MLS Recap: Play-off stress slaat toe in de MLS

image

Dit weekend kregen we de 31e speelronde voorgeschoteld in de Major League Soccer. We naderen de climax en dus staat er elke wedstrijd wel iets op het spel. Negen teams konden zich dit weekend plaatsen, zoals je al eerder hier kon lezen. In deze recap overlopen we de belangrijkste en opvallendste zaken uit drie wedstrijden van de afgelopen speelronde. Verder overlopen we alle uitslagen en geven we de stand mee uit de Western Conference en de Eastern Conference.

DC United – New York City FC

DC United en New York City mochten de 31e speeldag aftrappen. De ploeg uit Washington kon zich bij winst plaatsen voor de play-offs, maar ze zijn hopeloos uit vorm. Uit hun laatste zes wedstrijden haalden ze amper één puntje. New York City is wel in vorm, maar staat er lang niet zo goed voor in het klassement. Ze wisten hun laatste drie wedstrijden te winnen en hebben nog een minieme kans op deelname aan de play-offs.

New York City bewees meteen dat ze in vorm waren. Na nog geen minuut gespeeld te hebben kreeg David Villa de kans om te scoren, maar hij faalde in de afwerking. Gelukkig voor New York was Lampard goed gevolgd en hij kon de 0-1 wel voorbij Bill Hamid in doel werken. Dramatische start voor DC United.

Ideale start voor New York. DC United daarentegen voetbalde in het eerste half uur inspiratieloos. De vele verliespartijen de afgelopen weken hebben duidelijk het vertrouwen aangepast. Het balbezit was er wel, maar verder dan een flauwe vrije trap van Rolfe in de 32e minuut leek men niet te komen. Na 40 minuten spelen liep DC United bijna op een fatale counter. Na een corner van DC nota bene kon New York City gaan counteren. De bal belandde uiteindelijk bij Villa, maar deze kon de kans niet afwerken. DC United kwam hier heel goed weg.

Vlak voor de rust was Villa daar nog maar eens. Lampard speelde de Spanjaard slim vrij en Villa mocht gaan uithalen. De bal scheerde het zijnet, het vizier van de spits stond in de eerste helft nog niet helemaal op punt. Dit was meteen ook het laatste gevaar uit de eerste helft. DC United had het balbezit, maar leek zonder vertrouwen te voetballen en kwam amper aan kansen. New York City had het rustig onder controle en kon naar hartenlust counteren.

Het leek wel of we een ander DC United in de tweede helft te zien kregen. De ploeg was gretiger en naarmate de tweede helft vorderde, zag je het vertrouwen ook toenemen. Rond het uur werd een doelpunt nog terecht afgekeurd, maar in minuut 72 kwam de verdiende gelijkmaker er dan toch. Pontius zijn schot werd nog gepareerd door Saunders, maar Espindola kon de rebound wel afwerken.

De wedstrijd lag dus weer helemaal open. Beide teams gingen er dan ook voor, want niemand ging vooruit met maar één punt. Opnieuw was het Villa die een kans kreeg. in de 84e minuut kreeg hij de bal voor zijn voeten na een corner, maar ook deze ging er niet in. Het was niet het avondje van de Spanjaard. Aan de overkant kon Espindola bijna zijn tweede van de avond scoren, maar ook deze ging er net naast. De grootste kans kwam er nog in minuut 92 toen DC United nog een vrije trap kreeg. De bal bleef hangen in de kleine rechthoek en daar kon Saborio wel afwerken!

Meteen ook het doelpunt dat DC United een plaats in de play-offs oplevert! DC United won met 2-1 na een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was New York City de betere ploeg, in de tweede helft was DC United een pak beter. Door deze overwinning plaatst de ploeg uit de hoofdstad zich als tweede voor de play-offs, voor New York City lijkt het einde verhaal.

New York Red Bulls – Columbus Crew

De topper uit de Eastern Conference. Columbus had aan één punt genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs. De Red Bulls wisten dat twee weken terug al te doen. Beide ploegen aasten op revanche, want allebei verloren ze vorig weekend in de competitie. Columbus Crew ging meteen in de aanval en werd daar al vroeg voor beloond. In minuut 8 zette Meram een één-tweetje op met Afful en via nog een verdediger van New York ging de bal erin. Heel raar doelpunt, Robles werd verrast door de reactie van zijn ploeggenoot.

New York Red Bulls kon heel rap reageren. Nadat ze de bal veroverden ging Grella er van door, maar hij stuitte op Clark. Kljestan legde dan heel erg slim de bal opzij tot bij Sam die wel kon scoren. 1-1 na 12 minuten gespeeld te hebben.

Tien minuten later ging doelman Clark tweemaal knullig in de fout. Eerst trapte hij de bal gewoon in de voeten van Lade, die kon de bal voorzetten. Op deze voorzet kwam Clark te laat en kon Wright-Philips de bal in een leeg doel binnenkoppen. Zo had New York de scheve situatie na 22 minuten al rechtgezet.

Columbus Crew moest nu wel komen, want zeker van de play-offs zijn ze nog steeds niet. Eén minuut na de 2-1 konden ze hun neus aan het venster steken door een vrije trap die via een kopbal van Kamara werd gered door Robles. Niet echt gevaarlijk voor de doelman van New York. Daarna was het wachten voor Columbus tot minuut 42 om de doelman nog eens te kunnen testen. De bal werd mooi rondgespeeld tot bij Meram, hij besliste om nog eens uit te halen. Het was een hard schot, maar Robles ging goed plat. Daarmee hadden we de laatste kans gekregen uit de eerste helft en gingen we gaan rusten met een 2-1 voorsprong voor de leider in het Oosten.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van de thuisploeg. Sam kon de bal tot bij Wright-Philips brengen en die reageerde zoals een echte spits: knallen. Clark was echter alert en hield de bal met een goede reflex uit zijn doel.

In de tweede periode viel een pak minder te beleven dan in de eerste. Voor New York was het ideaal zo, maar Columbus wou toch zeker één punt halen om zo zeker te zijn van de play-offs. Echt dreigen zat er lang niet in. In minuut 74 was er wel een mooi schot van Higuain, maar met zoiets kan je Robles echt niet verrassen.

Meram probeerde het enkele minuten later ook nog eens met een afstandsschot, maar opnieuw zonder succes. Dat was meteen ook de laatste kans uit deze wedstrijd. New York Red Bulls won met 2-1 en verstevigt zo hun leidersplaats in de Eastern Conference. Columbus Crew faalde onder de druk en moet nog twee weekjes wachten om zich te kunnen plaatsen voor de play-offs. Hun volgende wedstrijd is op verplaatsing bij Toronto FC, opnieuw niet makkelijk.

San Jose Earthquakes – Vancouver Whitecaps

Na twee wedstrijden in het Oosten, is dit er eentje uit de Western Conference die we overlopen. Daar ligt alles nog open, nog geen enkel playoff-ticket is uitgedeeld. Vancouver kon zich bij winst daarvan verzekeren. San Jose staat er minder goed voor. Voor deze wedstrijd stonden ze op een zevende plek, net buiten een play-off plaats dus. Het eerste half uur werd er heel rustig gevoetbald. Beide teams besloten om eerst een uitgebreide studieronde te doen vooraleer in actie te komen. Het eerste echte gevaar kwam er in de 30e minuut. Rivero kreeg de bal, kapte zich vrij en besloot op doel te trappen.

Vancouver had de smaak nu te pakken en enkele minuten later waren ze daar opnieuw. De bal kwam via een scrimmage voor de voeten van Techera en na wat gekap en gedraai kon hij uithalen. Wat er allemaal gebeurde, valt heel moeilijk te beschrijven. Kijkt u zelf maar.

Meer kansen vielen er niet te noteren in de eerste helft. Zo gingen we gaan rusten met een verdiende 0-1 voorsprong voor Vancouver Whitecaps. De tweede helft kwam opnieuw heel traag op gang. Na een uur gespeeld te hebben, kreeg San Jose dan eindelijk hun eerste grote kans. En die kreeg mag je vrij letterlijk nemen. Wat doelman Ousted bezielde, god mag het weten. Ongezien. Wondolowski nam het cadeautje dankbaar in ontvangst.

San Jose zat door dit doelpunt terug in de wedstrijd en het vertrouwen steeg met de minuut. Ze waren dan ook de betere ploeg het kwartier na de gelijkmaker. Daarna kwam Vancouver terug in de wedstrijd, maar het was lang wachten op nog eens een echt grote kans. Deze kwam er in de allerlaatste minuut. Vancouver kon gaan counteren met zijn tweetjes. Manneh en Techera waren alleen door. Manneh had de bal en moest de bal altijd opzij leggen naar Techera, maar hij wou het zelf doen en tikte de bal te ver voor zich uit waardoor Bingham op de bal kon duiken.

Dat kon het doelpunt van de play-off kwalificatie geweest zijn, maar zover kwam het niet. De wedstrijd bleef steken op een 1-1 gelijkspel en daar zijn beide ploegen niet veel mee. Vancouver Whitecaps is zo nog altijd niet zeker van de play-offs en San Jose duikt door dit punt wel de top zes binnen, maar heeft wel één wedstrijd meer gespeeld dan hun eerste achtervolger. Het worden nog spannende weken voor de Earthquakes.

Oosten

Er waren heel wat ploegen die zich konden verzekeren van de play-offs, maar enkel eentje (DC United) slaagde erin om dat ook te doen. Zowel New England en Columbus Crew faalden in hun opdracht. Vrezen moeten ze echter niet doen, want er is nog een ruime marge. Eén punt halen uit hun laatste twee wedstrijden is voldoende. New York Red Bulls is door hun zege heel dicht bij het winnen van de Eastern Conference en van de Supporters Chield.

Western Conference
Westen

La Galaxy en FC Dallas hebben zich dit weekend kunnen plaatsen voor de play-offs. Voor de anderen wordt het nog een tijdje wachten. Vancouver, Kansas en Seattle lijken voor ons zekerheidjes, maar voor dat laatste ticket zijn er nog vier ploegen in de running. Favoriet op dit moment voor dat laatste ticket: Portland Timbers.