MLS Playoffs: New York geeft voorsprong weg, LA wint

De New York Red Bulls hebben vannacht verzuimd om hun tweeluik met Houston Dynamo al in de eerste wedstrijd te beslissen. In Houston werd het 2-2, waar de Red Bulls halverwege nog een comfortabele 0-2 voorsprong hadden. Door een sterke tweede helft van Houston en een rode kaart voor Jamison Olave werd het alsnog gelijk. Het tweede duel  volgt woensdagavond in New York.

cahillIn de eerste helft was het vooral New York dat de klok sloeg. Aan de hand van met name Thierry Henry en Tim Cahill was de ploeg constant gevaarlijk. Dit duo zorgde dan ook na een kwart wedstrijd voor de eerste treffer. Henry kreeg aan de zijkant de gelegenheid om de bal voor te zetten en maakte daar dankbaar gebruik van. De bal kwam afgemeten aan bij Cahill, die met zijn handelsmerk, een uitstekende kopbal, New York aan de leiding bracht.

Ook de tweede goal begon bij Henry. Hij was teruggezakt om mee te verdedigen en zette vanaf zijn eigen helft een counter op, die via Tim Cahill uiteindelijk bij Eric Alexander terecht kwam. Hij bleef rustig en verschalkte Houston-keeper Tally Hall, waardoor de ruststand 0-2 was. In de tweede helft kwam Houston beter voor de dag. Al werd de ploeg vijf minuten na rust wel in het zadel geholpen door dramatisch uitverdedigen van David Carney. Hij kreeg de bal niet weg en Ricardo Clark maakte daar dankbaar gebruik van: hij schoot de bal door de benen van Jamison Olave achter New York-keeper Luis Robles.

Olave werd de schlemiel van de wedstrijd, want een kwartier later maakte hij het zijn ploeg onnodig lastig door een domme en onnodige rode kaart te pakken voor een veel te harde tackle. New York moest met tien man een gretig Houston van zich afhouden en dit ging lange tijd goed, maar in de blessuretijd was het toch invaller Omar Cummings die gelijkmaakte. Cummings, terug van een lange afwezigheid, was alert toen Luis Robles een rebound moest toestaan op een kopbal van Bobby Boswell. Hij kon zo simpel de 2-2 eindstand op het bord zetten en dat zorgt voor een spannende return komende woensdag.

LA Galaxy 1 – 0 Real Salt Lake
LA Galaxy heeft in eigen huis een zuinige 1-0 overwinning geboekt op Real Salt Lake. Galaxy, dat gedurende de hele wedstrijd duidelijk de baas was op het veld, had gezien het veldoverwicht eigenlijk meer afstand moeten nemen en zo met een geruster hart naar de return in Utah kunnen toeleven. Het werd dus ‘slechts’ 1-0, door een prachtig afstandsschot van Sean Franklin vlak na de rust. Dat Galaxy nog een lastige return kan krijgen komende woensdag mag vooral Robbie Keane verweten worden. De normaal koelbloedige aanvaller speelde niet zijn gelukkigste wedstrijd en faalde opzichtig in de afwerking, waardoor Salt Lake nog mag hopen op een stunt in de return.