Coach van het jaar

NFL 4-on-4: Close calls en coach of the year

Door

De titel Coach of the Year is jaarlijks het moeilijkst te voorspellen. Wie moet deze prijs in jullie ogen winnen?

Luuk Dokter: “Brian Flores wordt vaak genoemd als beste coach, maar de Dolphins weten vooral te winnen van teams die een slecht seizoen draaien. McVay is ook een geschikte kandidaat, maar hij krijgt vooral zijn defense aan het draaien; de offense is erg wisselvallig. Daarom kom ik uit bij Riverboat Ron Rivera. Hij kreeg te maken met een aan meerdere fronten problematische franchise. Desondanks wist hij gedurende het seizoen de neuzen dezelfde kant op te krijgen en een serieus vaardig team neer te zetten. Voeg daar zijn gevecht tegen kanker aan toe, plus de heroïsche terugkeer van Alex Smith en het sprookje is compleet.”

Ton de Vries: “Ik ga hier wellicht wat onverwacht voor Kevin Stefanski van de Browns. Ten eerste hebben de Browns gewoon een onwijs goed record en gaan ze voor het eerst sinds 2002 naar de play-offs. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de Browns het team zijn het meeste cap space in de NFL dit seizoen. Ze zijn zeker niet “all-in” gegaan, maar bouwen aan een topploeg. Stefanski is hierin de stabiele coach die nodig is. Tot slot lijkt hij de ego’s in het team goed te managen. Myles Garrett is rustiger geworden, Baker Mayfield past zich in de strategie van de coaches en dat het relatief rustig is rond OBJ is wellicht ook wel zijn verdienste. Andrew Berry en Kevin Stefanski zijn de goede weg ingeslagen met de Browns.”

Chris van Dijk: “Het is een interessante race, met drie topfavorieten. De eerste is Mike Tomlin. Ik had aan het begin van het jaar niet verwacht dat de Steelers elf wedstrijden zouden winnen, laat staan de eerste elf. Maar de ploeg begint te kraken en gaat nog een paar keer verliezen. De andere coach is Sean Payton. Voor het tweede jaar op rij raakt Drew Brees geblesseerd en wint hij al zijn wedstrijden met zijn backup quarterback. Maar omdat de Saints mijn Super Bowl-pick voor de NFC waren/zijn, eindigt Payton op plek twee. De enige echte winnaar is Brian Flores. Hoe hij de Dolphins in een jaar heeft weten te veranderen is enorm indrukwekkend. Zeven van de laatste acht wedstrijden gewonnen, waaronder tegen de Niners, Rams en Cardinals. De divisietitel komt waarschijnlijk een jaar te vroeg, maar als de Dolphins de play-offs halen is Flores mijn coach van het jaar.”

Toon Aerts: “Ik zou m’n stem uitbrengen op Sean McVay. Hij gaat met zijn team de LA Rams aan kop in de NFC West en maakt zelfs nog kans op de 1st seed in de NFC (al is dat een kleine kans). Dat voor een team waar niemand voor het seizoen een stuiver gaf om haar kansen. Bovendien is de formule voor succes helemaal gewijzigd tegenover het Super Bowl-jaar twee seizoenen terug. Toen was het de offense die uitblonk en 54 punten scoorde tegen de Chiefs. Dit seizoen is het een vernieuwde defense die hoge ogen gooit, met als grootste exponent natuurlijk Jalen Ramsey. McVay krijgt naar mijn mening te weinig krediet voor de mate waarin de Rams boven de verwachtingen presteren. En dus wil ik hem wel die roos toewerpen.”

Ook leuk om te lezen