Voormalig catcher Brad Ausmus nieuwe manager Tigers

Door

Brad Ausmus #12Vlak na de uitschakeling van de Tigers in de American League Championship Series maakte Jim Leyland, al sinds 2005 manager van de ploeg uit Detroit, bekend te zullen stoppen. De Tigers hebben in Brad Ausmus, net als Jim Leyland een voormalig catcher van het team, een vervanger gevonden. Het wordt voor Ausmus de eerste klus als manager in de MLB.

Frisse wind

Onder leiding van Leyland veranderden de Tigers van een lelijk eendje tot een jaarlijkse titelkandidaat in de American League Central Division. In acht seizoenen wonnen de Tigers 700 wedstrijden met Leyland aan het roer en werden de World Series twee keer bereikt. De 68-jarige manager werd in 2006 AL Manager of the Year. Nu werd het tijd voor frisse wind, zo vond Leyland zelf. Voormalig Major League catcher Brad Ausmus moet hem vervangen.

Ausmus kwam in zijn loopbaan uit voor de Padres, Tigers, Astros en Dodgers. Zijn beste seizoenen kende hij rond de eeuwwisseling voor de Tigers, het team dat hij nu naar successen moet leiden. Ausmus had als speler een career average van .251 en sloeg in 18 seizoenen slechts 80 home runs. Hij stond vooral bekend als een goede ‘game caller’ (hij wist precies in welke situaties hij welke pitches moest vragen) en defensieve catcher (hij gooide 35% van alle stelende honklopers uit).

Bondscoach

In het kleine beetje ervaring dat hij heeft als coach en medewerker in het front office van de Astros heeft hij al laten zien uitstekend om te kunnen gaan met scouting reports. Hij weet precies welke informatie hij daaruit moet halen om tegenstanders uit te schakelen, een kwalitieit die hij ongetwijfeld meeneemt uit zijn verleden als catcher.

Als manager heeft hij kort ervaring opgedaan in Israël, waar hij bondscoach was van het nationale team dat zich probeerde te plaatsen voor de World Baseball Classic. Het team, met daarin onder andere voormalig Major Leaguer Shawn Green, verloor het laatste kwalificatiefuel in 10 innings van Spanje en liep daardoor de WBC net mis.

Verlander

De 44-jarige Ausmus, lid van de Joodse Hall of Fame, is de enige Joodse manager in de MLB. Zijn ace Justin Verlander is alvast tevreden met de komst van de nieuwe manager, zo laat hij op Twitter weten:

De Washington Nationals namen eerder al Matt Williams aan als nieuwe manager en vervanger van Davey Johnson, terwijl bij de Reds Dusty Baker vervangen is door zijn bench coach Bryan Price. Zo komt er voorzichtig wat jong bloed in de managerswereld, terwijl de oude vandagen stuk voor stuk verdwijnen. Williams en Ausmus zijn de eerste managers in de MLB die zelf uitkwamen in het ‘Steroid Era’, Williams zelf is zelfs ooit betrapt op het gebruik van de verboden middelen. Twee jaar geleden zagen we de Cardinals op vergelijkbare wijze hun vertrekkende manager Tony LaRussa vervangen door voormalig catcher en onervaren Mike Matheny. Hij leidde zijn team dit seizoen al tot de World Series. Dat zullen de Tigers ongetwijfeld ook graag zien van Ausmus.

De Chicago Cubs en de Seattle Mariners zijn de enige overgebleven teams die nog op zoek zij naar nieuwe managers. Zij stuurden respectievelijk Dale Sveum en Eric Wedge de laan uit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen