Prospect Watch 2018: Arizona Diamondbacks

Door

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League West, bij de Arizona Diamondbacks.

UPDATE: NAAR GOEDE TRADITIE BESLOTEN DE DIAMONDBACKS ENKELE WEKEN NA HET PUBLICEREN VAN DEZE LIJST EEN TRADE TE VOLBRENGEN MET DAARIN ÉÉN VAN HUN TOP PROSPECTS. ANTHONY BANDA WERD OP 21 FEBRUARI 2018 NAAR DE TAMPA BAY RAYS GESTUURD, IN RUIL VOOR OUTFIELDER STEVEN SOUZA JR. NUMMERS VIER TOT EN MET TIEN SCHUIVEN ÉÉN PLEKJE OP, ANFERNEE GREER KOMT BINNEN OP NUMMER TIEN.

DAVE STEWART

De Arizona Diamondbacks hebben nooit echt bekendgestaan om hun geweldige farm, maar toen Dave Stewart GM werd, was het helemaal gedaan met de pret. Er werd waardeloos gedraft en de ene top prospect die de club rijk was (Dansby Swanson) werd van de hand gedaan in een deal die nog steeds geldt als één van de grootste blunders in de geschiedenis. Toen vervolgens ook (in een betere deal en na het vertrek van Stewart) Mitch Haniger werd verkocht, was het hek helemaal van de spreekwoordelijke prospectdam.

PROSPECT WATCH 2017: ARIZONA DIAMONDBACKS

Het maken van een top 10 voor de Diamondbacks bleek dan ook geen makkelijke klus. De top 3 ligt wel redelijk voor de hand, maar daarna wordt het exponentieel ingewikkelder. Ook de ineenstorting van een aantal prospects die vorig seizoen nog wel op de lijst stonden en een vrij indrukwekkende Draft in 2017, zorgt voor veel verschuivingen.

Dave Stewart, de verguisde voormalig D-backs-GM (Norm Hall/Getty Images)

THE LEFTOVERS

Het gebrek aan spelers van het kaliber Swanson of Haniger maakt de weg vrij voor Jon Duplantier (#1), Pavin Smith (#2) en Anthony Banda (#3).

Duplantier kwam stormachtig tevoorschijn in 2017, na vorig jaar de Top 10 niet gehaald te hebben. Reden toen was zijn leeftijd t.o.v. het niveau waar hij speelde, maar daar was in 2017 niets meer van te merken. De 23-jarige ex-Rice-werper ging 12-3 met een 1.39 ERA in A en A+. Hij posteerde daar bovendien een fabelachtige 165 strikeouts in 136 innings naast, met slechts 42 walks. Als klap op de vuurpijl werd hij uitgenodigd voor de Futures Game. Wat houdt Duplantier’s raket-naar-de-top tegen? Armproblemen. Houdt hij die achter zich, kan hij uitgroeien tot een topper.

Nummer twee Pavin Smith is de D-backs eersterondeselectie in de Draft van 2017. Met een linkshandige powerswing hebben de D-backs in de Virginia Cavalier een interessante potentiële opvolger voor Paul Goldschmidt, wanneer de tijd rijp is. Smith sloeg .342/.427/.570 in college, met 38 walks en slechts 12 strikeouts. Als dat oog zich vertaalt naar Pro Ball, kan dit wel wat worden.

Banda is één van de weinig terugkerende spelers van vorig jaar. De lefty stond toen op nummer één, maar zakt nu achter Smith en Duplantier. Het was een zwaar seizoen voor de 24-jarige (5.39 ERA in AAA), maar hij maakte wel zijn Major League-debuut, waar hij bijna een strikeout per inning noteerde (25 in 25.2). Als er ruimte voor hem is, lijken de D-backs hem een kans te kunnen geven.

TOP 5: DE REST

Na de top drie valt het allemaal een beetje in elkaar. Mogelijk volgt Taylor Clarke Banda snel naar de Majors, want de 24-jarige vlammenwerper lijkt er ook steeds meer klaar voor te zijn. Hij domineerde in AA, maar liep tegen een AAA-muur aan die duidelijk maakte dat hij nog een klein beetje moet sudderen. Met zijn high-90’s fastball kan hij echter in 2018 een plekje proberen te veroveren in de D-backs-rotation of -bullpen.

Catcher Daulton Varsho is een 2017 Draft Pick. Zijn calling card is zijn aanval, wat hij zowel in college als short-season A-ball liet zien. In zijn eerste periode bij de profs sloeg de 21-jarige zeven homeruns, drie triples, 16 doubles met een .311 slaggemiddelde in 193 slagbeurten. Of hij kan blijven catchen is de vraag, maar hij is flexibel genoeg voor een move naar het outfield.

PLEK 6 – 10

Infielder Jasrado ‘Jazz’ Chisholm keert terug op de lijst en stijgt één plaatsje na een redelijk ontwikkelseizoen. De 20-jarige laat steeds meer van zijn capaciteiten zien. Marcus Wilson brak door in A-ball in 2017, waar hij op zijn 21e een solide all-round seizoen liet zien. Zijn snelheid helpt hem op de honken en in het outfield, terwijl ook zijn power lijkt te ontwikkelen.

Drew Ellis is de laatste positiespeler op de lijst, vooral vanwege zijn powerpotentie. Het kwam er allemaal nog niet helemaal uit bij de tweederondedraftkeuze uit 2017 (het was veel all or nothing), maar dat er dynamiet in zijn knuppel schuilt, lijkt duidelijk.

Pitchers Matt Tabor en Jimmie Sherfy lijken in essentie een beetje op elkaar. Tabor, de vierde 2017-draftee op de lijst, is een starter met een solide fastball en veel controle (9 strikeouts, 0 walks in 4 innings in 2017). Een beetje sleutelen aan zijn beweging zal wonderen doen om hem nog dominanter te maken. Sherfy is weer zo’n persoonlijke favoriet. Al 26 jaar, maar de reliever maaide in 2017 AAA en Major League-slagmensen neer: 61 strikeouts in 49 AAA-innings en 9 strikeouts in 10.2 innings in de Bigs. Voor hem (en Jared Miller) moet een bullpenplek ingeruimd worden in Arizona.

TOTAALPLAATJE

GM Mike Hazen probeert iets wat niet altijd lukt, maar wat bewonderenswaardig te noemen is: de play-offs halen met de D-backs en intussen ook het minor league-systeem van kwaliteit voorzien. De 2017 Draft was een goede stap die richting in voor Arizona, dat in de eerste drie rondes vier top-10-prospects binnenhaalde. Overige spelers liepen in de organisatie tegen een ontwikkelingsdrempel aan waar ze niet zo makkelijk overheen kwamen, dus er zijn wel wat zorgen bij het Development team. Tijd voor wat doorstroom.

HOUD IN DE GATEN

Anfernee Greer (OF), Jared Miller (LHP), Cody Reed (LHP), Domingo Leyba (2B/SS).

Cover photo: Mike Ehrmann / Getty Images


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Ook leuk om te lezen