Favorieten in college football komen goed weg

Door

Niet alleen (1) Alabama kwam gisteravond goed weg tegen (5) LSU, ook andere favorieten voor de nationale titel als Notre Dame, Kansas State en Oregon moesten stevig knokken om hun ongeslagen status te behouden. De bowl ban van Ohio State en het zwakke speelschema van Louisville zorgen ervoor dat deze vier ploegen de overgebleven kanshebbers voor de National Championship Game zijn.

Natuurlijk kan dat allemaal nog veranderen als die vier teams alsnog nederlagen oplopen, maar die kans wordt steeds kleiner en zelfs dan hebben zij enkele zeer dominante uitslagen neergezet en kan hun verval niet enorm zijn. De ploeg die de meeste schade kan oplopen zijn de (3) Notre Dame Fighting Irish. Na een nauwe overwinning op Oklahoma enkele weken geleden moest men nu een magistrale comeback orkestreren tegen Pittsburgh. Dat lukte en in triple overtime wonnen de Irish, tijdens de wedstrijd nog enigszins geholpen door uiterst matige arbitrage, alsnog met 29-26.

(2) Kansas State verstevigde die tweede plek door met 44-30 te winnen van (24) Oklahoma State. 30 punten tegen was niet wat de Wildcats in gedachten hadden toen ze aan het duel begonnen. Het verschil van twee touchdowns hadden ze echter al gemaakt voor de rust en de tweede helft was matig, maar daarmee wel genoeg om de overwinning voor K-State te consolideren.

(4) Oregon vestigde een record en dat was broodnodig. Zij scoorden namelijk 62 punten tegen (17) USC en dat was het hoogste aantal punten dat USC ooit te verwerken kreeg binnen 60 minuten. Het bleek nipt genoeg voor de overwinning, want deze onvervalste shoot-out (foto) aan de westkust tussen rivalen uit de PAC-12 eindigde in 62-51. Oregon is daarmee bijna verzekerd van een plek in de conference finale en eventuele back-to-back kwalificatie voor de prestigieuze Rose Bowl, tenzij de Ducks zich uiteraard nog weten te kwalificeren voor de NCG, maar dan moeten K-State en Notre Dame de komende weken nog stevige fouten gaan maken.

Elders deed (20) Nebraska vooral goede zaken in de Big Ten. Zij versloegen in de laatste minuut Michigan State en verstevigen daarmee hun positie om de conference finale te halen. Zij treffen daarin waarschijnlijk Wisconsin, die deze week een bye hadden en volgende week slechts Indiana hoeven te verslaan om zich te kwalificeren. De winnaar van die finale treft dus hoogstwaarschijnlijk Oregon en Oregon-Wisconsin zou een herhaling zijn van de Rose Bowl van afgelopen seizoen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen