Season in review: Chicago Cubs

Door

Pittsburgh Pirates v Chicago Cubs

Het was alweer het vijfde seizoen op rij waarin de Cubs geen winning record wisten te produceren. Toch overheerst het optimisme bij de oudste club van The Windy City. Niet alleen vanwege het honderdjarige bestaan van het stadion – en het uitroepen van een Wrigley Field Day in de staat Illinois – maar vanwege de toekomst. Welke toekomst? Dat lees je in onze review!

Manager: Rick Roenicke
General Manager: Theo Epstein
Stadion: Wrigley Field
2013: 5e in NL Central (66-96)
2014: 5e in NL Central (73-89)
MVP 2014: Anthony Rizzo (1B)
LVP 2014: Edwin Jackson (SP)

2014 Upside
* Het kwam na het seizoenseinde, maar het aantrekken van Joe Maddon – tweemalig AL Manager of the Year – is één van de hoogtepunten van 2014 voor de Cubs.
* Van loser tot ace, dat is Jake Arrieta. Zijn ERA voordat hij bij de Cubs kwam (7.23) en erna (2.53) zegt eigenlijk alles.
* Talent, dat hebben ze genoeg in Chicago. Om er een paar te noemen: Javier Báez (SS), Jorge Soler (RF), Arismendy Alcantara (CF) and Kyle Hendricks (SP)
* Welke manager kan jonge spelers laten floreren? Precies, Joe Maddon.
* Wrigley Field bestond dit jaar 100 jaar. Een mooi feestje waard, mét een nog fijner cadeautje: een verbouwing van het oude stadion ter waarde van 575 miljoen dollar.

Chicago Cubs Introduce Joe Maddon

2015 Downside
* Eeuwig optimisme over talenten is hartstikke leuk, maar ook dit seizoen werd het niet omgezet in een winning record
* De bestbetaalde speler was de slechtste speler. Edwin Jackson’s salaris: 11 miljoen dollar. Zijn ERA: 6.03.
* Strike outs, de jonge honden waren gretig – té gretig. Want de Cubs leidden het afgelopen seizoen de MLB in het aantal keren drie slag (1477 – een franchise record).

Het seizoen van de Chicago Cubs in één…
Filmpje. Het talent komt eraan: Soler slaat een homerun in zijn eerste slagbeurt in de MLB

2015
Het leek even alsof de club in de zomer de handdoek in de ring gooide, toen de Cubs vlak voor de Trade Deadline deze zomer pitcher Jeff Samardzjia en Jason Hammel wegruilden naar de Oakland A’s voor weer een paar talenten. Werd de rebuild-fase weer verlengd?

Nee, want ze komen er aan, de Cubbies. Toptalenten als Soler en Báez hadden bemoedigdende debuten.

Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat de jonge talenten van de club uit Chicago regelmatig beginnen te presteren, en dan is de kans aanwezig dat de club zich weer bij de groten der honkbal voegt. De Cubs zijn nog altijd razend populair in een grote afzetmarkt, dus zodra zich tekenen van succes beginnen te vertonen kan het zomaar zijn dat de payroll meestijgt van 84 miljoen nu naar boven de 150 miljoen dollar.

Versterkingen
Daarvoor is wel eerst wat ervaring nodig. Joe Maddon als coach is al een hele grote stap in de juiste richting. Maar reken er ook op dat de Cubs achter één van de grote drie prijzen van de free agents aangaan. Ze kunnen ze niet alledrie veroorloven, maar dat of James Shields, Jon Lester of Max Scherzer volgend jaar in Wrigley Field te bewonderen is, lijkt een zekerheidje.

Ook qua catchers zullen de Cubs kijken naar een ervaren man om de jonge werpers te begeleiden. En sinds er geld genoeg is, zou dat zomaar Russel Martin kunnen zijn. Tenslotte is het mogelijk dat de club een ervaren outfielder als Colby Rasmus aantrekt. Zo kunnen talenten als Soler en Alcantara nog een jaartje rijpen.

Conclusie
De Cubs zaten dit jaar duidelijk nog in de rebuild-fase. Maar daar begint een einde aan te komen. Veel toptalenten hebben het afgelopen jaar voor het eerst aan honkbal op het hoogste niveau mogen ruiken en moeten komend jaar laten zien dat ze goed genoeg zijn voor een everyday job.

Of één ervaren ace en een goede catcher genoeg zijn om als katalysator te fungeren is nog maar de vraag, maar de Cubs behoren binnen een aantal jaar zeker weer tot de absolute honkbaltop. Als het niet al komend seizoen is.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen