Demy de Zeeuw in onderhandeling met New York Cosmos

Door

Netherlands v Iceland - FIFA 2010 World Cup Qualifier Demy de Zeeuw New York Cosmos

Demy de Zeeuw gaat mogelijk aan de slag in de Verenigde Staten. De 31-jarige middenvelder keerde eerder deze week terug uit New York, waar hij een week lang meetrainde met de New York Cosmos, die actief zijn op het tweede niveau in Amerika.

‘Het was een leuke ervaring en nu moeten we kijken of we eruit kunnen komen met elkaar,’ vertelde de Zeeuw aan Voetbal International. Hij geeft aan momenteel in onderhandeling te zijn met de New York Cosmos.’Ik ben namelijk nog steeds op zoek naar een mooie, leuke club. En omdat ik nu al een tijdje clubloos ben, komen er regelmatig mensen naar me toe die me zeggen dat ze me ergens kunnen stallen’, geeft De Zeeuw te kennen. ‘Ook nu ben ik via via bij deze club terecht gekomen.’

De Zeeuw in dienst van AFC Ajax

Geld speelt geen rol
Bij de keuze naar een nieuwe club speelt geld geen rol, aldus de Zeeuw. ‘Ik kijk niet naar wat ik ga verdienen, maar ik wil bijvoorbeeld gewoon prettig kunnen wonen. En als ik het voor het geld had gedaan, was ik al lang naar die gekke landen gegaan.’

Illustere voorgangers
De Zeeuw moet in New York de vervanger worden van Marcos Senna. De Spaanse routinier met Braziliaanse roots is namelijk in het bezit van een aflopende verbintenis. Mocht de 31-jarige middenvelder eruit komen met de clubleiding van de ploeg uit de North American Soccer League, dan treedt hij in de voetsporen van een rijtje illustere voetballers.

Onder andere Pelé, Franz Beckenbauer en Carlos Alberto gingen hem voor in de jaren ’70 en ’80, de succesjaren van de club. Momenteel staat de aanvaller Hans Denissen (30) onder contract bij de New York Cosmos. In het verleden waren Wim Rijsbergen (1979-1983) en Johan Neeskens (1979-1984) actief bij de club.

Kijk voor een uitstekende impressie van de glorie jaren van het Amerikaanse voetbal naar de documentaire Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos (onderaan dit artikel).

In dienst van Spartak Moskou

Carière verloop
De Zeeuw debuteerde in het seizoen 2001-2002 in het shirt van Go Ahead Eagles in het betaald voetbal. Na vier seizoenen verkaste de middenvelder naar AZ, waar hij een uitstekende periode kende. In zijn laatste seizoen werd hij landskampioen met de Alkmaarders en was hij meervoudig Nederlands international.

De Zeeuw maakte vervolgens de overstap naar Ajax en was daar aanvankelijk basisspeler. Na twee jaar koos hij echter voor een avontuur in Rusland, bij Spartak Moskou. Daar werd hij nooit echt gelukkig. Nu ligt er voor hem waarschijnlijk een toekomst in de Verenigde Staten in het verschiet.

‘Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos’

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen