MLS Weekend Round-up: Zwak Galaxy onderuit in Vancouver

Een wanprestatie van LA Galaxy heeft ervoor gezorgd dat de ploeg na dit weekeinde verder achterop geraakt is in de Western Conference. Russell Teibert werd de grote man voor de Vancouver Whitecaps door twee doelpunten voor zijn rekening te nemen. Hij was hiermee grotendeels verantwoordelijk voor de verrassende 3-1 eindstand.

Hoewel LA Galaxy tot nu toe een wisselvallig seizoen kent, ging het deze wedstrijd in als duidelijke favoriet; tegenstander Vancouver had nog nooit weten te winnen van LA en zat daarnaast al zeven competitiewedstrijden zonder zege. Toen daarbij het uitvallen van sterspeler Daigo Kobayashi kwam, leek de zege het sterrenensemble uit LA niet te kunnen ontgaan.

Los Angeles Galaxy v Vancouver WhitecapsVancouver hield echter goed stand en was zeker niet de onderliggende partij in het duel. Symbolisch voor het veldspel van LA was dat ze pas na een uur spelen hun eerste echte kans noteerden, toen Gonzalez rakelings naast kopte. Ook Vancouver had in het eerste uur weinig gevaar kunnen stichten en dit maakte de wedstrijd niet bijster aantrekkelijk om naar te kijken.

In het laatste halfuur kwam de wedstrijd alsnog op gang, toen Vancouver de tegenaanval inzette na de gemiste kans van Gonzalez. Na een uitstekende rush van Nigel Reo-Coker werd invaller Russell Teibert in stelling gebracht. Hij kwam van de rechterkant naar binnen en rondde droog af met zijn linker, al moet erbij vermeld worden dat Cudicini er niet goed uitzag.

Teibert maakte zijn sterke invalbeurt even later nog mooier door de voorsprong voor Vancouver te verdubbelen. Een kwartier voor tijd ging de onbevangen Teibert de combinatie aan met Gershon Koffie en rondde na sterk voorbereidend werk prima af. Het gevolg was dat Galaxy met de moed der wanhoop probeerde een slotoffensief te creeren, wat ruim vijf minuten voor tijd gestalte leek te krijgen toen Zardez een mooi aangesneden voorzet van Villarreal perfect verlengde en zo de spanning terugbracht in de wedstrijd.

In de blessuretijd kwam aan de spanning een einde toen Vancouver de wedstrijd besliste door de derde goal aan te tekenen. Darren Mattocks miste nog oog in oog met Cudicini, maar wist een minuut later wel doel te treffen toen een ingooi goed verlengd werd en Mattocks van dichtbij binnen kon tikken. Door het verlies raakt Galaxy nu vier verliespunten achter op koploper FC Dallas, dat wel wist te winnen. Vancouver verlaat door de winst de laatste plek en bezet nu de zevende positie.

FC Dallas – D.C. United, 2-1
Koploper Dallas heeft het op papier eenvoudige duel met D.C. United met moeite winnend af weten te sluiten. De thuisploeg kwam door Jackson al vroeg op voorsprong, maar D.C. United kwam vlak voor rust op gelijke hoogte via Dwayne DeRosario. Een klein kwartier voor tijd zorgde Je-Vaugh Watson alsnog voor de winst, waarmee de thuisploeg het gat met de concurrentie vergroot.

New England Revolution – New York Red Bulls, 1-1
De New York Red Bulls leden dit weekeinde puntenverlies, maar wisten wel de koppositie in de Eastern Conference vast te houden. Het ietwat saaie duel in New England eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij opvallend was dat beide goals binnen een minuut vielen. In de vierenvijftigste minuut bracht Diego Fagundez de thuisploeg op voorsprong, maar de zestienduizend toeschouwers in het Gillette Stadium waren nog niet gaan zitten of Lloyd Sam maakte alweer gelijk aan de andere kant. Dit was tevens de eindstand.

Montreal Impact – Real Salt Lake, 3-2
New York mag dan aan kop gaan in de Eastern Conference, qua verliespunten is Montreal nog altijd de sterkste ploeg. De ploeg voegde dit weekend opnieuw een overwinning toe aan hun record door het lastige duel met Real Salt Lake krap te winnen. Binnen tien minuten keek Montreal tegen een achterstand aan door een eigen goal van Matteo Ferrari. Nog voor rust wist Felipe Martins de stand weer in evenwicht te brengen. De tweede helft was spannend en leverde spektakel op in het laatste kwartier. Kyle Beckerman bracht Salt Lake nog op voorsprong, maar het slotakkoord was van Italiaanse makelij: Marco di Vaio maakte gelijk en Ferrari maakte zijn eigen goal meer dan goed door in blessuretijd de winnende treffer te maken.

Chicago Fire – Philadelphia Union, 0-1

Seattle Sounders FC – San Jose Earthquakes, 4-0

Columbus Crew – Colorado Rapids, 0-2

Portland Timbers – Chivas USA, 3-0

Houston Dynamo – Sporting Kansas City, 0-1