MLS Player Special: Wright-Philips (Red Bulls)

Door

New York Red Bulls v Los Angeles GalaxyZoals elke donderdag ook vandaag weer een MLS Player Special bij Sport Amerika. In de schijnwerpers staat deze keer de man die dit seizoen de Gouden Schoen won met 27 doelpunten in 32 wedstrijden: Bradley Wright-Philips, de spits van New York Red Bulls.

Voetbal met de paplepel ingegoten
Met een voetballende vader (Ian, ooit Arsenal en Engeland) en oudere broer (Shaun, ooit Manchester City en Engeland) kon Bradley waarschijnlijk eerder hooghouden dan zwemmen en eerder dribbelen dan fietsen zonder zijwieltjes. Na zijn jeugd doorgebracht te hebben in Londen, debuteerde Wright-Philips ruim tien jaar geleden bij Manchester City.

BWP als Citizen
Daar was hij ooit topscorer bij het reserveteam, waarna hij bij het eerste werd gehaald. Bij Manchester City maakte Bradley een weergaloze eerste indruk: hij scoorde in zijn eerste vier minuten voor de Citizens. Toch verloor de liefde op het eerste gezicht tussen Wright-Philips en City het van de tijd. Hij zou in de 39 volgende wedstrijden nog maar één keer tot scoren komen.

Niet alleen een goaltjesdief
Tussen 2006 en 2013 speelde Bradley voor verschillende clubs in de Engelse tweede en derde competitie, waaronder Southampton en Charlton Athletic. Overal scoorde hij regelmatig, maar nooit kon hij de belofte van superspits inlossen. Zijn sportieve periode in Engeland werd bovendien overschaduwd door meerdere incidenten. Zo werd hij veroordeeld voor diefstal en beschuldigd van het mishandelen van een Southampton-supporter.

Red Bulls gaven ‘m vleugels
Toen Wright-Philips vorig jaar naar New York kwam, had hij dus een indrukwekkender strafblad dan CV. Toch heeft de man met rugnummer 99 zijn meerwaarde voor de Red Bulls allang bewezen. Vooral dit jaar scoort de Engelsman aan de lopende band. Zijn 27(!) doelpunten dit seizoen werden beloond met de Gouden Schoen, Keane, Martins en Dempsey ruim achter zich latend. In de video hieronder zie je een compilatie van Wright-Philips’ mooiste goals.

Op weg naar de titel
Samen met Thierry Henry hielp Wright-Philips de Red Bulls vorig jaar aan de Supporters’ Shield en dit jaar zou de MLS Cup zomaar aan de prijzenkast kunnen worden toegevoegd. In de competitie maakte New York in ieder geval een meer dan prima indruk.

Wil je niks missen van de MLS Play-offs? Houd dan Sport Amerika in de gaten! Hier lees je alle wedstrijdverslagen en bovendien is er in het volgende magazine ruim aandacht voor voetbal. Volgende week donderdag is er uiteraard weer een Player Special. Wie zie jij dan graag uitgelicht? Laat het weten via Twitter!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen