Thierry Henry: ‘De MLS is geen makkie’

Door

DC United v New York Red Bulls - Eastern Conference Semifinals

De sterspeler van de New York Red Bulls en ‘all-time’ topscorer van het Engelse Arsenal probeert zijn collega’s in Europa ervan te overtuigen dat het niveau en de moeilijkheidsgraad van de MLS wel degelijk hoog is.

Hij reageert hiermee op het algemene beeld in Europa van de MLS, namelijk dat van een competitie met een laagdrempelige niveau.

Mensen in Europa hebben een beeld van de MLS dat het van een relatief laag niveau is. Ze denken dat ze hiernaartoe kunnen komen, vervolgens goals kunnen scoren en dat het allemaal een makkie is. Maar ik blijf ze vertellen: ‘Het is helemaal niet zo gemakkelijk.’ Je moet presteren en je moet de mensen laten zien dat je goed kunt voetballen; daarna krijg je pas respect, niet ervoor.

De Fransman vertelt dat de teams in de MLS zeer aan elkaar zijn gewaagd:

Ik heb hier wedstrijden gespeeld waar we de bal nauwelijks aan hebben geraakt, maar ook wedstrijden waar we de tegenstander compleet van het veld tikken. Ik blijf dus beweren dat het niet zo gemakkelijk is. Maar de mensen die van het tegenovergestelde uitgaan kunnen hiernaartoe komen en het zelf ervaren.

Henry sluit het interview af door de nadruk te leggen op de weers- en reisomstandigheden van het voetballen op het Noord-Amerikaanse continent.

Eén ding wat voor mij lastig was in het begin, was het vele en verre reizen. Ook het moeten spelen van wedstrijden in de zomer is meedogenloos. Twee keer 45 minuten in steden als Houston, Dallas en zelfs New York en Philadelphia, waarbij je alleen in de rust kunt stoppen om wat te drinken, is geen gemakkelijke taak.