Colin Kaepernick knielt tijdens volkslied

De nieuwe NFL-regels voor 2018 uitgelegd

Door

Zoals ieder jaar zijn in maart de eigenaars van alle NFL-teams bij elkaar gekomen om de regels van het spel onder de loep te nemen. En daarbij zijn enkele opvallende beslissingen genomen. Vlak voor de start van de sunday games brengen we nog even op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen.

CATCH RULE AANGEPAST

De meest in het oog springende verandering –althans spelmatig- is de wijziging aan de beruchte ‘catch rule’. Deze regel zorgt al jaren voor controverse en heeft al menig NFL-fan een beroerte bezorgd. Tot vorig jaar mocht de bal geen millimeter bewegen na de catch of het was een incomplete pass. Zo herinneren we ons nog de “incomplete pass” naar Cowboy Dez Bryant tegen de Green Bay Packers in de play-offs van 2014. Geen punten voor Dallas, verlies tegen Green Bay en een mogelijke kans op de Super Bowl in rook opgegaan. Of recenter, in week 15 van het afgelopen seizoen, waar Jesse James en de Pittsburgh Steelers een touchdown werden ontnomen in de laatste seconden van de wedstrijd omdat de bal leek te bewegen. Althans, als we de microscoop erbij haalden. De Steelers verloren uiteindelijk van de New England Patriots en verloren in een klap ook Home Field Advantage in de play-offs.

Weg met deze nonsens, dachten de eigenaars. De ‘catch rule’ is eindelijk eenvoudiger gemaakt en ziet er als volgt uit. We spreken van een succesvolle vangst indien:

1.De receiver controle heeft over de bal
2.Zijn twee voeten of een ander lichaamsdeel de grond raakt
3.Hij een football move maakt. Dit wil zeggen: Een derde stap zetten, naar de lijn (of eindzone) reiken of in de mogelijkheid zijn om dit te doen.

We kunnen niet garanderen dat met deze aanpassing alle discussies de wereld uit zullen geholpen worden, maar een vangbal is alleszins al een pak duidelijker geworden voor iedereen! En zeg nu zelf, wie houdt er niet van een stevige football-discussie op zijn tijd?

HELMET RULE

De catch rule is niet de enige regel die werd aangepast. De nieuwe ‘helmet rule’ houdt in dat spelers niet meer hun hoofd vooruit contact mogen maken met de tegenstander. Of te wel ze mogen hun ‘helm’ niet meer als wapen gebruiken om een opponent te raken. De straf is een 15 yard penalty en mogelijk een verwijdering van het veld.

Naast de ‘helmet rule’ is er nog een wijziging doorgevoerd die uiteindelijk moet zorgen voor minder risico op blessures. Bij de kick-offs zijn er een aantal aanpassingen gedaan ter bescherming van de spelers. Door de nieuwe regels zullen er minder spelers op hoge snelheid met elkaar in aanraking komen. Een bijkomend effect is waarschijnlijk wel dat we meer spektakel gaan zien met het scoren van punten vanuit kick-offs.

Tenslotte worden teams niet langer verplicht om voor een extra punt te gaan als ze een game winning touchdown scoren. Die regel zorgde vorig seizoen nog voor een aparte situatie toen de uitzinnige Minnesota Vikings en teleurgestelde New Orleans Saints terug het veld op geroepen moesten worden om een totaal onbelangrijk extra punt binnen te trappen na de winnende touchdown van Stefon Diggs.

STANDPUNT OVER HET AMERIKAANSE VOLKSLIED

Deze wijzigingen waren weliswaar heel interessant, toch kwam de grootste verandering pas twee maanden later. Op 24 mei keurden de eigenaars van alle teams een nieuw beleid goed rond het Amerikaanse volkslied. De controverse rond de Star-spangled Banner domineerde de afgelopen twee jaar de NFL en de eigenaars vonden het nu welletjes geweest. Vanaf komend seizoen zal elke speler die op het veld staat wanneer het volkslied start, verplicht moeten rechtstaan. Spelers die hier niet mee akkoord zijn, moeten tijdens het volkslied in de kleedkamer blijven.

We zullen dus (waarschijnlijk) geen knielende spelers meer zien die NFL-wedstrijden gebruiken als podium voor het uiten van hun onvrede. De beslissing veroorzaakte heel veel wrevel bij de spelers, die hun vrijheid van meningsuiting afgenomen zien. Bovendien werden de spelers niet meegenomen in het proces richting deze nieuwe regel. President Donald Trump van zijn kant was in zijn nopjes met de naar zijn mening “volledig juiste beslissing”.

Cover photo: Marcio Jose Sanchez/AP

Ook leuk om te lezen