NFL Power Rankings: Op weg naar Super Bowl XLVII

Door

In deze laatste power rankings van het seizoen bespreken we alle twaalf ploegen die dit jaar deelnemen aan de play-offs en hun kansen op het bereiken van Super Bowl XLVII. Zoals altijd geldt ook deze keer, ben jij het er niet mee eens en wil jij je mening laten horen reageer dan via twitter #sportam en Facebook.

NFL Power Rankings

NFL Power Rankings1. Denver Broncos (13-3) Gezien hun recente vorm moeten de Broncos gezien worden als de grootste favoriet voor de Super Bowl titel. Denver heeft al elf duels niet meer verloren en is langzaam uitgegroeid tot het meest uitgebalanceerde team in de NFL.

De Broncos hebben bovendien het voordeel dat ze de hele AFC play-offs in het eigen Mile High mogen spelen. Onder leiding van Peyton Manning heeft dit Broncos team een uitstekende kans om de eerste Super Bowl titel sinds het Elway-tijdperk binnen te slepen.

NFL Power Rankings2. New England Patriots (12-4) De vormdip van de Texans bezorgde de Patriots de number two seed in de AFC en een welkome bye voor de eerste ronde van de play-offs. Met Tom Brady aan het roer is de offense de grote kracht van New England, de defense zal  echter gaan bepalen hoe ver van de Pats gaan komen.

Vooral door de lucht is de Patriots defense kwetsbaar. Met gemiddeld meer dan 270 toegestane passing yards per duel was New England in het reguliere seizoen negentwintigste in de league.  Maar omdat de Pats gemiddeld toch slechts iets meer dan twintig punten per duel toestonden lijkt een zesde Super Bowl ticket in elf jaar tijd zeker mogelijk voor Bill Belichick en zijn mannen.

3. Atlanta Falcons (13-3) Ook de Falcons hoeven hun eigen stadion niet te verlaten om de Super Bowl te bereiken. Maar ondanks een 13-3 record blijven er toch altijd de nodige twijfels bestaan over hoe Atlanta met de druk van het postseason zal omgaan. De volwassenheid die quarterback Matt Ryan dit jaar liet zien geeft Falcons fans echter hoop dat het dit jaar anders zal zijn.

Voor Tony Gonzalez zou een eventueel optreden in de Super Bowl wel eens het ideale moment kunnen zijn om zijn indrukwekkende NFL-loopbaan te beëindigen. In zijn zestien seizoenen in de league bereikte Gonzalez nooit eerder the big game.

4. Seattle Seahawks (11-5) Om de Super Bowl te bereiken zullen de Seahawks drie uitduels op rij moeten winnen. Gezien de uitvorm van Seattle kon dat wel eens lastig worden. De ’Hawks zijn dit seizoen slechts 3-5 in uitwedstrijden en verloren daarin onder andere van de Cardinals en de Lions. Bovendien won Seattle in het seizoen van 1983 voor het laatst een uitduel in de play-offs.

Dankzij de uitstekende vorm van de Seahawks, de ontwikkeling van Russell Wilson en de indrukwekkende uitwinst in Chicago inweek 13 valt echter niets uit te sluiten wat betreft dit Seahawks team, zelfs een optreden in de Super Bowl niet.

5. Green Bay Packers (11-5) Als Green Bay dit weekend Adrian Peterson en de Vikings weet af te stoppen dan is een lange play-off run zeker mogelijk. De terugkeer van Charles Woodson is alvast goed nieuws voor de dit seizoen door blessures geplaagde Packers.

Ondanks de vele blessures is quarterback Aaron Rodgers er het hele seizoen al in geslaagd om zijn ploeg draaiende te houden. Rodgers speelde tot nu toe wederom een fantastisch seizoen en zijn aanwezigheid alleen al is reden genoeg om rekening te houden met deze Packers ploeg.

6. San Francisco 49ers (11-4-1) De laatste weken van het seizoen waren niet de beste weken voor de 49ers. Vooral de problemen die kicker David Akers had om de bal tussen de palen te krijgen waren opvallend, maar ook de offense onder leiding van Colin Kaepernick begon wat te sputteren.

De first-round bye die de 49ers verdienden geeft ze de tijd om hun vorm weer terug te vinden, maar of Billy Cundiff het antwoord zal zijn voor het kicking probleem in San Francisco is maar zeer de vraag. Gelukkig voor de ‘Niners kunnen ze altijd nog leunen op een uitstekende defense, zeker in deze fase van het seizoen kan dat wel eens het verschil maken tussen een vroege uitschakeling en een plaats in de Super Bowl.

7. Washington Redskins (10-6) De aandacht in Washington gaat vooral uit naar Robert Griffin, maar de prestaties van rookie running back Alfred Morris verdienen misschien nog wel meer lof. Na Adrian Peterson was Morris dit seizoen tweede in de NFL met 1613 rushing yards en scoorde hij bovendien dertien rushing touchdowns.

Door de aanwezigheid van zowel Griffin en Morris waren de Redskins dit seizoen dan ook niet voor niks eerste in de NFL in rushing yards. Als ze ook in het postseason de bal zo effectief over de grond kan blijven verplaatsen is er veel mogelijk voor de Redskins.

8. Houston Texans (12-4) De Texans hadden het moeilijk in de maand december en verloren drie van hun laatste vier duels. Belangrijker nog was het feit dat door die nederlagen ook de number one seed en dus home-field advantage werd verspeeld.

Opmerkelijk genoeg zal Matt Schaub dit weekend tegen de Bengals pas het eerste postseason duel van zijn loopbaan spelen. Het is voor de Texans te hopen dat hij beter speelt dan in de laatste weken van het reguliere seizoen, anders zitten de play-offs er wederom snel op voor Houston.

9. Indianapolis Colts (11-5) Dat de Colts überhaupt in de play-offs staan is natuurlijk een geweldige prestatie, zeker gezien alles wat er in Indianapolis gebeurde dit seizoen. Een Super Bowl ticket zal zeer waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn voor de Colts, maar een overwinning in de eerste ronde lijkt zeker mogelijk en wie weet voor moois er daarna nog kan gebeuren.

10. Minnesota Vikings (10-6) De Vikings staan in het postseason dankzij Adrian Peterson, maar ze zullen meer nodig hebben om ook echt een impact te hebben in de play-offs. Quarterback Christian Ponder begon het seizoen goed, zakte toen ver terug, maar lijkt de boel de laatste weken weer wat beter op de rails te hebben. Het zal van Ponder afhangen hoe ver de Vikings gaan komen.

11. Cincinnati Bengals (10-6) Cincinnati zette, gedragen door een sterke defense, in de tweede helft van het seizoen een indrukwekkend 7-1 record neer. De Bengals hebben een jong team, maar moeten mede gezien hun goede vorm zeker tot verrassingen in staat worden geacht. Zelfs al worden de Bengals dit weekend al uitgeschakeld door de Texans, de toekomst ziet er goed uit in Cincinnati.

12. Baltimore Ravens (10-6) Ray Lewis keert dit weekend terug bij de Ravens en heeft al aangegeven dat dit zijn laatste seizoen is in de NFL. Dat nieuws zal een geweldige motivatie zijn voor de Ravens defense om hun leider een mooi afscheid te geven. De kans is echter ook aanwezig dat het seizoen er voor Baltimore, en dus ook voor de indrukwekkende carrière van Lewis, na dit weekend al op zit.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen