Met minder dan dertig dagen van het einde van Free Agency tot de start van het nieuwe NBA-seizoen is er geen tijd voor een 30-in-30. Wel hebben we een preview van elke divisie met de belangrijkste punten per team. We gaan verder met de Pacific.
#1| Los Angeles Lakers: 55-17
Na een sterk regulier seizoen hebben de Los Angeles Lakers voor het eerst sinds 2010 de titel weer behaald. In Orlando was het raak voor de Lakers van LeBron James en Anthony Davis. De Lakers schoten door de bubbel en de playoffs. In de NBA Finals werden de Miami Heat in zes wedstrijden verslagen.
Na de titel was er echter geen tijd om tot rust te komen voor General Manager Rob Pelinka. Hij moest namelijk aan de slag om het team te verbeteren. Dat begon flitsend: PG Dennis Schröder werd gehaald vanuit Oklahoma voor SG Danny Green en de 28e pick, C Montrezl Harrel werd bij de Clippers weggelokt voor 19 miljoen dollar voor twee jaar, SG Kentavious Caldwell-Pope’s contract werd verlengt voor 3 jaar ($39 miljoen), SG Wesley Matthews kwam over van de Bucks voor 1 jaar ($3,6 miljoen ). PF Markieff Morris bleef ook een jaar langer ($2,3 miljoen). De (letterlijk) grote man was toch C Marc Gasol. Hij verdedigt de komende twee jaar de kleuren van de LA Lakers, die goede herinneringen zullen hebben aan de Gasol familie.
Verder werden de contracten van LeBron James en Anthony Davis verlengt: James verlengde voor 2 jaar ($85,66 miljoen), Davis voor 5 jaar ($190 miljoen).
VERWACHTE LINE-UP LOS ANGELES LAKERS
PG: Dennis Schröder | SG: Wesley Matthews | SF: LeBron James | PF: Anthony Davis | C: Marc Gasol
De Lakers hebben vooral aan de voorkant hun line-up flink verbouwd. Aan de achterkant zit echter ook nog genoeg kracht om het team te helpen. Zo zijn Caldwell-Pope, Kyle Kuzma en Harrell prima bankspelers waar andere teams jaloers op zullen zijn.
#2 | Los Angeles Clippers: 48-24
Een mislukt seizoen zouden de spelers en fans van de Clippers hun vorige seizoen toch wel omschrijven. Een, op papier, extreem goed verdedigend team, met twee sterren in Kawhi Leonard en Paul George voorop, en twee sixth man of the year-kandidaten in Lou Williams en Montrezl Harrell. Toch liep het allemaal niet zo soepel als gehoopt en al snel kwam er her en der gemor naar buiten over de ‘behandeling’ die sommige spelers kregen ten opzichte van anderen. Laten we het daarnaast niet hebben over de 3-1 voorsprong tegen de Denver Nuggets die ze weggaven. Kortom: alles liep niet zo vlekkeloos als gehoopt.
Het offseason van de Clippers is nog vrij rustig te noemen. Zo kwam SG Luke Kennard in een 3-team trade tussen de Clippers, Nets en Pistons. SG Nicolas Batum (1 jaar, $2,5 miljoen) en PF Serge Ibaka (2 jaar, $19 miljoen) tekenden verder in Los Angeles, terwijl SF Marcus Morris (4 jaar, $64 miljoen) bleef. Paul George tekende ook een max-extension ter waarde van $226 miljoen voor 5 jaar. Ruw komt dat neer op $45 mil per jaar. In het laatste jaar van zijn contract loopt het zelfs op naar $48 miljoen per jaar. Toch wel de meest schokkende move was die van Montrezl Harrel naar de aartsrivaal: de Los Angeles Lakers.
VERWACHTE LINE-UP LOS ANGELES CLIPPERS
PG: Patrick Beverley | SG: Paul George | SF: Kawhi Leonard | PF: Marcus Morris | C: Serge Ibaka
Na een paar kleine aanpassingen gaan de Clippers er weer vol voor. Er zijn geen sterkhouders vertrokken en er is wat geïnvesteerd in de diepte van het team (die al niet heel slecht was). Of het genoeg is om de grote broer in LA te verslaan valt af te wachten, maar een zinderend gevecht zal het zeker gaan worden. Zeker nu de Western Conference er een hele hoop contenders bij heeft gekregen.
#3 | Golden State Warriors: 43-29
Over de Warriors valt niet veel te schrijven als het over het vorige seizoen gaat. Of eigenlijk juist heel veel. Mede door veel blessures van sterspelers als Stephen Curry, Klay Thompson en Draymond Green werd alle hoop gevestigd op eerst SG D’Angelo Russell en daarna op SF Andrew Wiggins. Zij moesten het samen met wat role-players en rookies proberen op te lossen. Iedereen weet hoe dat afliep. Het op een na slechtste record in de NBA, wat resulteerde in de 2e pick in de NBA draft. Samen met de terugkeer van Curry en Thompson zou het een mooi seizoen gaan worden, met veel hoop op de Finals. Toen kwam op draft night het bericht van de ACL-blessure van SG Klay Thompson, en die droom viel bijna meteen weer in duigen.
Toch hebben ze hun best gedaan om een waardig team neer te zetten. Om te beginnen werd C James Wiseman, een center waar ze veel plezier aan kunnen beleven, als tweede gekozen in de draft. Ook haalde General Manager Bob Meyers een aantal spelers naar San Fransisco. Zo werd PG Brad Wannamaker gelokt om achter Curry als point guard te gaan spelen. Ook SF Kent Bazemore kwam richting het westen. Hij speelde eerder ook al voor de Warriors en zal vooral als back-up small forward gaan spelen. Na het blessurenieuws van Thompson schakelden de Warriors razendsnel: SF Kelly Oubre Jr. werd losgeweekt van de Thunder voor een first round pick.
VERWACHTE LINE-UP GOLDEN STATE WARRIORS
PG: Stephen Curry | SG: Andrew Wiggins | SF: Kelly Oubre Jr. | PF: Draymond Green | C: James Wiseman
De Warriors hebben hun superster weer terug in PG Stephen Curry, nadat hij bijna alle wedstrijden van het vorige seizoen miste door meerdere blessures. Toch is het maar de vraag hoe hij gaat presteren. Het is de eerste keer sinds jaren dat hij Klay Thompson niet naast zich heeft. Daarnaast zal ook de leeftijd een rol gaan spelen, laat staan drie starters waar hij niet of nauwelijks mee heeft samengespeeld. Toch hebben de Warriors talent genoeg om zich te verzekeren van de playoffs. Het grote verschil met afgelopen jaren is dat er wat meer diepte is gekomen, en het verval minder extreem is dan in de andere jaren. Al met al een spannend seizoen waarin het bereiken van de playoffs het minste van alle doelen gaat zijn.
#4 | Phoenix Suns: 42-30
De Suns waren vorig jaar net niet goed genoeg om de playoffs te halen. Ondanks een super bubble run waarin ze alle acht hun wedstrijden wonnen, kwamen ze alsnog te kort voor de play-in game van de Western Conference. Toch verwachten ze dit jaar bij de beste acht teams te horen, die aan het eind van het seizoen mee gaan doen in de playoffs.
Het eerste grote nieuws kwam vroeg in de free agency: PG Chris Paul werd vanuit Oklahoma getraded voor SF Kelly Oubre Jr. en PG Ricky Rubio. Verder werden free agents SF Jae Crowder, C Damian Jones en PF Dario Saric aangetrokken. Ook SG Langston Galloway komt de gelederen in Phoenix versterken.
VERWACHTE LINE-UP PHOENIX SUNS
PG: Chris Paul | SG: Devin Booker | SF: Mikal Bridges | PF: Jae Crowder | C: Deandre Ayton
Nadat het in het vorig seizoen net niet lukte, willen de Suns dit jaar alles op alles zetten om in de playoffs te komen. Met de toevoegingen van Paul, Crowder en de terugkeer van Saric hebben ze een goede kans om dat te kunnen bewerkstelligen. Ze zijn alleen niet de enige in het Westen die zich flink verbeterd hebben ten opzichte van vorig jaar. Alleen al (volgens onze rankings) drie teams in deze divisie komen al boven de Suns te staan. Het zal dus om de lagere plekken gaan.
