MLS Preview: #14 Atlanta United

Door


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 13: Atlanta United.


LAATSTE TERUGBLIK


2017 was het debuutseizoen van Atlanta United, waarin de club direct indruk maakte. De ‘Georgians’ eindigden op een indrukwekkende vierde plek in de reguliere competitie. Vooral aanvallend was de club erg sterk. Na 34 wedstrijden stond de teller op het hoge aantal van 70 doelpunten. In het eigen Mercedes-Benz Stadium was het team van Gerardo Martino bij vlagen onverslaanbaar.

In de playoffs ging Atlanta United echter in de eerste ronde onderuit tegen Columbus Crew na penalties. Het succesvolle seizoen eindigde daarom wel in mineur.

Atlanta verloor in de eerste ronde van de playoffs van de Columbus Crew (Staff Photo: Jason Braverman)

De absolute uitblinker van Atlanta United in het afgelopen seizoen was de 24-jarige Miguel Almirón. De Paraguayaan kwam over van het Argentijnse Lanús en wist meteen negen doelpunten te scoren in het afgelopen seizoen. Bovendien gaf hij 14 assists en won de middenvelder de prijs voor Best Newcomer of The Year.

Ook de Venezuelaanse spits Josef Martínez maakte indruk. De voormalig spits van Torino werd clubtopscorer met 19 doelpunten. Verder viel ook de Argentijnse middenvelder Tito Villalba in positieve zin op, doo 13 doelpunten te maken. Tenslotte speelde ook de gehuurde Argentijn Yamil Asad een sterk seizoen.


TRANSFERS


Kijkend naar de aankopen van Atlanta United springt er één duidelijk boven de rest uit. Atlanta deed namelijk mogelijk de beste aankoop van de gehele MLS. Voor 12,28 miljoen euro haalde de club de Argentijn Ezequiel Barco weg bij Independiente. Het 18-jarige talent werd veelvuldig gelinkt aan clubs in Europa, maar koos echter voor de MLS. Het is een goed teken van de ontwikkeling van de Amerikaanse competitite dat een megatalent als Barco kiest voor een avontuur in de VS.

‘Tata’ Martino zal hopen dat het samenspel tussen Barco en landgenoot Miguel Almirón de club tot grote hoogte zal doen stijgen. Overigens haalde de club ook nog een nieuwe centrale verdediger uit de Zuid-Amerikaanse markt: de Argentijn Franco Escobar komt over van Newell’s Old Boys.

Bij de uitgaande transfers lijkt het er niet op dat Atlanta erg verzwakt is. Er zijn namelijk nauwelijks transfers van enige waarde te melden. De club raakte echter wel twee basisspelers kwijt. De huurperiode van middenvelder Yamil Asad liep af en de Argentijn vertrok terug naar Velez Sarzfield. Verder werd de Chileen Carlos Carmona voor 1,5 miljoen euro verkocht aan Colo-Colo.


VERWACHTING 2018


De verwachtingen voor Atlanta United zullen ongelooflijk hoog zijn. Na het succesvolle debuutseizoen is het de taak van Martino om de vierde plaats van afgelopen seizoen te overtreffen. Met de aankoop van het megatalent Barco is de kwaliteit van de selectie namelijk omhoog gegaan. Ook zal de Argentijnse coach moeten zorgen voor minder wisselvalligheid ten opzichte van afgelopen seizoen.

De verwachting zullen aankomend seizoen torenhoog zijn voor coach “Tata” Martino (Adam Hagy Photography)

Atlanta heeft alle aspecten in huis voor een succesvol seizoen. De club kan namelijk rekenen op één van de meest gepassioneerde crowds in de MLS. Verder rust de ploeg op jong talent, dat bovendien redelijk intact is gebleven. Tenslotte heeft Atlanta met Martino een coach met ervaring in de Europese top te pakken. Als alles meezit zal Atlanta United dit seizoen mogelijk zelfs een gooi naar de titel kunnen doen.

VOORSPELLING: 2e in Eastern Conference, wel play-offs

Coverfoto: Wallpaper Atlanta United
Topfoto: SoccerStadiumDigest.com

Ook leuk om te lezen