NBA 30 in 30: Washington Wizards

Door

Washington Wizards v Chicago Bulls, Game 1, Eastern Conference Quaterfinals

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Washington Wizards.

Vorig seizoen
Voor de Wizards was het reguliere seizoen eentje met hoogtes en laagtes. Uiteindelijk eindigden ze het seizoen met een record van 44-38. Daarmee werden ze vijfde in de Eastern Conference en moesten ze het in de play-offs opnemen tegen de Chicago Bulls. Ogenschijnlijk makkelijk werden de Bulls uitgeschakeld, een teken dat de jonge Wizards groot aan het worden zijn.

Het was voor de derde keer sinds de jaren ’70 dat de Wizards (toen nog Bullets) een play-offserie wisten te winnen en de fans wisten dat er meer in zat. De Indiana Pacers, die al hun talent leken ‘kwijt’ te zijn, waren de volgende tegenstanders. Toch waren niet alle talenten verdwenen bij de Pacers en was het in zes duels game-over voor de Wizards, die hun drie thuiswedstrijden verloren.

Jeugd en ervaring
IN: Paul Pierce (Brooklyn Nets), DeJuan Blair (Dallas Mavericks), Kris Humpries (Boston Celtics), Rasual Butler (Indiana Pacers)

UIT: Trezor Ariza (Houston Rockets), Trevor Booker (Utah Jazz), Chris Singleton (Indiana Pacers)

Dat Ariza vertrok naar Houston was een aderlating voor de Wizards. De guard/forward was afgelopen zowel aanvallend als verdedigend erg nuttig voor zijn team. Gelukkig kwam voor Ariza een ervaren rot als vervanger. Paul Pierce maakte de overstap van de Brooklyn Nets naar de Wizards voor de komende twee jaar. De 37-jarige Pierce zal samen met Nenê en Gortat de jeugdige guards Beal en Wall ondersteunen.

De starters van vorig seizoen waren kwalitatief sterk genoeg, maar door een dun bezette en mindere bank ging het vaak wat minder. Met de komst van de jonge Blair en Kris Humpries en de jonkies met een jaar ervaring Porter en Rice jr. lijkt het met de bank van de Wizards een stuk beter te zijn. Ook de contractverlenging van de 33-jarige ervaren Drew Gooden is prettig te noemen voor de Wizards.

All-Star Wall

Voor John Wall was vorig seizoen meer dan prima te noemen. Hij liet zijn beste seizoen optekenen (zeker vanaf de driepuntlijn) en maakte mede daardoor ook zijn debuut bij het All-Star weekend. Hij werd gekozen als reserve in het Eastern Conference team. Daarnaast deed hij mee aan de Slam Dunk Contest. Het werd zelfs gekozen als ‘dunker van de avond’.

Ted Leonsis’ macht

Coach Randy Wittman heeft het de laatste jaren in Washington niet verkeerd gedaan. In twee jaar tijd wist Wittman er toch een team van te maken en dat resulteerde vorig seizoen in elf play-offwedstrijden. Toch is hij niet zeker van zijn baan. Als het slechter gaat komend seizoen zal eigenaar Ted Leonsis de baan van Wittman in twijfel brengen. “Wittman heeft prima werk geleverd om de Wizards sterker te maken, maar een terugslag kan alles veranderen voor de coach. Zelfs nu Wittman een nieuw driejarig contract heeft getekend. Wittman is nooit de perfecte kandidaat geweest voor de Wizards, maar de ploeg speelt goed en de jonge mannen zijn beter geworden. Als dat doorgaat is er niks aan de hand, maar als dingen slechter gaat, is Leonsis niet bang om een verandering door te voeren. Hij wil dat de Wizards op jacht gaan naar de titel in East,” weet Steve Kyler van Basketball Insiders.

Terugkeer Kevin Durant

Voor de mensen uit Washington is er na de homecoming van LeBron James maar één vraag: wanneer komt Kevin Durant naar huis? De MVP, geboren en opgegroeid in Washington, heeft ooit laten weten terug te willen naar thuisstad, maar nooit gezegd wanneer. In 2017 loopt het contract van Durant in OKC af en lijkt de weg naar de Wizards open. Toch hopen verschillende mensen (terecht) dat hij eerder komt. Durant zelf wordt wel ziek van alle vragen rondom de Wizards.

Prognose 2014/2015
Een beter seizoen draaien dan vorig seizoen, dat lijkt de taak van de Wizards. Op naar de 50 zeges? Dat is best een realistische doelstelling. Hoewel het vertrek van Ariza erin zal hakken, zal Pierce het gat opvullen. Met zoveel ervaring moet dat wel gaan lukken. Daarnaast is de bank van de Wizards ook een stuk beter dan vorig seizoen.

De Wizards zijn zeker geen topfavoriet voor een plaats in de Conference Finals, maar met een beetje gelukkig zou dat toch zomaar kunnen gebeuren. Alhoewel het lastig zal zijn om topfavorieten Bulls en Cavaliers te verslaan. Het wordt in ieder geval een mooi seizoen voor de fans in Washington.

Vorige previews30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets. / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks / 17. Phoenix Suns / 16.Atlanta Hawks / 15. Dallas Mavericks / 14. Charlotte Hornets / 13. Memphis Grizzlies / 12. Brooklyn Nets / 11. Golden State Warriors / 10. Portland Trail Blazers.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen