MLS Preview 2018: #17 Vancouver Whitecaps FC

Door


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 17: De meest noordelijke gelegen club, Vancouver Whitecaps FC


LAATSTE TERUGBLIK


Vorig seizoen was een van de beste seizoenen ooit voor de Vancouver Whitecaps. De Caps behaalden maar liefst 52 punten, een punt minder dan 2015 toen de ploeg tot een – voor Vancouver- recordaantal 53 punten kwam. Ook in de play-offs kwam Vancouver net zover als in 2015, de Conference semi-final was het eindstation. Seattle Sounders bleek over twee duels te sterk voor de club uit Vancouver.

Ook in de CONCAF Champions League ging het goed met de ploeg van Carl Robinson. De Caps bereikten uiteindelijk de halve finale waarin het met 4-1 over twee wedstrijden verloor van UANL uit Mexico. In de kwartfinale was Fredy Montero nog de gevierde man door de bevrijdende 2-0 te maken in de tweede wedstrijd van de tweeluik tegen New York Red Bulls.


TRANSFERS

In het afgelopen seizoen lukte het alleen Fredy Montero om meer dan tien doelpunten te maken. De Colombiaan maakte in totaal dertien doelpunten in de MLS. Om dit te verbeteren hebben de Caps Kei Kamara gehaald van de New England Revolution. De spits uit Sierra Leone scoorde in het afgelopen seizoen twaalf doelpunten. Ook heeft Vancouver een Canadees international vastgelegd in Donnell Henry. De 22-voudig international kwam bij West Ham United nooit aan spelen toe en zal nu de defensie van Vancouver versterken. Ook de ervaren Mexicaan Efrain Juarez biedt de club meer opties. De 30-jarige rechtsback annex middenvelder bulkt van de ervaring en kwam over van Monterrey.


Tegenover de komst van Kei Kamara staat echter het verlies van topscorer Freddy Montero (Sporting CP) en Christian Bolaños (Saprissa). Beide spelers kwamen in het afgelopen seizoen veel aan spelen toe en met name Montero was met zijn aanvallende kwaliteiten een van de sterspelers. De Colombiaan zal enerzijds vervangen moeten worden door de eerder genoemde Kamara, en door de 23-jarige Venezolaan Anthony Blondell, die voor een slordige miljoen overkwam vanuit Venezuela.


VERWACHTING 2018


De Vancouver Whitecaps FC zullen in het komende seizoen waarschijnlijk meer gaan scoren, maar zal het wel lastiger krijgen zonder Freddy Montero. Onlangs speelden de Caps nog met 4-4 gelijk tegen Los Angeles FC. De fans verwachten, ondanks het verlies van Montero, wel weer de play-offs.

                                                                        Carl Robinson , al sinds 2013 coach van de Caps (Ron Chenoy/USA TODAY Sports)

De ploeg van Carl Robinson zal komend seizoen wel weer alles-op-alles moeten zetten. Het eindigde in het vorige seizoen zes punten boven de play-offs streep. De onderlinge strijd om deze play-offs plekken in de Western Conference zal dus ook in het komend seizoen weer spannend worden, maar Vancouver lijkt over genoeg kwaliteit te beschikken om bij de beste drie te horen.

VOORSPELLING: 3e in Western Conference, wel play-offs

Coverphoto: Joe Nicholson/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen