MLS Recap: Toronto plaatst zich met wereldgoal van Giovinco voor de play-offs

sebastian-giovinco

Afgelopen nacht stonden er drie wedstrijden op het programma in de MLS. Toronto ontving in eigen huis de leider uit de Eastern Conference New York Red Bulls. In de Western Conference mochten FC Dallas en Vancouver het tegen elkaar opnemen, beide teams waren al geplaatst voor de play-offs maar wonnen toch maar best om nog iets hoger in het klassement te kunnen klimmen. Ten slotte was er ook nog Portland tegen Real Salt Lake.

Real Salt Lake – Portland Timbers

De kraker in het Westen met heel veel belang met het oog op de play-offs. Bij winst van Real Salt Lake krijgen we maar liefst drie ploegen op 44 punten met dan nog maar twee wedstrijden te spelen. We hoeven u het belang van deze wedstrijd niet uit te leggen zeker?
WEST2

We moesten ongeveer twintig minuten wachten op de eerste grote kans in de wedstrijd. Het was Valeri van Portland die uitweek naar de rechterkant en vandaar uit een lage voorzet voor doel gaf, Adi kon de bal deviëren, maar Rimando stond op de goede plaats om de bal – met de nodige moeite – tegen te houden.

Het was een potige wedstrijd met heel wat fouten, er stond dan ook heel wat op het spel. Mooi voetbal kregen we niet meer te zien in de eerste helft. In het begin van de tweede helft mocht Olave het veld verlaten met een rode kaart. Als laatste man haalde hij Melano onderuit. Rood en penalty voor Portland. Adi moet je zo’n kans niet geven natuurlijk, hij maakte het simpel af, dit is al zijn dertiende doelpunt van het seizoen.

Het signaal voor Real Salt Lake om nu alles op alles te zetten. Zelfs één punt is niet genoeg, dus er moest nog minstens twee keer gescoord worden. Morales kwam in de 68e minuut dichtbij een doelpunt met een volley. De bal kwam echter iets te centraal dus kon Kwarasey in corner duwen.

In de laatste 20 minuten kregen we opnieuw niet al te veel goed voetbal te zien. Verder dan wat fouten en gele kaarten kwamen beide ploegen niet meer tot in de 90e minuut Real Salt Lake het neus nog eens aan het venster kon steken. Het was opnieuw Morales die op doel kon besluiten, via een verdediger werd Kwarasey nog bijna verrast, maar deze kon nog net zijn arm tegen de bal zetten.

Daar bleef het ook bij. Portland wint zo de heel belangrijke wedstrijd met 0-1 op het veld van Real Salt Lake en zet een serieuze stap richting de play-offs. Voor Salt Lake is het nu een haast onmogelijke opdracht geworden.

Toronto FC – New York Red Bulls

De Red Bulls hadden genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van de eerste plek in het Oosten. Die eerste plek zorgt er ook voor dat je in de eerste ronde van de play-offs vrij bent en je dus niet hoeft te spelen. Voor Toronto is een gelijkspel ook genoeg, dan zijn ze immers zeker van de play-offs.

De wedstrijd begon stroef met amper kansen in het eerste half uur. Het hoogtepunt in de eerste helft was dan ook de rode kaart voor Altidore. Verrassend, want Jozy stond niet eens op het veld. De Amerikaanse aanvaller zou enkele niet te mis verstane woorden richting de vierde ref geroepen hebben en daardoor mocht Altidore op de tribune plaats gaan nemen. De tweede helft verliep een pak beter voor de thuisploeg. Na enkele minuten al kon Gómez een foutje in de verdediging van de Red Bulls afstraffen. Daarna was het wachten tot diep in de tweede helft op hét moment van de wedstrijd. Giovinco, die enkele minuten eerder op het veld kwam, begon aan een solo en werkte die schitterend af. Diezelfde dag werd hij nog wakker in Rome, later die dag maakt hij het beslissende doelpunt in Toronto. Even later maakte Wright-Phillips nog 2-1, maar dat haalde niets meer uit. Toronto plaatst zich voor het eerst in hun geschiedenis voor de play-offs in de MLS!

FC Dallas – Vancouver Whitecaps

Een duel tussen twee reeds gekwalificeerde teams in het Westen. De winnaar van dit duel doet een uitstekende zaak met het oog op de eerste plek en de bijhorende vrijstelling in de eerste ronde van de play-offs (de nummer twee in elke conference krijgt dit voordeel ook trouwens).

In een wedstrijd met heel wat kansen met onder andere twee kansen op de paal in het eerste kwartier was het FC Dallas dat op voorsprong kwam na een goed half uur spelen. Na wat getik in de zestien was het uiteindelijk Barrios die de 1-0 in doel mocht werken. In de tweede helft besliste Mauro Diaz de wedstrijd door er 2-0 van te maken. Vancouver kreeg daarna geen noemenswaardige kansen meer op de aansluitingstreffer en zo won FC Dallas al bij al verdiend van Vancouver en neemt het een serieuze optie op de eerste plaats in de Western Conference.