MLS Weekend Round-Up: New York aan kop na wanprestatie Montreal

De spanning in de Eastern Conference is de laatste weken helemaal terug. Doordat de New York Red Bulls de laatste weken uitstekend presteren en Montreal Impact ineen lijkt te storten is de strijd om het kampioenschap in het Oosten weer volledig open. Dit weekend zette de trend zich voort: New York won met 1-0 van FC Dallas, terwijl Montreal op eigen veld met 0-3 verloor van de Vancouver Whitecaps.

roblesDe New York Red Bulls zijn in goede doen en dit is terug te zien aan het vertrouwen dat het elftal uitstraalt. Ook in de thuiswedstrijd tegen FC Dallas speelde de ploeg fris en aanvallend, al had het moeite met de stugge defensie van FC Dallas, dat meer speelde voor een gelijkspel dan voor de overwinning. In het eerste halfuur kwam het voornaamste gevaar van Eric Alexander, maar hij werd van scoren weerhouden door Dallas-keeper Raul Fernandez. De grootste kans van de eerste helft was op slag van rust voor de bezoekers. Fabian Castillo schoot prima in, maar Luis Robles voorkwam met fantastisch keeperswerk de treffer voor Dallas.

Hoewel New York ook in de tweede helft het betere van het spel had, kwam de ploeg goed weg toen in de achtenzestigste minuut een handsbal van Jamison Olave onbestraft werd gelaten. Dallas claimde, terecht, dat de bal op elf meter had gemoeten. Pijnlijk genoeg voor Dallas was het enkele minuten later raak aan de andere kant; een gevaarlijke voorzet van Jonathan Steele werd door Dallas-middenvelder Erick ongelukkig in eigen goal gewerkt en zo kwam New York gelukkig aan een 1-0 voorsprong, wat later ook de eindstand zou blijken te zijn.

Met deze overwinning komt New York op de eerste plaats in de Eastern Conference, met 51 punten. Montreal volgt New York op zes punten, en heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

Montreal Impact 0 – 3 Vancouver Whitecaps
Montreal Impact zit in een mindere periode. Waar in het begin van de competitie nauwelijks punten gemorst werden, laat de ploeg de laatste weken steevast punten liggen. Na een slecht begin in de thuiswedstrijd tegen Vancouver kwamen de gasten al na zeven minuten op voorsprong door Kenny Miller. Montreal speelde het vervolg van de wedstrijd als een ploeg zonder vertrouwen en slaagde er niet in Vancouver serieus onder druk te zetten. Door goed counterspel konden de Whitecaps de score in de laatste paar minuten zelfs uitbouwen tot een klinkende 0-3. Camilo Da Silva Sanvezzo werd de man van de slotfase door zowel voor de 0-2 als de 0-3 te zorgen.

LA Galaxy 1 – 1 Seattle Sounders
Seattle bleek een taaie tegenstander voor LA Galaxy, dat moeite had om gaten te vinden in de hechte verdediging van de bezoekers. Het was dan ook niet onverdiend dat de Seattle na vijfentwintig minuten op voorsprong kwam; goed voorbereidend werk van Mauro Rosales werd uitstekend afgemaakt door Eddie Johnson. Galaxy had moeite met het creëren van kansen, maar kwam uit een standaardsituatie alsnog op gelijke hoogte. Op slag van rust schoot Juninho een vrije trap van ruim twintig meter geplaatst over de muur in het doel. LA leverde een veel betere tweede helft af en creëerde enkele goede kansen, maar wist de drie punten uiteindelijk niet binnen te halen.

Portland Timbers 1 – 0 Colorado Rapids

Toronto FC 1 – 2 Sporting Kansas City

Columbus Crew 3 – 0 Chicago Fire

New England Revolution 2 – 1 D.C. united

Houston Dynamo 5 – 1 Chivas USA

Real Salt Lake 1 – 2 San Jose Earthquakes