Sam Blitz: De onbezongen Ravens helden

Door

Zondag staat de Superbaugh op het programma. De San Francisco 49ers en de Baltimore Ravens hebben beide geen gebrek aan sterren aan beide kanten van de bal. Namen als Ray Lewis, Ray Rice, Terrell Suggs en Ed Reed voor de Ravens. En sterren als Patrick Willis, Frank Gore, Justin Smith en Aldon Smith. Maar ik wil graag kijken naar een aantal onbezongen helden die komende zondag een grote rol kunnen en moeten spelen als hun team als winnaar uit de strijd wil komen. Vandaag de Baltimore Ravens.

samb600

Dannell EllerbeDannell Ellerbe, LB
Ellerbe (1,85m en 109kg) is de minst bekende Ravens linebacker op een lijn die sterren als Suggs en Lewis heeft, maar in de passing game zal geen van de backers belangrijker zijn. Ellerbe is de beste cover linebacker en gezien de vele runformaties die SF op het veld brengt zal hij op vrijwel elke down op het veld staan.

Ellerbe zal de man zijn die de superatletische Vernon Davis moet dekken over het midden en in sommige gevallen man coverage zal spelen op Frank Gore en de superwendbare LaMichael James.

Een enorme taak. Maar Ellerbe heeft de laatste weken bewezen klaar te zijn voor opdracht door consistent spel te tonen en 1 van de beste spelers op het veld te zijn.

Ellerbe is een complete linebacker die pressie weet te zetten op de spelverdeler als hij op een blitz wordt gestuurd, hard gaten weet te vullen in de run game en de voeten heeft om bij de wendbare tight ends te blijven. Zeker met Ray Lewis op het veld, die een mindere schakel in de passing game is geworden in de nadagen van zijn loopbaan, is het werk van Ellerbe van onschatbare waarde.

Corey GrahamCorey Graham, CB
Graham (1,83m en 89kg) speelde afgelopen jaar voor de Chicago Bears waar hij vooral als special teamer werd gebruikt. Maar John Harbaugh lokte hem naar Baltimore met de belofte dat hij een gooi zou kunnen doen naar een basisplaats in de defense.

Graham pakte de kans met beide handen aan. Na de blessure van Lardarius Webb was Graham voor het eerst in zijn loopbaan een startende corner in de National Football League. Graham is aan delange kant voor een corner en dat helpt hem goed tegen de reusachtige receivers die de NFL kent. Graham beschikt over de snelheid om bij snellere receivers te blijven en de balskills om completions te voorkomen. De afgelopen weken was hij van onschatbare waarde.

Vooral in de divisional playoff game waar de Ravens verrassend de Broncos opzij wisten te zetten was Graham instrumentaal. Twee maal wist hij een pass van MVP kandidaat Peyton Manning te onderscheppen (foto). Tegen de 49ers zal hij veel tegenover de nog immer razendsnalle Randy Moss geposteerd worden en zal alle zeilen moeten bijzetten om niet in het in het stof van Moss te bijten.

Graham is een fysieke corner en is zich er goed van bewust dat de meeste receivers dat fysiek zijn helemaal niet zo leuk vinden. Ook zal gevraagd worden van Graham om bij de watervlugge Michael Crabtree te blijven als Moss langs de kant staat. Als de Ravens de sterke arm van Kaepernick aan banden willen leggen, zal dat beginnen met de coverage van Graham op de sterke wide outs van SF.

Vonta LeachVonta Leach, FB
Leach (1,83m en 118kg) is een van de allerbeste blockers in de NFL. Het is een stormram die genadeloos door de lijn komt stormen op zoek naar nietsvermoedende linebackers die getrakteerd worden op de pijnlijke Vonta special. Een welgeplaatste beuk met de schouders op het middenrif die de lucht uit de longen doet verdwijnen, snottebellen uit de neus doet vloeien en een mooie bont en blauwe plek achter laat als aandenken aan de bijzondere ontmoeting.

Leach kreeg in 2011 het dikste contract ooit voor een fullback, drie jaar en $11 miljoen. De runningback is elke cent waard. De gaten voor Ray Rice zijn groter, linebackers denken twee keer na voor ze blindelings de lijn door komen stormen en Flacco heeft in Leach zelfs een waardig wapen in de passing game. Komende zondag ontmoeten de Ravens het beste middle linebacker duo in de NFL in Patrick Wilis en Navorro Bowman. De twee zijn belachelijk atletisch en sterren in het vernietigen van runningbacks.

Het is aan Leach om de veelgebruikte “BOB” block in de scheme van Baltimore komende zondag succesvol in te gaan zetten, “BOB” staat voor Back on Backer. Het betekent zoveel als dat de (running)back, Leach in deze, een (line)backer aan de playside blockt en zo dus de halfback, Rice, in 1 tegen 1 situaties tegen een linebacker of zelfs in sommige gevallen tegen een safety komt te staan. En Rice 1 tegen 1 is niet eerlijk. Leach zal samen met de guards op offensive line er voor moeten zorgen dat de linebackers niet vrij spel krijgen en vrij en blij rond kunnen rennen op zoek naar baldragers. En als u van explosies van geweld houdt, volgt u dan #44 in zijn missie linebackers een koppie kleiner te maken.

Deze mannen zijn verre van de bekendste spelers, maar ontzettend belangrijk in de strijd om de bekendste trofee.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen