NFL Recaps: Cousins verslaat Garoppolo, show Fitzpatrick

Door

Kirk Cousins kreeg een dik contract van de Minnesota Vikings om de quarterback van de toekomst te worden en in zijn eerste wedstrijd stelde hij niet teleur. In een rechtstreeks duel met San Francisco 49ers-quarterback Jimmy Garoppolo kwamen Cousins en co. als overwinnaars uit de strijd. Verder zorgde Ryan Fitzpatrick bij afwezigheid van Jameis Winston voor een gigantische stunt in New Orleans en scoorde Saquon Barkley zijn eerste touchdown voor de New York Giants.


KIRK COUSINS VERSLAAT JIMMY G


Zoals gezegd waren veel ogen in de clash tussen de Minnesota Vikings en de San Francisco 49ers gericht op de quarterbacks: Kirk Cousins en Jimmy GaroppoloHoewel de Vikings uiteindelijk met 24-16 te sterk bleken, overheerste bij de bezoekers uit San Francisco vooral het gevoel dat er meer in had gezeten.

De ploeg kreeg meer dan genoeg kansen om voor een stunt te zorgen in Minnesota maar drie interceptions van Garoppolo, twee blessures in de offensive line en een kostbare fumble van Alfred Morris hielpen de ploeg van Kyle Shanahan allesbehalve.

Aan de andere kant maakte Cousins weinig fouten. Hij gooide voor 244 yards en twee touchdowns waarbij er vooral werd geleund op Adam Thielen (6 receptions, 102 yards) en Stefon Diggs (3 receptions, 43 yards en 1 touchdown). Maar natuurlijk waren ook veel ogen gericht op Dalvin Cook, die na een ernstige blessure in 2017 weer terugkeerde en direct van zich liet horen met 40 rushing yards en 6 receptions voor 55 yards. Het enige smetje op zijn optreden was een fumble na een indrukwekkende run, veroorzaakt door 49ers-rookie Fred Warner.

Diezelfde Warner was een van de uitblinkers aan de kant van de 49ers. Waar het optreden van Jimmy Garoppolo (261 yards, 1 touchdown en 3 interceptions) tegen de beste defense in de NFL soms wat wisselvallig was, waren er om hem heen genoeg lichtpuntjes die reden tot hoop geven. Zo was het Warner die met 11 tackles en deze forced fumble overal op het veld was te vinden, terwijl DeForest Buckner de Vikings-offensive line terroriseerde met 2.5 sacks.

Toch waren het – zoals gezegd – de gemiste kansen die de 49ers bleven achtervolgen. Hoewel de Vikings met een 10-0 voorsprong opende, leek een San Francisco-comeback continu tot de mogelijkheden te behoren. Bij een 10-3 voorsprong zorgde in het derde kwart echter een interception van Vikings-rookie Mike Hughes voor de 17-3 achterstand en daara liepen Garoppolo’s troepen achter de feiten aan. 

Vervolgens wisselde touchdowns van Vikings-tight end Kyle Rudolph en 49ers-rookie Dante Pettis elkaar af voordat in het vierde kwart San Francisco met acht punten achterstand nog één kans kreeg. Maar ditmaal was het Vikings-safety Harrison Smith die als kers op de taart de dag eindigde met een interception. 1-0 voor de Vikings zodoende en 0-1 voor de 49ers na week 1.


FITZMAGIC IN NEW ORLEANS


De grootste stunt van de avond kwam uit New Orleans waar iedereen de Tampa Bay Buccaneers kansloos achtte tegen de Saints. Maar niets bleek minder waar: er ontaardde een shootout in de Superdome waarbij Ryan Fitzpatrick en co. met 48-40 zegevierde tegen de troepen van Drew Brees. De 35-jarige Fitzpatrick was daarbij de absolute uitblinker met 417 passing yards, 4 touchdowns en een rushing touchdown die daarmee voor even de geschorste Jameis Winston deed vergeten.

Voor de Saints was het vooral een pijnlijke realisatie dat ze misschien nog niet tot de top van de NFC behoren. Waar de ploeg vorig seizoen op een haartje na een plek in de NFC Conference Championship misliep, was de defense deze dag zo lek als een mandje. Buccaneers-receivers Mike Evans (7 receptions, 147 yards, 1 touchdown) en DeSean Jackson (5 receptions, 146 yards, 2 touchdowns) hadden de dag van hun leven tegen een zwak spelende Saints-secondary.

Voor de Saints kan het als troost dienen dat de ploeg vorig seizoen ook 0-2 begon en dat tegelijkertijd Drew Brees (439 yards, 3 touchdowns), samen met Michael Thomas (16 receptions, 180 yards, 1 touchdowns) en Alvin Kamara (9 receptions, 141 total yards en 3 touchdowns), in topvorm was. Met dit aanvallende trio maakt het elke week tegen iedereen kans, maar als de defensie hetzelfde speelt als vandaag, kan het alsnog een lang seizoen worden in New Orleans.


JAGUARS WINNEN VOLGENS BEKENDE RECEPT


Het is een nieuw seizoen en de Jacksonville Jaguars winnen weer net zoals ze vorig jaar al zo vaak deden. Grotendeels dankzij hun defensie werden de New York Giants met 20-15 verslagen. Aanvallend waren 176 passing yards van Blake Bortles genoeg terwijl er achteraf vooral zorgen waren over Leonard Fournette die snel verdween met een hamstringblessure.

Aan de kant van de New York Giants was er vooral aandacht voor rookie Saquon Barkley (106 yards en 1 touchdown) en Odell Beckham Jr. (11 receptions, 111 yards) waarbij de rookie tijdens zijn eerste touchdown liet zien wat we mogen verwachten.

Genoeg voor de overwinning was het echter niet. De Jaguars-defensie hield aan het einde stand waarbij Myles Jack met een interception de wedstrijd in het slot gooide. Jacksonville start zo goed aan het nieuwe seizoen.

Coverfoto: Hannah Foslien/Getty Images

Ook leuk om te lezen