COLUMN: Bewaar je fatsoen

Door

Toen ik deze eerder deze week Lex Immers op de bar in het supportershome van ADO Den Haag zag staan en de inmiddels bekende tekst hoorde zingen, moest ik niet veel later aan de NFL denken. Dit uiteraard nadat het woord ‘walgelijk’ uit mijn mond viel.

De discussies en meningen waren in de dagen erna niet te omzeilen. En aan de hand daarvan kon iedereen weer zijn eigen gepaste vorm van straf voor Immers bedenken. Het werd een nationale discussie. Uiteindelijk kreeg Immers van ADO een boete en werd door de tuchtcommissie voor vier wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk.

Ik vind de uitspraken van Immers ontzettend dom en verder laat ik dit specifieke geval nu even links liggen. Want waarom moest ik aan de NFL denken? Omdat ik geloof dat de Eredivisie en de KNVB moeten kijken naar de Personal Conduct Policy van de NFL.

De personal conduct policy, een soort wetgeving binnen de NFL. Veelbesproken. Door een aantal spelers ook gehaat, vooral door diegene die weten dat ze moeite moeten doen zichzelf in toom te houden. Maar wel met een zeer duidelijke boodschap: je hebt je als vertegenwoordiger van de NFL simpelweg als een fatsoenlijk mens te gedragen. Binnen, maar vooral ook buiten de wedstrijden. Punt. De policy gaat niet alleen op voor spelers, maar ook voor werknemers en clubeigenaren binnen de NFL.

Oakland Raiders-speler Warren Sapp (foto) zei het mooi toen de hoogste baas Roger Goodell een aantal jaar geleden een nog strengere policy opstelde. ,,Ik begrijp het helemaal. Sommige nieuwe, jonge spelers gedragen zich alsof ze op water lopen. Die hebben af en toe een flinke klap in het gezicht nodig om wakker te worden. Dit helpt.”

De zwaarste straffen worden uitgedeeld aan spelers die in aanraking komen met justitie en worden veroordeeld, zoals Michael Vick en zijn illegale hondengevechten. Maar ook zonder veroordeling kan je worden geschorst, omdat je te vaak in opspraak bent geweest. Zoals Ben Roethlisberger.

Maar er is ook kritiek. Waar ligt de grens? Wat kan nu precies wel en wat kan niet? Dat zijn en blijven grenzen die per afzonderlijk geval moeten worden bepaald. Moet een gehele club gestraft worden voor de afzonderlijke fout van een speler? Want dit doet de NFL namelijk ook in sommige gevallen. Speler in de fout? Boete voor de club en het ontnemen van een draft pick. De hele organisatie krijgt het dus voor z’n kiezen als iemand persoonlijk in de fout gaat. Het kan.

Ik ben voorstander. Ondanks de discussie over de manier van straffen moet je altijd, maar dan ook altijd, duidelijk maken dat idioot, dom en onfatsoenlijk gedrag niet is toegestaan. Vooral voor de jeugdige fans. Want voor je het weet vinden zij illegale hondengevechten normaal, vrouwen aanranden dagelijkse kost, dronken achter het stuur een uitstekend plan of niet nadenken en zomaar wat roepen in een supportershome stoer. De aanklager heeft opgetreden, maar ik wacht op de Eredivisie Personal Conduct Policy.

Jeroen Elshoff is voetbalcommentator bij NOS Studio Sport, geen kenner maar wel liefhebber van de NFL. Hij laat op Sport Amerika op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op zaken die hij interessant, leuk, aardig of vermeldingswaardig vindt.

3 Reacties
  1. M.M. 13 jaar ago

    Leuk stukje, goede vergelijking!

  2. Cody 13 jaar ago

    Jaa goed voorbeeld!

  3. Daniël 13 jaar ago

    Ook dat gedoe met Rashard Mendenhall (Steelers)
    via Twitter verklaarde hij dat mensen niet moeten juichen om de dood van Bin Laden…pff pas op wat je zegt.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen