Yankees proberen contract A-Rod te ontbinden

Door

Detroit Tigers v New York Yankees - Game One

In de nasleep van het artikel van de Miami New Times, waar we ongetwijfeld nog maanden mee bezig zullen zijn, hebben de New York Yankees volgens bronnen besloten om uit te zoeken of het mogelijk is om het contract van de dure superster Alex Rodriguez ongeldig te laten verklaren.

A-ROID!

Zo luidde de kop van ‘Newsday’ toen in 2009 bekend werd dat A-Rod steroids gebruikt had. In een persconferentie gaf hij toe tot aan 2003 (toen het nog niet verboden was) gebruikt te hebben. Hij betuigde zijn spijt en werd weer enigszins in de harten van de New York fans gesloten. Hoewel… De derde honkman werd in zijn tijd bij de Yankees twee keer uitgeroepen tot MVP, maar zijn prestaties in de play-offs lieten te wensen over. Dat is dan ook de reden dat hij de status ‘overpaid’ aan zijn broek kreeg.

Rodriguez, in zijn eerste volledige seizoen in de Majors ‘batting champ’ met een .358 slaggemiddelde en 36 homeruns,  werd al snel een household name in de MLB. Bij de Seattle Mariners, waar hij doorbrak, vond hij echter dat hij niet genoeg verdiende. Hij verliet zijn ploeg voor de concurrent in Texas. De Rangers gaven hem het meest lucratieve contract ooit in welke sport dan ook: tien seizoenen ter waarde van 252 miljoen dollar.

Ook dit bleek niet genoeg voor A-Rod, want hij wilde winnen. De Yankees, het rijkste team van de league, besloten hem aan te trekken in een trade en maakten van de beste korte stop in de league een derde honkman. In de Bronx bereikte hij meerdere mooie mijlpalen: hij sloeg er homeruns nummer 500 en 600, won twee MVP Awards en pakte in 2009, na zijn biecht, zijn eerste titel.

No true Yankee

Toch waren er altijd weer die vreemde capriolen van A-Rod. Zo sloeg hij in de 2004 ALCS tegen de Boston Red Sox de bal uit de handschoen van Bronson Arroyo, bekende hij het gebruik van doping, verschenen er vreemde foto’s van hem op het internet met ontbloot bovenlichaam voor een spiegel en was hij vaker in het nieuws vanwege een nieuwe scharrel, dan het slaan van een homerun. Bij de fans en de organisatie van de Yankees viel dit niet goed. Zij zijn oerdegelijke Derek Jeter gewend, de ideale schoonzoon.

Je krijgt bij Rodriguez altijd het gevoel dat hij zich minderwaardig voelt ten opzichte van zijn oude jeugdvriend Jeter. Wellicht dat hij daarom loog over het feit dat hij slechts t0t 2003 doping gebruikte. In het nieuwe rapport kwam namelijk naar voren dat hij zelfs dit seizoen nog Human Growth Hormones (HGH) gekocht en gebruikt heeft. Hij wilde meer brengen dan dat hij kon, want HIJ wilde de superster van de Yankees zijn in plaats van Jeter. Dat is hem niet gelukt en hij lijkt nu te moeten boeten voor zijn misstappen.

Contract issues

In 2007, nog voordat er ook maar iets bekend was over zijn dopinggebruik, kreeg hij een nieuw contract in New York. Hij gebruikte een optie in zijn toenmalige contract, die zij dat hij de mogelijkheid had free agent te worden. Ook dat viel niet goed bij de Yankees, maar uiteindelijk tekende A-Rod een nieuw tienjarig contract ter waarde van 275 miljoen dollar. Van dat contract zijn nu nog vijf seizoenen en een slordige 114 miljoen dollar over (exclusief de mogelijke 30 miljoen die hij nog in prestatiebonussen kan binnen slepen).

Verschillende bronnen bevestigen inmiddels dat de Yankees op zoek zijn naar juridische mogelijkheden om zijn contract ongeldig te laten verklaren vanwege zijn dopinggebruik. Er verschijnen steeds meer experts aan de horizon die aangeven dat het een kans van slagen heeft. Voor de Yankees zou dit geweldig nieuws zijn. Ze zijn dan eindelijk af van deze gigantische ‘albatros’ (duur contract voor niet presterende speler) en kunnen op die manier opnieuw aan een team bouwen zonder dat de grens van 189 miljoen dollar wordt overschreden.  Ja, want de Yankees gaan tegenwoordig fiscaal verantwoordelijk door het leven.

Voor Alex Rodriguez zou de uitkomst van zijn gebruik in combinatie met zijn zware heupblessure wel eens het einde van zijn loopbaan kunnen zijn. Een loopbaan waarin hij een slaggemiddelde van .300 heeft en 647 homeruns sloeg. Hij verdiende tot nu toe, met salaris alleen, ruim 300 miljoen dollar. We hoeven dus niet te treuren voor hem, maar het blijft eeuwig zonde dat na Barry Bonds en Roger Clemens opnieuw zo’n grote speler ten onder gaat aan zijn dopinggebruik.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen