MLB Update: Geen buitengewone botsingen meer op de thuisplaat

Door

ALCS - Detroit Tigers v Boston Red Sox - Game Six

De MLB en de spelers zijn een regel overeengekomen om botsingen op de thuisplaat tussen een catcher en een honkloper zoveel mogelijk uit te bannen. In het nieuwe seizoen zullen er nog steeds collisions voorkomen, maar alleen wanneer de catcher de bal heeft en hij het directe pad van de honkloper naar de thuisplaats blokkeert.

Tijd om het boek erbij te pakken, regel 7.13: een honkloper die van plan is om te scoren, mag niet van zijn pad naar de thuisplaat afwijken om zo contact te forceren met de catcher, of een andere speler die de thuisplaat bewaakt. De honkloper zal dan worden uitgegeven, ook wanneer de fielder de bal uit de handschoen laat vallen.

Naast de regel zijn beide partijen (MLB en de spelers) akkoord gegaan met het feit dat de scheidsrechters op twee manieren de regel mogen interpreteren.

the failure by the runner to make an effort to touch the plate, the runner’s lowering of the shoulder, or the runner’s pushing through with his hands, elbows or arms, would support a determination that the runner deviated from the pathway in order to initiate contact with the catcher in violation.

En:

unless the catcher is in possession of the ball, the catcher cannot block the pathway of the runner as he is attempting to score. The runner shall be declared safe if the catcher violates that provision.

Matt Wieters, catcher van de Baltimore Orioles, is een voorstander van de regelwijziging. Hij heeft al vaak aan de verkeerde kant gestaan van een botsing, maar hij heeft het geluk gehad dat hij er nooit een ernstige blessure aan over hield. “Ik bedoel, kijk naar de NFL en het verhaal over hersenschuddingen. We praten niet over een carrière of het missen van een seizoen vanwege een blessure. We praten over head-to-head collisions en het gevaar van geheugenverlies en blijvend letsel voor de rest van je leven.”

Toch zijn er ook catcher die niets zien in de regelwijziging. Erik Kratz van de Toronto Blue Jays bijvoorbeeld. “Als je een run wilt voorkomen door voor de thuisplaat te blijven staan, waarom kan dat niet? Waarom nemen ze het voordeel weg van een catcher die met opzet een harde klap wil oplopen?”

In 2014 zien we dus minder van dit:

En meer slidings, wat voor minder blessures zorgt:

Short Hops
– De Texas Rangers hebben het contract van manager Ron Washington met één jaar verlengd. De 61-jarige Washington zit al vanaf 2006 op zijn plek in Arlington en won met de Rangers o.a. twee AL West Divisies en plaatste zich in 2010 en 2011 voor de World Series.

– Dubbelzinnige teksten. Gotta love those:

– Chicago Cubs prospect Javier Baez beschikt over aardig wat slagkracht. Een home run van de Cubaan belandde op een raam van een auto die buiten het stadion stond geparkeerd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen