Galaxy wint Superclasico, Red Bulls in playoffs

LA Galaxy heeft de SuperClasico met Chivas USA ruim weten te winnen: 5-0. In het StubHub Center was er nooit sprake van enige spanning, omdat Galaxy veel te sterk was voor laagvlieger Chivas. Robbie Keane en Landon Donovan tekenden beide voor twee doelpunten. Laatsgenoemde evenaart hiermee het recordaantal doelpunten (134) in de MLS, dat Donovan nu deelt met Jeff Cunningham.

donovanAl na zes minuten wist Galaxy de eerste tik uit te delen aan Chivas, dat toch al zonder al teveel vertrouwen aan deze wedstrijd was begonnen. Robbie Keane zette na goed voorbereidend werk van Gyasi Zardes en Landon Donovan de thuisploeg op voorsprong. Chivas werd vervolgens totaal overklast door het goed spelende Galaxy, dat na ruim twintig minuten haar voorsprong verdubbelde. Opnieuw goed voorbereidend werk van Zardes stelde Donovan in staat om eenvoudig af te werken.

Het werd nog voor de rust erger voor Chivas. Drie minuten na de tweede goal maakte Zardes met wat geluk de derde goal voor Galaxy, en zo hing er wellicht een monsterscore in de lucht. Iets voor rust maakte Donovan zijn tweede treffer in de wedstrijd, waarmee de stand op 4-0 kwam en zijn doelpuntentotaal in de MLS op 134. Hij zal bij het maken van zijn volgende goal alleen recordhouder worden wat betreft de gemaakte doelpunten in de MLS.

Na rust ging Galaxy niet voor de monsterscore maar nam de ploeg wat gas terug. Hierdoor was de tweede helft een saai schouwspel en moest er tot de laatste minuut gewacht worden voordat Keane zijn tweede treffer maakte en de eindstand bepaalde: 5-0. Galaxy staat na de overwinning op plek vier in de Western Conference, en staat vier punten voor op nummer zes San Jose. Omdat de eerste vijf plekken van elke conference recht geven op het meedoen aan de playoffs zal Galaxy in de laatste weken van het reguliere seizoen flink aan de bak moeten. Chivas USA staat troosteloos onderaan in de Western Conference.

New York Red Bulls 2 – 2 New England Revolution
Na een knotsgekke wedstrijd hebben de New York Red Bulls zich als eerste team uit de MLS weten te plaatsen voor de playoffs. Fabian Espindola zette de Red Bulls na een kwartier spelen op voorsprong. New England probeerde weliswaar gelijk te komen, maar wilde nog geen risico’s nemen. Later in de wedstrijd gooide New England de schroom van zich af en dit leidde vijf minuten voor het einde van de wedstrijd de gelijkmaker van Lee Nguyen op. Toen Diego Fagundez in de eenennegentigste minuut voor de 1-2 zorgde leek New England voor een grote stunt te gaan zorgen, maar in de zevenennegentigste (!) minuut was het Tim Cahill die de thuisploeg toch nog een punt bezorgde. New York is hiermee geplaatst voor de playoffs, maar zal de komende weken verder op jacht gaan naar de Supporters Shield en de titel in de Eastern Conference.

Colorado Rapids 5 – 1 Seattle Sounders
Na een uitermate zwakke eerste helft gingen de Seattle Sounders dit weekend keihard onderuit in Colorado. De Sounders, die vorige week goed hadden gepresteerd tegen New York, gaven niet thuis. Na ruim veertig minuten stond de thuisploeg al op een meer dan comfortabele 4-0 voorsprong. Deshorn Brown (2x), Dilon Powers en Drew Moor speelden de ploeg met de minste verliespunten uit de MLS in de eerste helft volledig van de mat. In de tweede helft deed Eddie Johnson wat terug voor de ploeg uit Seattle en zette Gabriel Torres in blessuretijd de 5-1 eindstand op het bord.

Columbus Crew 0 – 1 Sporting Kansas City

Philadelphia Union 1 – 0 Toronto FC

Real Salt Lake 1 – 1 FC Dallas

Vancouver Whitecaps 2 – 2 Portland Timbers

BONUS: Camilo met een heerlijke halve omhaal in het duel tussen Vancouver en Portland, Must-See: