Futloos LA Galaxy kan Gerrard goed gebruiken

Door

11289548_10152749972787035_5871953196983900004_o
Steven Gerrard speelde zaterdag op Anfield Road zijn laatste thuiswedstrijd in het shirt van Liverpool. Het gaat dus niet lang meer duren voordat de Engelse middenvelder naar Los Angeles verhuist en gaat spelen voor LA Galaxy. Die ploeg kan Captain Fantastic goed gebruiken.

Nieuwe spelverdeler
Een half jaar geleden schoot Robbie Keane in de finale van de MLS Cup LA Galaxy naar alweer het derde kampioenschap in vier jaar tijd. Een groot feest barstte los, maar wel met gemengde gevoelens. Landon Donovan hing zijn voetbalschoenen namelijk aan de wilgen. Dus moest Galaxy op zoek naar een nieuwe spelverdeler.

Gerrard
Die nieuw spelverdeler kwam in de naam van Steven Gerrard. De middenvelder wilde een avontuur nadat hij in zeventien seizoenen meer dan 700 wedstrijden voor Liverpool speelde en koos voor de Major League Soccer en LA Galaxy. De titelverdediger trok dus een grote naam aan, maar wist dat het niet direct kon genieten van de nieuwe ster.

Leicester City v Liverpool - Premier League

Pijnlijke nederlaag
Gerrard maakt het seizoen af bij Liverpool en dus moet Galaxy eerst roeien met de riemen die het heeft. En dat gaat de ploeg van trainer Bruce Arena niet al te best af: drie overwinningen, vijf keer gelijk en drie nederlagen. Zondagavond kwam daar nog een pijnlijke nederlaag tegen Orlando City bij, waardoor de vijfvoudig MLS-winnaar op slechts veertien punten uit twaalf wedstrijden staat.

Kaka, de ster van Orlando City, had een groot aandeel in de malaise bij Galaxy. Met een doelpunt uit een penalty en een assist was hij bij twee van de vier treffers van Orlando betrokken. Bovendien zette hij de aanval op waaruit de openingsgoal van Eric Avila werd gescoord.

De rookie van Orlando City, Cyle Larin, mocht op aangeven van Kaka 2-0 maken. De als eerste gekozen speler van de 2015 Superdraft scoorde alweer zijn derde doelpunt van het seizoen en lijkt zijn draai in Florida te hebben gevonden.

Na de rust had Galaxy-doelman Jaime Penedo een overtreding op Kaka nodig om de spelmaker af te stoppen en aangezien hij die overtreding in de zestien maakte, kreeg Orlando een strafschop. De Braziliaan nam het buitenkansje zelf en benutte beheerst.

Dat Galaxy momenteel in de hoek zit waar de klappen vallen, bleek wel uit het doelpunt van Darwin Ceren. De Salvadoraan pikte een afvallende bal halverwege de helft van Los Angeles op en poeierde de bal richting het doel van Jaime Penedo. In de wirwar van benen werd de bal aangeraakt. Penedo stond op het verkeerde been en de nieuwkomer boekte zo een fraaie overwinning op de titelverdediger.

LA Galaxy presteert al weken futloos. Nu moet gezegd worden dat Arena zijn MVP, Robbie Keane, al acht wedstrijden door een liesblessure niet kon gebruiken, al maakt dat niet heel veel verschil. Het probleem ligt namelijk meer op het middenveld. De buitenspelers worden maar moeilijk gevonden zonder echter spelmaker.

Geduld
Het is nog even geduld hebben, maar de komst van Gerrard zal niet lang meer op zich laten wachten. Iets langer dan een maand nog en dan heeft LA Galaxy de speler die het zo vurig nodig heeft. Een energieke speler met power, af en toe een harde tackle en een schot waar ze in Amerika nog veel van mogen hopen te genieten.

Middenmoot
Voor nu bivakkeert de titelverdediger in de middenmoot, op de elfde plaats. In de eigen Western Conference staat de ploeg zelfs op een zevende plek, een plek die aan het eind van de rit niet recht geeft op play-offs.

Boven verwachting
Kaka lijkt zijn draai in Amerika helemaal te hebben gevonden. Met Orlando City doet hij het beter dan NYCFC, die andere nieuwkomer in de MLS. Twaalf punten uit elf wedstrijden betekent dat Orlando plek veertien bezet, boven Toronto FC en Chicago Fire. Bovendien is de vierde plaats in de Eastern Conference boven verwachting.

Maandje
Koplopers DC United (21), FC Dallas (21) en Vancouver Whitecaps (20) zijn voor Galaxy al even uit bereik. De ploeg moet zichzelf bij elkaar rapen en proberen om de kampioensvorm van vorig jaar terug te krijgen. De komst van Gerrard zal daar ongetwijfeld bij kunnen helpen. Nog iets meer dan een maandje.

Recap

Ook leuk om te lezen