MLS Sunday Round-up XXL: Red Bulls kampioen reguliere seizoen, playoffs bekend

Gisteren werden in de MLS de laatste wedstrijden van het reguliere seizoen afgewerkt. De New York Red Bulls wisten door een mooie 5-2 overwinning op Chicago Fire de Supporters Shield (de beste ploeg uit de MLS gedurende het reguliere seizoen) binnen te halen. Voor New York was het voor het eerst sinds achttien jaar dat deze prijs in de wacht gesleept werd.

cahillHoewel de thuisploeg drie punten nodig had voor het binnenhalen van de titel, was het verrassend genoeg Chicago dat al vroeg op voorsprong kwam in New York. Al na zes minuten was het Mike Magee die zijn ploeg, die nog streed voor plaatsing voor de playoffs, op voorsprong bracht. Uiteraard was dit niet de verwachte start voor het thuispubliek, maar het schudde de thuisploeg wel wakker en zorgde voor een aanvalslustig New York.

Twintig minuten na de openingstreffer van Magee was Thierry Henry de man die voor opluchting zorgde in de Red Bull Arena. En hoe. Op aangeven van Peguy Luyindula bracht Henry zijn ploeg met een fantastische half-volley op gelijke hoogte. Dat de ploeg uit Chicago vervolgens de rust wist te halen met een gelijke stand was een klein wonder op zichzelf, want de Red Bulls speelden uitstekend voetbal en wisten enkele goede kansen te creëren, maar vergat zichzelf nog voor rust te belonen.

In de tweede helft zou dit veranderen. Vier minuten na rust al kwamen de Red Bulls op voorsprong. Ibrahim Sekagya kon profiteren van een rebound die keeper Sean Johnson moest weggeven na een kopbal van Tim Cahill. Na deze goal was New York helemaal los en leek er iets te knakken bij Chicago. Enkele minuten later was het Lloyd Sam die met een prachtig schot een definitief einde maakte aan de illusies van Chicago door de 3-1 op het scorebord te zetten.

Een kwartier voor tijd mocht ook Eric Alexander een duit in het zakje doen. Hij mocht op aangeven van Peguy Luyindula (die zijn derde assist van de wedstrijd gaf) scoren en vlak voor tijd was het Jonathan Steele die de Red Bulls een 5-1 voorsprong bezorgde. Dat Quincy Amarikwa in de laatste minuut nog een goal voor de bezoekers maakte was een schrale troost, want de ploeg wist dat het seizoen hier op zou houden.

De Red Bulls gaan als beste ploeg van de MLS de playoffs in en stellen daarmee dus ook het thuisvoordeel in een eventuele finale zeker, wat voor doorslaggevend belang kan zijn. De eerste horde voor de Red Bulls ligt in de Conference Semifinals, waarin Houston Dynamo of Montreal Impact wacht.

Seattle Sounders 1 – 1 LA Galaxy
Voor ruim zesenzestigduizend fans in Seattle speelden de Sounders gelijk tegen LA Galaxy. Clint Dempsey tekende na een halfuur voor zijn eerste goal in de MLS en bracht daarmee de Sounders op voorsprong. Robbie Keane maakte deze treffer echter een kwartier ongedaan en zette de 1-1 eindstand op het bord. LA Galaxy eindigt hiermee als derde in de Western Conference en zal het in de Conference Semifinal gaan opnemen tegen nummer twee Real Salt Lake. Seattle mag in een thuisduel tegen de Colorado Rapids een plek in de Conference Semifinal proberen te bemachtigen, waarin bij winst Portland zal wachten.

Vancouver Whitecaps 3 – 0 Colorado Rapids
Geen playoffs in Vancouver, maar wel de topscorer in huis. In stijl bekroonde Camilo een fantastisch seizoen. In het duel met Colorado tekende hij voor alle drie de goals voor Vancouver en won daarmee het topscorersklassement van het reguliere seizoen. Hij trof maarliefst tweeëntwintig keer doel, waarmee hij Mike Magee (21) en Marco di Vaio (20) nipt voorbleef.

DC United 1 – 2 Houston Dynamo
Houston pakte in Washington de overwinning die de ploeg nodig had om zich voor de playoffs te plaatsen. Oscar Garcia en Giles Barnes maakten de goals voor Houston die volstonden voor de winst. Kyle Porter deed nog iets terug voor de thuisploeg, maar kon niet voorkomen dat er opnieuw een verliespartij volgde voor DC United, waarmee een dramatisch seizoen voor de ploeg ten einde kwam.

Columbus Crew 0 – 1 New England Revolution
Ook New England Revolution wist de benodigde punten binnen te halen om zichzelf te verzekeren van deelname aan de playoffs. Door een doelpunt van Juan Agudelo plaatste New England, dat een sterk laatste deel van het seizoen speelde, zich voor de Conference Semifinal. Hierin wacht komend weekend Sporting Kansas City.

Hieronder het schema van playoffs, die woensdag en donderdag beginnen met de knock-out ronde: