NFL Draft 2015 Preview – Defensive Ends

Door

Williams

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. We behandelen vandaag een positie die de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden, en waar zich veel potentiële toppers onder bevinden: de defensive ends.

1. Leonard Williams – USC

Als men het heeft over de beste speler in de NFL Draft van 2015, dan wordt de naam van Leonard Williams vaak genoemd. Williams was vanaf het begin van het seizoen tot het einde één van de meest dominante spelers in het hele college football, en objectief gezien kan je hem met recht daarom de beste speler noemen.

Helaas voor Williams zullen de Tampa Bay Buccaneers echter vrijwel zeker voor een quarterback gaan, waardoor het momenteel nog gissen is waar de USC-alumnus terecht gaat komen. Wat echter zeker lijkt, is dat hij een veelbelovende toekomst tegemoet gaat. Hij voldoet namelijk aan alle eisen, hij heeft geproduceerd op een hoog college niveau, fysiek is hij één van de beste defensive linemen die er maar kan zijn, en hij is een harde jongen die in het verleden door blessures heen heeft gespeeld. Er valt vrijwel geen zwakte te herkennen in zijn spel, en mede daarom wordt hij nu al vergeleken met dominante spelers als Gerald McCoy, Ndamukong Suh, en zelfs J.J. Watt.

Net als meer spelers die onder de noemer ‘defensive linemen’ vallen is ook Williams op meerdere vlakken inzetbaar. Hij zou namelijk net zo goed als een defensive tackle kunnen optreden, maar de kans lijkt het grootst dat Williams in de NFL als defensive end op zal gaan treden.

2. Randy Gregory – Nebraska

Een tijd geleden leek Randy Gregory nog een kandidaat om misschien wel de top drie in te komen. Maar er zijn toch veel vraagtekens rondom de speler van Nebraska die op papier misschien wel net zo getalenteerd is als Leonard Williams.

Allereerst is er de vraag hoe effectief Gregory kan zijn als defensive end, tijdens de NFL Combine was hij namelijk een stuk lichter dan men had verwacht. Daarnaast werd hij tijdens een dopingcontrole ook gepakt voor marihuanagebruik, en gezien de strenge regels van de NFL zal ook dit een verontrustend signaal zijn voor teams die mogelijk geïnteresseerd zijn in Gregory. Er waren immers al geluiden dat Gregory in het verleden verslaafd was, en positieve dopingcontroles tijdens de NFL Combine staan er extra slecht op omdat iedere speler weet dat deze op het programma staan.

Zoals gezegd kan Gregory vanwege zijn gewicht ook in de toekomst als outside linebacker spelen, en dit hangt dan ook vooral van het systeem af waarin hij zal moeten gaan spelen. Een speler waarmee Gregory valt te vergelijken is Aldon Smith, de getalenteerde edge rusher van de San Francisco 49ers.

3. Alvin Dupree – Kentucky

Ook Alvin Dupree is een typisch voorbeeld van een speler die fysiek boven alles en iedereen uitsteekt, maar bij wie er daarom vragen zijn over zijn mogelijke productie in de NFL. Bij Kentucky was hij veelal de defensieve leider, maar tegen de run bleek hij bij tijd en wijlen ietwat kwetsbaar.

Dit probleem zal Dupree moeten oplossen wil hij daadwerkelijk slagen in de NFL als een defensive end. Fysiek is hij tot heel veel dingen in staat, maar toch zijn er zorgen over zijn kracht en het feit dat zijn coach bij Kentucky (Mark Stoops) erom bekend staat om met zijn agressieve defensie verdedigers sterker te laten lijken dan ze werkelijk zijn. Desondanks zal Dupree waarschijnlijk niet de eerste ronde uitkomen, puur omdat zijn plafond weleens erg hoog kan liggen.

4. Owa Odighizuwa – UCLA

De man met waarschijnlijk de mooiste, en ook meest ingewikkelde naam. Owa Odighizuwa van UCLA is een naam die minder vaak voorkomt in de discussie rondom pass rushers maar wel een jongen waar serieus rekening mee gehouden moet worden. Zoals met zoveel getalenteerde verdedigers het geval is, staan de fysieke kwalieiten van Odighizuwa buiten kijf.

Toch zijn er zorgen, en met name over het blessureverleden van de UCLA-verdediger. Vanwege blessures heeft hij relatief weinig wedstrijden gespeeld voor een senior, en de vraag is dan ook of hij in de NFL wel langere tijd fit kan blijven. De vraag is dan ook in hoeverre teams zich hier zorgen over maken, en hoe hij door de medische keuringen heen kont. Mocht het namelijk echt een serieus probleem zijn, dan kan Odighizuwa zomaar van de late eerste ronde naar de tweede, derde of misschien wel vierde ronde vallen.

5. Preston Smith – Mississippi State

Preston Smith was afgelopen seizoen één van de belangrijkste spelers bij de verrassend goede Mississippi State Bulldogs, en mag het nu gaan proberen in de NFL. Smith krijgt iets minder publiciteit omdat hij fysiek geen freak is zoals Dupree en Gregory dat zijn, maar toch blijkt uit alles dat Smith een hele goede en constante verdediger is die genoeg potentie heeft voor een basisplaats in de NFL.

Daarmee is Smith een heel ander soort defensive end dan de hiervoor genoemde namen, bij Smith moet het vooral van het harde werken komen en daarmee weet hij alsnog veel klaar te spelen. Er zullen teams zijn die dit zwaarder wegen dan puur fysieke kwaliteiten, en die misschien zelfs in de eerste ronde het besluit nemen om voor de harde werker in Smith te gaan. Er zijn immers genoeg defensive linemen die vaak geplaagd worden door het label ‘luiheid’, en dat is iets wat bij Smith niet in het woordenboek lijkt te staan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen