MLS: Road to Brazil 2014

Door

Mexico v United States

Over ruim twee maanden wordt in Sao Paulo afgetrapt voor het WK van 2014. Uiteraard is ook Team USA er weer bij, dit keer in een loodzware poule met Duitsland, Portugal en Ghana. In dit licht is het de komende twee maanden erg aantrekkelijk om de MLS aandachtig te volgen, omdat de MLS in tegenstelling tot eerdere eindtoernooien een substantieel gedeelte van de Amerikaanse selectie zal leveren.

Het feit dat de selectie van Team USA op het komende WK waarschijnlijk voor minimaal de helft afkomstig zal zijn van MLS-clubs is een opmerkelijke verandering. Wanneer dit vergeleken wordt met de selectie die uitkwam op het WK van 2010 is een grote verschuiving zichtbaar. Destijds leverde de MLS in de personen van Jonathan Bornstein, Landon Donovan, Robbie Findley en Edson Buddle slechts vier speler voor de WK-selectie.

Dit WK zal dat heel anders zijn. Het specifieke aantal MLS-spelers in Team USA is moeilijk voorspelbaar, maar van zo’n dertien afvaardigingen vanuit de MLS moet zeker niet opgekeken worden. Deze week liet Team USA, met een elftal dat in zijn geheel bestond uit MLS-spelers, zien dat ze zich konden wapenen tegen aartsrivaal Mexico (2-2).

Gezien deze opmars van MLS-vertegenwoordigers in Team USA, leek het SportAmerika gepast om wat aandacht te besteden aan een paar goede MLS-spelers, die zeer waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen op het komende WK. We hebben het hier niet over de gearriveerde, bekendere namen als Clint Dempsey, Michael Bradley en Landon Donovan, maar over de (bij het grote publiek) wat minder bekende MLS-spelers. Een kennismaking met vijf uitstekende MLS-spelers om te onthouden voor (de aanloop naar) het WK 2014:

Omar Gonzalez:
Grote, sterke verdediger die uitkomt voor LA Galaxy. De verwachting is dat hij op het WK een basisplaats zal gaan veroveren in het hart van de Amerikaanse defensie. Was deze zomer het onderwerp van een hoop transfergeruchten, want wekte vorig seizoen Europese interesse op door zijn sterke optredens in de MLS. Galaxy wist hem echter te behouden met een nieuw, verbeterd contract.

Club Tijuana v Los Angeles Galaxy

Graham Zusi:
Complete middenvelder die misschien wel de belangrijkste pion was in het succesjaar 2013 voor Sporting Kansas City. Mede dankzij de tomeloze inzet en de creativiteit van Zusi (rechts) werd in 2013 de MLS Cup geworden door Kansas. Een haast zekere basisspeler op het komende WK.

2013 MLS Cup - Real Salt Lake v Sporting Kansas City

Eddie Johnson:
Een wispelturige aanvaller (spelend voor D.C. United) die in de kwalificatiereeks toch van onschatbare waarde geweest is voor Team USA. Hij maakte goals op belangrijke momenten, en wisselde deze goede momenten af met zwakkere optredens. Het zal voor hem een hels karwei worden om zich in het basiselftal van coach Jurgen Klinsmann te spelen. Aannemelijker, gezien zijn wisselvalligheid, is dat Johnson vanaf de bank zijn inbreng zal hebben als de Amerikanen een late goal nodig hebben.

South Korea v United States

Matt Besler:
Zal waarschijnlijk centraal in de verdediging een koppel gaan vormen met Omar Gonzalez. Heeft niet het imposante postuur van zijn compagnon achterin, maar staat altijd goed en verzaakt nooit. Speelde vorig seizoen een ijzersterk seizoen met zijn ploeg Real Salt Lake en is onder Klinsmann een vaste waarde in de verdediging van Team USA.

United States v Costa Rica - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Kyle Beckerman:
Flamboyante verdedigende middenvelder van Real Salt Lake. Beckerman is het type middenvelder waar je als creatieve nummer tien liever niet tegen speelt, omdat hij je negentig minuten lang op je huid kan blijven zitten en een harde ingreep niet schuwt. Hij zal echter stevige concurrentie ondervinden voor het verkrijgen van een plek in de basiself, met name omdat de Amerikaanse selectie een groot aantal goede middenvelders kent.

Mexico v United States - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen