109 walks over 153 games. Daarnaast werd hij voor de tweede keer in z’n carrière uitgeroepen tot All-Star en voert hij alle major league catchers aan met 117 homeruns sinds 2015. Hij is over die periode derde in RBIs met 322. De catcher heeft tenminste 20 homeruns geslagen in elk van zijn laatste vier seizoen en stond de afgelopen vijf jaar met z’n teams in de play-offs.

Grandal is overigens geen onbekende van White Sox-manager Ricky Renteria. De twee werkten samen in 2013-2014, toen Renteria de bench coach voor de Padres was en Grandal in San Diego speelde. Daarnaast komt Grandal bij de White Sox mede-Cubanen Jose Abreu, Yoan Moncada en Luis Robert tegen.

LOGISCHE MOVE

Van beide kanten is deze overeenkomst logisch te noemen. Om te beginnen bij de club: de White Sox hadden dit echt nodig. De Palehose visten vorig jaar achter het net, na een later veelvuldig verguisde poging Manny Machado naar de SouthSide te halen. Het kwam GM Rick Hahn en eigenaar Jerry Reinsdorf op de nodige kritiek te staan. De Sox zouden niet serieus zijn, niet genoeg geld uit willen geven en niet bereid zijn geweest puur financieel iedereen weg te blazen. Daar moest dit off-season dan verandering in komen.

Daarnaast ontbrak het de club in 2019 niet aan jong talent, maar wel aan balans in de line-up. Dead last in de Majors in OBP (on-base percentage), slechts één redelijk betrouwbare catcher op het roster in James McCann — de club verkocht direct na de World Series de zwaar teleurstellende Welington Castillo — en geen goede framers achter de plaat. Laten dat nu net de sterke kanten van Grandal zijn. De Cubaan voerde Major League catchers aan in OBP (.380) en scoorde met een framing score van 17.0 een tweede plaats. Eén plus één is twee voor de Sox, zeker als je in ogenschouw neemt dat de Sox-catcher van de toekomst, prospect Zack Collins, al sinds zijn vijftiende met Grandal traint en net als Grandal naar de University of Miami ging.

GRANDAL’S KANT

Vanuit Grandal’s kant is de move ook te begrijpen. De catcher gaf in een conference call aan geen zin te hebben in het eindeloze gewacht van vorig jaar. De 31-jarige Cubaan gaf aan veel te zien in de plannen van de White Sox en wil een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van de jonge kern die de club heeft verzameld. Zoals in bovenstaande tweet van MLB.com Sox beat writer Scott Merkin valt te lezen, is Grandal al meteen diep in de Sox-pitchers gedoken en heeft hij GM Hahn voorzien van zijn visie op enkele andere werpers.

“My family and I are very excited and honored to be a part of the Chicago White Sox organization. I loved their professionalism, preparation and vision towards the future. I want to thank them for allowing me to be a part of this process moving forward.”

De catcher krijgt nu de zekerheid waar hij vorig jaar op hoopte toen hij een éénjarige deal bij de Milwaukee Brewers tekende. Hij sloeg toen een vierjarig contract ter waarde van $60 miljoen van de Mets af, omdat hij meer dacht te kunnen krijgen. Die gok heeft, na een uitstekend jaar in Milwaukee, goed uitgepakt.

VOLGENDE STAPPEN

Nu de eerste kogel door de kerk is, zullen er vermoedelijk meer volgen. De White Sox zijn in elk geval pas net begonnen. Naar verluidt zit de club full speed achter pitcher Zack Wheeler aan, als complement van het trio Giolito/Lopez/Kopech. Ook zal het gat in het rechtsveld nog opgevuld moeten worden.

De club heeft overigens slugger Daniel Palka ge-DFA’d om ruimte te maken voor Grandal op het 40-man roster.

Coverfoto: White Sox twitter

 

1 Reactie
  1. Dennis 3 jaar ago

    Is het al maart…..?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen