MLS Weekend Round-up: Respect voor Robbie Rogers!

LA Galaxy heeft dit weekeinde een overtuigende overwinning geboekt tegen de Seattle Sounders. Robbie Keane eiste met een klassieke hattrick de hoofdrol voor zich op. Echter werd er rondom de wedstrijd vooral gesproken over het optreden van Galaxy-reserve Robbie Rogers. Rogers is homoseksueel en nog nooit eerder acteerde een uit de kast gekomen homoseksueel in een grote Noord-Amerikaanse sportcompetitie. Respect voor deze doorbraak!

Seattle Sounders v Los Angeles GalaxyGalaxy startte de wedstrijd erg sterk en zocht vanaf het eerste fluitsignaal de openingstreffer. Deze werd ook snel gevonden. In de twaalfde minuut stelde Robbie Keane Sean Franklin in staat om de 1-0 aan te tekenen. Het werd al snel duidelijk dat Galaxy niet tevreden was met de minimale voorsprong en de ploeg daverde in een ijzersterke eerste helft door.

Het aanhoudende offensief van Galaxy werd in de vierentwintigste minuut beloond met de tweede treffer. Keane was attent toen een corner van Galaxy via een klutssituatie voor zijn voeten belandde en rondde eenvoudig af. Seattle werd aan alle kanten voorbij gelopen en dit resulteerde tien minuten na de 2-0 van Keane op een uitgelezen kans om zijn tweede te maken. Zardes dwong door zijn snelheid Traore tot het maken van een overtreding en de scheidsrechter kon niks anders doen dan de bal op de stip leggen.

Normaal gesproken waren penalty’s altijd een klus voor Donovan, maar na enkele missers mocht Keane dit keer aanleggen. Keane miste, maar werd geholpen door ex-Ajacied Rosales, die te vroeg inliep en daardoor Keane een tweede kans gaf. Die buitenkans werd door de Ierse spits wel benut en zo was de marge drie. Voor de rust kwam er nog een Galaxy-goal bij toen Keane zijn hattrick completeerde. Door het benutten van zijn tweede strafschop was de ruststand 4-0 en de wedstrijd gespeeld.

In de tweede helft vonden beide ploegen het wel welletjes en modderde de wedstrijd traag voort. Tot de zevenenzeventigste minuut: de invalbeurt van Robbie Rogers. Dit betekende een mijlpaal in de MLS, omdat Rogers de eerste openlijke homoseksueel was die in de league in actie kwam. De achttienvoudig Amerikaans international was in januari weggestuurd bij Leeds United en trainde sinds enkele weken mee met LA Galaxy. Rogers kreeg bij zijn invalbeurt een staande ovatie in het volle Home Depot Center, en kreeg zo de waardering die hij verdient. Laat het een voorbeeld zijn voor anderen.

De tweede helft bleef doelpuntloos en zo eindigde de wedstrijd in een 4-0 overwinning voor LA Galaxy, dat daarmee de vierde plek bezet in de Western Conference. De Seattle Sounders staan a het verlies van dit weekend op plaats zes.

Montreal Impact – Philadelphia Union, 5-3
Montreal, nog steeds de ploeg met beste record in de Eastern Conference, won in een spectaculaire wedstrijd van Philadelphia. Binnen vijf minuten hadden beide ploegen hun eerste goal al gemaakt; Di Vaio en McInerney zorgden voor vroege goals. Di Vaio kende een ijzersterk optreden en bekroonde dit met een loepzuivere hattrick in de eerste helft en bracht daarmee de russtand op 3-1. Toen Hoppenot in de negenenzestigste minuut de aansluitingstreffer maakte voor de bezoekers leek het nog spannend te worden, maar Wenger maakte vijf minuten later de marge alweer twee voor Montreal. In de slotfase scoorden Le Toux en Smith en zo kwam de 5-3 eindstand op het bord.

New York Red Bulls – Columbus Crew, 2-2
De Red Bulls hielden ternauwernood een punt over aan het duel met Columbus. De bezoekers namen na twee minuten brutaal de leiding door een goal van Oduro. Deze goal werd na een halfuur teniet gedaan door Henry. Een kwartier voor tijd leek Higuain de wedstrijd in het voordeel van Columbus te beslissen, maar Olave redde in blessuretijd een punt voor de Red Bulls. Met het gelijkspel houden de Red Bulls voorlopig de koppositie in de Eastern Conference.

D.C. United – Portland Timbers, 0-2

New England Revolution – Toronto FC, 2-0

FC Dallas – San Jose Earthquakes, 1-0

Colorado Rapids – Chivas USA, 2-0

Real Salt Lake – Chicago Fire, 1-1

Sporting Kansas City – Houston Dynamo, 1-1