MLS wint aan populariteit onder jeugd

Door

2013 MLS Cup

Dave van den Bergh sprak afgelopen maandag over de groeiende populariteit van de MLS in de USA en had het over een sterk groeiende trend van de Amerikaanse nationale voetbalcompetitie. Het jaarlijkse onderzoek van ESPN, waarin de populariteit en fanbase van de verschillende Amerikaanse sporten worden gemeten, bevestigen de uitspraken van Dave: De MLS laat een forse groeicurve qua populariteit zien, met name onder de jeugdige sportfans.

De huidige generatie jeugdige sportfans is voor de sportbonden een belangrijke graadmeter voor de populariteit, omdat de gemeten populariteit in deze groep een goed beeld geeft van de populariteit in de toekomst. De MLS is de laatste jaren steeds verder opgeklommen, met name door een forse groei in de laatste vijf jaar. Hierdoor staat de MLS nu qua fanatieke jeugdfans op gelijke hoogte met de MLB, die juist een dalende curve laten zien over de laatste paar jaar.

MLSMLB

ESPN Sports Poll Annual Report 

De groei van de populariteit van MLS in the US heeft met verschillende zaken te maken. Het aantrekken van grote spelers, met als beste voorbeeld David Beckham, heeft de nodige aantrekkingskracht gehad. Volgens het onderzoek hebben ook de FIFA-games invloed gehad. Hierdoor leren Amerikanen de sport kennen en wordt de interesse in de MLS in dit geval opgewekt. Ook het aanbod van buitenlandse wedstrijden, zoals bijvoorbeeld Premier League of La Liga wedstrijden, hebben Amerikaanse interesse voor voetbal en dus de eigen MLS gestimuleerd.

De MLS lijkt omgekeerd ook steeds meer belangstelling van Europese en Zuid-Amerikaanse volgers te genieten. De transfers van Thierry Henry, Michael Bradley, Jermain Defoe, Julio Cesar en natuurlijk binnenkort ook Kaka zorgen ervoor dat de MLS in aanzien stijgt en dat er meer belangstelling naar uitgaat. Gezien deze trend is het dan ook de verwachting dat de MLS de komende jaren aan belangstelling zal blijven winnen en qua populariteit (onder jeugd) de MLB zal gaan achterhalen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen