MLS Update: vooruitblik naar ultieme ontknoping

Door

New England Revolution v Chicago Fire
In deze MLS update aandacht voor de ontknoping van de competitie. Aankomend weekend staan de conference finals op het programma. Wie gaat de macht grijpen in het westen? En welke beoogde MVP maakt het verschil in het oosten?

Pole-position
De hegemonie van Seattle Sounders en Los Angeles Galaxy duurt voort. De rivalen uit de Western Conference maakten geen fout in de halve finale en spelen zondag in het StubHub Center in LA de eerste van twee finales. Galaxy staat in pole-position om de macht in het westen te grijpen.

Dat is allemaal te danken aan Landon Donovan, wie anders? De spelmaker van de withemden wees zijn ploeg met drie doelpunten de weg naar een 5-0 thuisoverwinning op Real Salt Lake in de halve finale (na een 0-0 gelijkspel in Salt Lake City). Seattle Sounders kende een minder goede generale repetitie. De ploeg had de grootste moeite met FC Dallas, maar ging dankzij een 0-0 en 1-1 wel door naar de conference finale.

Real Salt Lake v Los Angeles Galaxy - Western Conference Semifinals - Leg 2

De vorige ontmoeting tussen de beste teams van de MLS mondde uit in een 2-0 overwinning voor Seattle, maar die uitslag biedt geen garantie voor succes. Sterker nog, een blik naar het verleden leert dat de cijfers in het voordeel van Galaxy spreken. Bovendien wil Donovan zijn pensioen nog even uitstellen.

MVP-kanshebbers
Ook in de Eastern Conference zijn de tegenstanders aan elkaar gewaagd. New England Revolution, dat al getipt werd als de mogelijke verrassing van deze competitie, rekende af met Colombus Crew (4-2 en 3-1 winst). New York Red Bulls verraste door conferencewinnaar DC United uit te schakelen.

De strijd in het oosten wordt gekenmerkt door de MVP-kanshebbers. Bij de Revs is Lee Nguyen, voormalig speler van PSV, de grote man. Hij speelde voor het eerst sinds zeven jaar weer een interland (tijdens het 2-1 verlies tegen Colombia van afgelopen zaterdag, red.) en dat was niet voor niks. Nguyen is dé drijvende motor achter New England.

New York Red Bulls v Los Angeles Galaxy

Bradley Wright-Phillips is dat voor New York Red Bulls. Zijn vele doelpunten (vaak op aangeven van Thierry Henry, die net als Donovan nog niet happig lijkt om met pension te gaan) bracht de ploeg al in de play-offs. Nu wil hij de ultieme beloning: de finale van de MLS.

Spanningen
De Amerikaanse voetbalharten gaan sneller kloppen nu de ontknoping van de competitie nadert. Nog vijf wedstrijden en dan is bekend wie zich MLS-kampioen mag noemen.

Spanningen zijn ook aanwezig onder de supporters van New York City FC. De nieuwe franchise presenteerde donderdag het tenue voor het debuutseizoen en dat leverde veel negatieve reacties op. Het shirt zou geen enkele connectie met New York hebben.

700NYCFCRevealed-infographic-English

“Als NYCFC succes wil hebben, moet de City Football Group respect hebben voor New York”, kopte journalist Nick Chavez boven een kritisch artikel. “City Football Group moet begrijpen dat NYCFC fans geen fans van Manchester City zijn.” Wordt ongetwijfeld vervolg dus…

Ook leuk om te lezen