De hoop voor de Suns is toch echt SG Devin Booker. De shooting guard moet dit jaar weer een stuk beter worden. Alle recepten zijn daar, nu hij veel van de bal af kan spelen door Paul. C Deandre Ayton kan ook weer een grote stap vooruit zetten, en met de toevoeging van Crowder hebben ze een goede verdediger toegevoegd die ook nog wel eens een driepunter raak wil schieten.
#5 | Sacramento Kings: 32-40
En last but not least hebben we de Sacramento Kings. De Kings spelen al een flinke tijd geen basketbal omdat ze niet naar Orlando mochten, maar de Kings hebben niet stil gezeten in de free agency-periode.
Allereerst werd aan PG De’Aron Fox een max-extension gegeven voor vijf jaar ter waarde van $163 miljoen. Met de 12e keuze in de draft viel vervolgens PG Tyrese Haliburton in de schoot van de Kings, die daar dankbaar gebruik van maakten. C Hassan Whiteside tekende voor de Kings voor een schappelijke $2,3 miljoen voor één jaar. C Chimezie Metu en PF Frank Kaminsky kwamen ook als free agents binnen lopen.
Groot verlies is wel het vertrek van SG Bogdan Bogdanovic. Om zijn vertrek was wel een hele soap te filmen. Allereerst hadden de Bucks hem binnen via een sign-and-trade. In ruil voor PF Ersan Ilyasova, SG Donte DiVicenzo en PF D.J. Wilson. Toen dat werd uitgelekt leek alles in kannen en kruiken, alleen bleek later dat Bogdanovic helemaal niet wilde tekenen. Dit was dan ook de reden dat de trade in duigen viel. Hij tekende als restricted free agent vervolgens bij de Hawks. De Kings konden het contract matchen en zo Bogdanovic behouden. Ze vonden ze $72 miljoen voor 4 jaar echter te veel van het goede. Hierdoor kon Bogdanovic overstappen naar de Hawks.
VERWACHTE LINE-UP OKLAHOMA CITY THUNDER
PG: De’Aron Fox | SG: Buddy Hield | SF: Harrison Barnes | PF: Marvin Bagley III | C: Hassan Whiteside
Als je deze startopstelling ziet denk je dat er een prima team staat, en dat is ook zo. De vraag is alleen of het genoeg is in het extreme sterke westen. Hun totale opstelling inclusief bankspelers is wel een stuk beter dan die was, met rookie Haliburton en free agency-aanwinsten Metu, Kaminsky als nieuwe gezichten. Voeg daar C Richaun Holmes aan toe en je hebt een prima bank om ‘dode’ wedstrijden over de streep te trekken.
DIVISION AWARDS
Dan nog de division awards. Als MVP word het al een lastige keuze, met meerdere mogelijke winnaars in LeBron James, Anthony Davis, Steph Curry en Kawhi Leonard. Omdat James oud aan het worden is, Curry terugkomt van een lange blessure en Kawhi de Clippers niet langs de Lakers gaat brengen word Anthony Davis de MVP in de Pacific. Sixth man word teamgenoot Montrezl Harrell, en Lakers General Manager Rob Pelinka gaat er vandoor met de executive of the year award. We blijven nog maar even in Los Angeles, want de coach of the division gaat naar Lakers head coach Frank Vogel. Defensive player of the division gaat ook naar Los Angeles, dit keer niet de Lakers maar naar de Clippers: Kawhi Leonard heeft dit jaar de eer. Tot slot gaat de rookie of the division award naar James Wiseman van de Golden State Warriors
Most Valuable Player: Anthony Davis
Rookie of the Year: James Wiseman
Defensive Player of the Year: Kawhi Leonard
6th Man of the Year: Montrezl Harrel
Coach of the Year: Frank Vogel
Executive of the Year: Rob Pelinka
Photo: Chris Graythen/Getty Images
Reacties