Dutch Watch: Schoop on fire, Simba terug

Door

Het was de week van de Nederlandse homeruns. Op Kenley Jansen na sloegen alle spelers van het Koninkrijksteam de bal minimaal één keer het stadion uit. Alle spelers? Ja, want Andrelton Simmons maakte deze week zijn rentree bij de Angels. Kenley Jansen moest het zonder homer doen, maar hij mocht eindelijk weer eens een save bijschrijven.

Wat airmiles betreft was het een prima week voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves. Van Atlanta ging het naar New York om vanaf daar een kort bezoekje aan Denver te brengen. In Toronto werd de road trip uiteindelijk afgesloten en vanuit Canada vloog het gezelschap deze week weer terug naar Atlanta. Ook de resultaten mochten er vorig weekend zijn. De New York Mets zijn hot. Behalve tegen de Braves. Albies heeft het aan slag lastig de laatste weken, maar bewees in The Big Apple toch zijn waarde.

De runs waren vorige week duur in New York. Jacob deGrom had Albies en de zijnen in de tang, maar kon in de zesde inning een single van onze landgenoot niet voorkomen. Na z’n 13e gestolen honk van het seizoen kon Freddie Freeman met een single Albies binnenslaan voor de eerste run. Uiteindelijk waren er maar liefst 14 innings nodig om een winnaar aan te wijzen en die winnaar kwam uit Atlanta: 2-1. Op 24 augustus hadden de Braves minder moeite met de Mets. Ruim twee weken na zijn laatste mocht Albies weer eens een homerun aan zijn totaal toevoegen. Z’n 19e homer leverde in de derde inning één run op. Hij was 1-for-4 in de wedstrijd die met 9-5 naar de bezoekers ging. Met 0-for-4 nam Albies zondag afscheid van New York. Opnieuw waren de runs en de hits duur, maar wederom trok Atlanta aan het langste eind: 2-1.

BATS ON A BREAK

In Colorado kwam er een einde aan de 8-game winning streak van de Braves. De knuppels werkten even niet mee en de Rockies zegevierden met 3-1. Ozzie Albies noteerde één van de zes hits namens Atlanta. Met zijn 34e double was hij 1-for-3 deze middag. Na deze inhaalwedstrijd trokken de Braves door naar Toronto waar ze voor de tweede keer op rij verloren. Opnieuw werkten de bats niet mee, want Atlanta bleef steken op één run. Die werd dan wel weer door Albies binnengeslagen middels een RBI-double in de zevende inning. De Blue Jays zetten daar echter drie runs tegenover. Woensdag, tijdens de laatste wedstrijd van deze road trip, besloten de knuppels toch weer eens aan het werk te gaan. De Braves kwamen tot 11 hits en 9 runs in het duel dat met 9-4 werd gewonnen. Albies was 0-for-3 met twee walks en één run.

De spreekwoordelijke nachtkaars lijkt wel van toepassing op het seizoen van Xander Bogaerts en de Boston Red Sox. Vorige week troffen ze in de San Diego Padres een ploeg die in hetzelfde schuitje zit. Bogaerts kende voor zijn doen een vrij gemiddelde serie in San Diego. Hij sloeg wat hits bij elkaar en timmerde hier en daar een run binnen. Na hun bezoek aan Californië trok het circus naar Denver voor een serie tegen de Rockies.

Van de twee uitgespeelde ploegen kwamen de Red Sox vorige week vrijdag het best voor de dag. Dit hadden ze niet in de laatste plaats te danken aan hun Nederlandse kortestop. Xander Bogaerts verscheen vier keer in het slagperk en naast een walk leverde hem dat twee hits op. Al in de tweede inning was het raak met een RBI-double die Rafael Devers de 6-0 liet scoren. Een RBI-single in de zesde stelde Eduardo Rodriguez in staat de achtste run te scoren. Bogaerts zelf bepaalde met een run de eindstand op 11-0. Boston won ook het tweede duel (5-4), maar verder dan een hit en twee walks kwam Bogey dit keer niet. Met 0-for-3 en een 3-1 nederlaag vertrok Xander Bogaerts uit San Diego.

