De bizarre ommekeer van Montreal Impact

MontrealImpact - 040715vAlajuelenseD
Montreal Impact heeft zich vannacht geplaatst voor de finale van de CONCAF Champions League. Twee doelpunten bij het Costa Ricaanse Alajuelense waren ondanks een nederlaag (4-2) genoeg voor een finaleplek. Dat de Canadese ploeg zo ver zou komen had eigenlijk niemand verwacht.

Hekkensluiter
Impact eindigde vorig jaar als hekkensluiter in de Major League Soccer. De Canadezen verzamelden slechts 28 punten (6-10-18), was na San Jose Earthquakes het minst scorende team (38 doelpunten) en had na Colorado Rapids en Chivas USA de meest gepasseerde defensie (58 tegendoelpunten).

Metamorfose
Het moest anders, dus werd achter de schermen hard gewerkt om het team een metamorfose te laten ondergaan. De gehele verdediging, met de Belgische Laurent Ciman als leider, is nieuw en ook het middenveld heeft een flinke kwaliteitsinjectie gekregen. Nigel Reo-Coker en Marco Donadel vormen het verdedigende blok en de Argentijn Ignacio Piatti zet aanvallend de lijnen uit.

Piatti Goal

Eerste Canadese ploeg
De balans in het elftal is terug en dat levert direct resultaat op. Het Mexicaanse Pachuca werd in de kwartfinale over twee wedstrijden uitgeschakeld en met de winst op Alajuelense mag Montreal Impact zich nu de eerste Canadese ploeg in de finale van de CCL noemen.

Flink inspannen
Het team van Klopas moest zich in Costa Rica flink inspannen om de finaleplaats veilig te stellen. Na de 2-0 overwinning in het eigen Saputo Stadium moest Alajuelense komen. De thuisploeg, die gesteund werd door de fanatieke aanhang, kreeg een legio aan kansen, maar Impact hield stand. Sterker nog, de ploeg kwam op slag van rust zelfs op voorsprong via een intikker van spits Jack McInerney.

Vlijmscherpe counter
Alajuelense voerde de druk na die openingsgoal verder op en kwam via twee doelpunten van Pablo Gabas terecht op voorsprong. Het team rook hun kans en trok ten aanval. Impact profiteerde echter van de geboden ruimte in de verdediging. Uit een vlijmscherpe counter was Andres Romero zeer koelbloedig door de keeper uit te spelen en de bal naast een Costa Ricaanse verdediger in het doel te plaatsen: 2-2.

MontrealImpact - 040715vAlajuelense

Zenuwslopend spannend
Het restant van de wedstrijd bleef zenuwslopend spannend, zeker toen Allen Guevara tien minuten voor tijd de 3-2 binnen tikte en Jonathan McDonald in de derde minuut van de blessuretijd ook nog de 4-2 scoorde. Het doelpunt kwam voor Alajuelense echter te laat.

Bizarre ommekeer
De bizarre ommekeer van Montreal Impact begint steeds spectaculairder te worden. Van de laatste plaats in de MLS naar een finaleplaats in de CCL, nota bene als eerste Canadese club ooit. Klopas en de technische staf hebben puik werk geleverd in Montreal en kunnen een historische bekerwinst boeken. Tegen wie? Dat is nog niet bekend. Het Costa Ricaanse Herediano en het Mexicaanse America spelen donderdagavond tegen elkaar. De heenwedstrijd eindigde in Costa Rica in 3-0.