New England Revolution eerste MLS-finalist

New York Red Bulls v New England Revolution - Eastern Conference Final - Leg 2Bijna 30.000 mensen waren gisteren getuige toen New England Revolution met succes een 2-1 voorsprong op de New York Red Bulls verdedigde. Na een bloedstollende wedstrijd mogen de Revs zich de eerste play-off-finalisten van 2014 noemen.

New York zonder topscorer
De Red Bulls wisten dat ze aan de bak moesten. Door de 1-2 thuisnederlaag zouden ze er zelf in ieder geval twee moeten maken, zonder een tegendoelpunt te incasseren. Bovendien moest New York het zonder de geschorste topscorer Bradley Wright-Phillips doen. Hij werd vervanger door Tim Cahill, die de Bulls binnen een half uur nieuwe hoop gaf. De Australische spits rondde een fenomenale voorzet van Thierry Henry – die hoogstwaarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Red Bulls speelde – op knappe wijze af: 0-1.

Davies goud waard voor de Revs
Vanaf dat moment lag alles weer open: New England probeerde de minimale voorsprong vast te houden en uit te breiden, terwijl New York steeds beter in de wedstrijd kwam en poogde nog een uitdoelpunt te maken. Toch was dit puntje-van-je-stoel-moment maar van korte duur, want vlak voor ruste maakten de Revs gelijk. Een voorzet van Chris Tierney werd door de Red Bulls niet goed weggewerkt, waarna Charlie Davies de gelijkmaker kon binnentikken.

Verlenging?
Na de rust nam de spanning wederom toe. Het spel golfde in de vijfde versnelling op en neer en aan beide zijdes ontstonden mogelijkheden. Al vroeg in de tweede helft waren het de Red Bulls die opnieuw op voorsprong kwamen. Ditmaal profiteerde Péguy Luyindula van een fout in de verdediging van New England. Met 1-2 op het scorebord, zou – mocht dit de eindstand zijn – de wedstrijd naar verlenging gaan.

Red Bulls zetten alles op alles
De extra tijd kwam er echter niet van, omdat New York verzuimde door te zetten. Bovendien rechtten de Revs de ruggen en niet zonder succes. Twintig minuten voor tijd was opnieuw Davies trefzeker voor New England Revolution. Na geklungel in de verdediging van de Red Bulls kwam de bal bij Tierney, die opnieuw met een panklare voorzet het hoofd van Davies vond: 2-2. Met deze stand zou New England zich plaatsen voor de finale van de play-offs, dus New York moest alles op alles zetten. Een doelpunt was voor de Red Bulls genoeg om de finale op uitdoelpunten te beslissen.

En de Red Bulls kregen nog kansen. Verdediger Ibrahim Sekagya kopte een vrije trap van Thierry Henry maar net over. Pas in de blessuretijd bracht New York een extra spits, Izquierdo, en ook hij kon het tij niet meer keren.

New England domineert niet alleen de NFL
De 2-2 volstond voor Revolution, omdat zij de heenwedstrijd al hadden gewonnen, en zo kroonde New England zich tot MLS-kampioen van de Eastern Conference. Volgende week zondag spelen de Revs de MLS-finale. Wie de tegenstander wordt, maken LA Galaxy en Seattle Sounders vanavond in een onderling duel uit, de Sounders moeten thuis een 1-0 achterstand zien goed te maken.