GRENSVERLEGGEND

In Denver pakte de titelverdediger de draad weer snel op én was er een mooie mijlpaal voor Xander Bogaerts. Hij begon met 29 homeruns aan de eerste wedstrijd, maar in de vijfde inning was daar nummer 30. Voor het eerst in z’n carrière slecht hij de grens van 30 homers in een seizoen. Hij voegde daar ook nog eens z’n 46e double aan toe en was deze avond goed voor twee runs. Boston begon met een 10-6 zege aan dit tweeluik en gaf dit woensdag een vervolg met een 7-4 win. De lucht aan de voet van de Rocky Mountains deed Bogaerts zichtbaar goed, want de bal ging deze avond twee keer het stadion uit. Met Rafael Devers op de honken leverde de dinger in de vijfde twee runs op. Zijn solo homerun in de zevende inning tilde de voorsprong van de Red Sox naar 6-3.

De twee beste teams in de MLB stonden afgelopen weekend in LA tegenover elkaar. De Dodgers ontvingen de Yankees in wat zomaar een prelude van de World Series kan zijn. Voor Didi Gregorius begon het weekend voortreffelijk, maar het eindigde toch wel een beetje in mineur. De Amsterdammer werd geraakt door een pitch en moest de laatste wedstrijd al snel verlaten. In de wedstrijden daarvoor had hij LA echter al pijn gedaan.

Op 23 augustus had Didi Gregorius weer eens zo’n dag waarop alles lukte. Nee, perfect aan slag was de Amsterdammer met 2-for-5 niet, maar met die twee hits deed hij de Dodgers wel ontzettend veel pijn. In de tweede inning had hij een error nodig om het eerste honk te bereiken, maar in de vijfde liet hij er geen twijfel over bestaan. Met twee honken bezet durfde starter Hyun-Jin Ryu het niet aan met Gary Sanchez en gaf hem een intentional walk. De eerste de beste bal die Gregorius daarna kreeg ging het stadion uit voor een grandslam, z’n vijfde in zijn loopbaan. In de negende inning volgde ook nog z’n tweede homer van de dag en zijn 13e van het jaar. Sir Didi bepaalde daarmee de eindstand op 10-2.

TOEKIJKEN

De dagen erna was hij minder gelukkig. Zaterdag was er, met 0-for-4, een 2-1 nederlaag. Beide powerhouses hadden een wedstrijd gewonnen, dus ging het zondag om de winst in de serie. Al in z’n eerste at-bat werd Gregorius geraakt door Dodgers-starter Clayton Kershaw. Hij hield het nog twee innings vol, schoof na een wild pitch zelfs nog een honk op, maar Aaron Boone besloot hem niet naar buiten te sturen voor zijn tweede at-bat. Zonder de Nederlander wonnen de Yankees met 5-1. In Seattle werd de zegereeks voortgezet, maar dit gebeurde zonder Gregorius. Zijn schouder hield hem deze drie duels aan de kant. Het weerhield de Yankees er niet van de Mariners op een sweep te trakteren en de voorsprong in de divisie nog verder uit te bouwen.

Er zal vorige week een diepe zucht van verlichting door Los Angeles zijn gegaan. Hun Nederlandse closer kan nog altijd wedstrijden op slot gooien en mocht tegen de Yankees eindelijk weer eens een save bijschrijven. Kenley Jansen moest er hard voor werken, maar de beloning mocht er dit keer zijn. Na deze serie tegen New York trokken de Dodgers zuidelijker om het in San Diego op te nemen tegen de Padres. Daar werd dan weer duidelijk dat onze landgenoot nog lang niet de oude is.

EINDELIJK!

Sinds 6 augustus stonden er 26 saves achter de naam van Kenley Jansen. Zijn 27e volgde pas op 24 augustus. Daar tussenin zaten vijf optredens en twee blown saves. Jansen zal best wat zenuwen gevoeld hebben toen Roberts hem in de negende inning van de tweede wedstrijd aan het werk zette. De closer moest een 2-1 voorsprong verdedigen nadat de Dodgers een dag eerder al met 10-2 klop hadden gekregen. Z’n eerste slachtoffer was landgenoot Gregorius, maar daarna kwam Jansen toch weer in de problemen. Gleyber Torres, Brett Gardner en Gio Urshela kwamen, met nog altijd slechts één uit, op de honken. Gelukkig voor de Dodgers stond toen de echte Kenley Jansen op. Hij had drie pitches nodig om Mike Tauchman aan de kant te zetten. Gary Sanchez werd na vier pitches de derde en laatste uit. Na 21 pitches was z’n 27e save dan eindelijk een feit.

In de derde wedstrijd tegen de Padres moest Jansen opnieuw aan de bak. LA had de eerste met 4-3 verloren en de tweede eenvoudig met 9-0 gewonnen. De Dodgers hadden woensdag opnieuw een 4-3 voorsprong in de negende inning en het was aan Kenley Jansen om deze over de streep te trekken. Met een double zette Francsico Mejia de Nederlandse closer direct onder druk. De pinch hitter schoof op naar het derde honk en kon vanaf daar scoren. Dit had Jansen aan zichzelf te danken, want die gelijkmakende run kwam na een wild pitch. Voor de derde keer deze maand kreeg hij een blown save op zijn conto, maar verder dan die 4-4 liet Jansen ’t niet komen. Hij kreeg zelfs, voor de vierde keer dit seizoen, de win achter zijn naam. De Dodgers beslisten dit duel in de 10e inning in hun voordeel: 6-4.

In de eerste weken van augustus was Jurickson Profar nog een vaste waarde bij de Oakland A’s. Helaas is de international die status inmiddels weer kwijt. Zo leek het althans, want vorige week vond hij zijn naam toch weer twee keer terug in de starting line-up. Tegen de Giants startte hij één keer op het tweede honk en een keer als aangewezen slagman. Met zijn optredens wist hij Bob Melvin schijnbaar te overtuigen, want ook tegen de Kansas City Royals mocht de international beginnen.

Tegen de buren uit San Francisco zette Profar zichzelf tijdens de derde inning van de eerste wedstrijd met een walk op de honken. Met een RBI-double van Matt Chapman passeerde de infielder even later de thuisplaat voor een 2-0 voorsprong. Met z’n 19e double van het jaar bereikte Profar in de zevende inning opnieuw de honken en opnieuw leverde dit een run op. En een 3-2 voorsprong dit keer. In de late innings ging het echter helemaal mis voor de A’s. Jurickson Profar zou nog een derde run scoren, maar zijn Oakland was niet bestand tegen de Giants en verloor met 10-5. Het tweeluik werd door de Athletics besloten met een 5-4 nederlaag. Opnieuw kwam Profar, als aangewezen slagman, door met een double en werd hij binnengeslagen door Corban Joseph, de man die “zijn” plekje op het tweede honk heeft gepakt. Hij besloot de serie 2-for-4 met twee runs.

PROFAR POWER

Met wat opgekropte frustraties in de bagage reisden de A’s naar Kansas City en daar kwamen die frustraties er allemaal uit in de eerste wedstrijd. Met 2-for-4 en twee walks deed Profar het opnieuw naar behoren in het slagperk. Eén van die walks leverde hem een RBI op, maar veel trotser zal Profar zijn op zijn klap in de zesde inning. Met zijn eerste homerun sinds 4 augustus en zijn 16e van het jaar zette hij Oakland op een 15-3 voorsprong. De A’s vernederden de tegenstander uiteindelijk met 19-4. Voor de vierde wedstrijd op rij werd Profar dinsdag getrakteerd op twee walks. Tot runs of RBIs leidde het niet en ook hits bleven achterwege in dit met 2-1 gewonnen duel. Profar mocht ook de derde wedstrijd starten, maar moest nu genoegen nemen met één walk en een 0-for-3.

Profar zette dit in de vierde wedstrijd tegen de Royals recht in de vierde inning. Met outfielder Seth Brown op de honken sloeg de aangewezen slagman zijn 17e homerun van dit seizoen. Deze 2-run homerun konden de A’s goed gebruiken, want ze hadden de grootst mogelijke moeite deze Royals met 9-8 te kloppen. Met 17 homeruns en 56 RBIs zijn z’n cijfers nog niet eens zo slecht. Helaas voor Profar blijft zijn slaggemiddelde wat achter. Dat blijft steken op .214.

De Minnesota Twins konden vorige week goede zaken doen. Ze speelden drie wedstrijden tegen de Detroit Tigers, de ploeg met het slechtste record in de MLB. Die serie speelden ze overwegend zonder hun Nederlandse infielder. Jonathan Schoop hield in de eerste twee duels de bank naast Rocco Baldelli warm en moest hopen op meer kansen tegen de White Sox, nog zo’n team dat zich verstopt in de onderste regionen van de American League.

HOMERUN STREAK

Op 23 augustus verloor Minnesota voor de derde keer in vier wedstrijden. De Cleveland Indians hadden het ook even lastig, dus aan de stand in de AL Central veranderde niet veel. Ook voor Jonathan Schoop veranderde in deze serie niets. Zijn plek als regular lijkt hij kwijt en de international mocht alleen in de derde wedstrijd opdraven. Na een 9-6 nederlaag in de eerste en een 8-5 overwinning in de tweede was dit duel wel beslissend in deze serie. Minnesota won opnieuw. Dit keer met 7-4 en een belangrijke rol was weggelegd voor onze landgenoot. In de derde inning kreeg hij voor de 16e keer dit jaar vier wijd. Catcher Mitch Carver sloeg hem middels een RBI-double binnen voor een 1-0 voorsprong en zelf zorgde Schoop met een homerun voor de zesde en zevende run. Met z’n 18e homerun droeg hij bij aan de 7-4 zege.

Op bezoek bij de White Sox had Baldelli een plek op het tweede honk voor Schoop gereserveerd. Hij stond als negende genoteerd in de batting order, maar sloeg de tweede bal die hij zag het stadion uit. De Twins hadden hun handen vol aan deze tegenstander, maar stapten wel met een goed gevoel van het veld: 3-1. Dat goede gevoel zal Schoop woensdag ook zeker hebben gehad. Met 2-for-4 was onze landgenoot wederom goed bezig, maar beide hits verlieten ook nog eens Guaranteed Rate Field. Met twee honken bezet en een 1-0 achterstand sloeg Schoop in de tweede inning zijn 20e homer van het seizoen. In de achtste volgde al zijn 21e. Onze landgenoot heeft nu vier jaar op rij de grens van 20 homeruns gebroken en z’n vier RBIs hielpen de Twins deze dag aan een 8-2 zege.

HALT

Aan alles komt een einde, dus ook aan de mooie reeks van Jonathan Schoop. Drie wedstrijden op rij timmerde hij de bal het stadion uit, maar donderdag tegen de White Sox moest hij genoegen nemen met drie “gewone” hits. Schoop was 3-for-5 en zorgde voor één run in de laatste wedstrijd in Chicago. Met een 10-5 overwinning maakten de Twins hun sweep compleet en Schoop deed hier goede zaken voor zijn slaggemiddelde. Hij staat nu op .262 voor het seizoen.

Veel eerder dan verwacht stond Andrelton Simmons vorige week vrijdag opeens weer in de starting line-up. Dat hij met de LA Angels meeging naar Houston was al duidelijk, maar op 23 augustus activeerden de Angels hem van de injured list. Diezelfde dag zou hij, na drie weken afwezigheid, zijn rentree maken. Tegen Houston maakte hij in twee van de drie wedstrijden zijn opwachting en ook in de serie die volgde, tegen Texas, mocht Simmons aantreden.

BACK IN BUSINESS

Verrassend was het wel dat de naam van Simmons opdook in de starting line-up van de Angels. Manager Brad Ausmus besloot een beroep op de kortestop te doen en dat leverde hem in de tweede inning een run op. Na een fielder’s choice kon Justin Upton scoren, maar ondanks dat ging de winst naar de Astros: 5-4. Na z’n 0-for-4 in de eerste ontmoeting kreeg Simmons rust in de tweede. Deze ging met 5-2 naar Houston, dus moest LA zondag aan de bak om een sweep te voorkomen. Met 1-for-3 en een walk viel Simmons niet veel te verwijten. Die ene hit betekende namelijk zijn zesde homerun van dit jaar, een jaar waarin hij toch wel geplaagd wordt door blessures. Met zijn klap in de tweede inning bracht hij op dat moment de Angels langszij: 1-1. Na negen innings stond er echter 11-2 op het bord voor Houston.

Na vijf nederlagen op rij proefden de Halos dinsdag eindelijk weer eens het zoet van een overwinning. Andrelton Simmons was 1-for-2 met een walk in de vijfde inning. Zijn single in de tweede, met al twee uit, had verder geen gevolgen. In de zevende en achtste inning namen de Halos afstand op weg naar een 5-2 overwinning. In de AL West zijn de twee teams verwikkeld in een strijd om de derde plaats, maar LA slaagde er woensdag niet in om nog dichterbij te komen. De tweede clash ging met 3-0 verloren en de Angels kwamen tot slechts drie hits. Zoals bij veel van zijn teamgenoten stond ook achter de naam van Simmons een 0-for-3. In de divisie hebben de Angels daardoor nog altijd een achterstand van 1 wedstrijd op de Texas Rangers.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Ook leuk om te lezen