MLS Preview 2018: #4 Colorado Rapids

Door


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 4: Colorado Rapids.


LAATSTE TERUGBLIK


Nadat in 2016 de Western Conference Finals werden bereikt, was 2017 een flinke stap terug voor de Colorado Rapids. De ploeg was met name buitenshuis dramatisch en wist buiten Commerce City slechts één wedstrijd te winnen. Het leidde tot het vroegtijdige ontslag van coach Pablo Mastroeni, terwijl captain Sam Cronin werd weggeruild.

Pablo Mastroeni mocht halverwege het seizoen zijn biezen pakken. (Dustin Bradford / Getty Images)

Daar tegenover staat ook dat veel ervaren krachten met blessures te maken hadden. Shkelzen Gashi was vanaf het begin geblesseerd, terwijl ook Axel Sjöberg en Bismarck Boateng met pijntjes kampten.


TRANSFERS


Er zijn veel nieuwkomers binnengehaald om de Rapids te helpen, te beginnen bij de nieuwe coach: Anthony Hudson. De 36-jarige Amerikaan heeft ervaring als jeugdtrainer van Tottenham Hotspur en was ook coach van onder andere Newport County en het nationale team van Bahrein. Het meest bekend is hij van zijn laatste job: van 2015 tot en met 2017 was Hudson bondscoach van Nieuw Zeeland. Na de mislukte WK-campagne kwam er een einde aan de samenwerking.

Anthony Hudson als bondscoach van Nieuw-Zeeland, waarmee hij nét niet het WK in Rusland haalde. (AFP)

Hudson zal bouwen aan een nieuw team met een nieuwe identiteit en vooral de verdediging is daarbij iets anders. Jongeling Kortne Ford zal nog steeds de eerder genoemde Sjöberg naast zich hebben, maar krijgt ook de Nieuw-Zeelander Tommy Smith erbij. Smith is overgekomen van Ipswich Town.

Daarnaast is de 31-jarige Edgar Castillo — die zijn hele leven tot nu toe in Mexico heeft gespeeld — gehaald om de linksbackpositie te verstevigen. Ook zijn er nog zes andere versterkingen gehaald, in de vorm van Danny Wilson (26, CV, Schotland), Johan Blomberg (30, RM, Zweden), Mike Grella (30, LM, VS), Jack McBean (22, CS, VS), Deklann Wynne (22, LV, Nieuw-Zeeland) en Jack Price (25, CM, Engeland).


VERWACHTING 2018


Met een legioen aan nieuwe namen zal Colorado er in 2018 zonder meer heel anders uit zien. Gecombineerd met een nieuwe coach maakt het de Rapids een interessant team om te volgen na het dramatische seizoen van 2017. De kracht zal in de defensie liggen. De vraag lijkt echter in hoeverre versterkingen als Grella, Blomberg en Price het middenveld op peil kunnen houden.

Dominique Badji was een van de weinige lichtpuntjes in 2017. (Isaiah J. Downing/USA TODAY Sports)

In aanvallend opzicht zijn de ogen gericht op de eerder genoemde Gashi, de Duitser Stefan Aigner en de clubtopscorer van vorig jaar, Dominique Badji. Met de creatieve Gashi en Aigner achter hem zal Badji komend seizoen proberen om in de dubbele doelpuntcijfers te eindigen. De kans op nog een dramatisch seizoen lijkt met alle versterkingen klein. Met een jonge, nieuwe coach is het dan ook te verwachten dat 2018 een seizoen van vooruitgang zal zijn, maar de kracht van de Western Conference kan daarbij de play-offs nog steeds in de weg staan.

VOORSPELLING: 9e in Western Conference, halen de play-offs

Topfoto: Bart Young/ColoradoRapids.com
Coverfoto: Isaiah J. Downing/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen