MLS Player Special: Lee Nguyen (Revolution)

Door

Toronto FC v New England RevolutionNet als elke donderdag wordt er ook vandaag weer een speler uitgelicht in de MLS Player Special. Deze keer in de schijnwerpers: de man die in oktober speler van de maand werd en bovendien een oude bekende in Eindhoven is: Lee Nguyen, middenvelder van New England Revolution.

Van Indiana naar Brabant
Op de middelbare school en ook op de universiteit viel Nguyen op door zijn aanvallende spel, techniek, schot en scorend vermogen. Het is dan ook geen verrassing dat Lee werd uitgeroepen tot én High School Player én National Freshman Of The Year. Waar klasgenoten opgingen voor de MLS Superdraft, koos Nguyen voor de stad van lampjes, 040 en Lucille Werner: Eindhoven. In 2006 tekende hij een contract bij PSV.

Van club naar club
Inmiddels is Lee Nguyen een waardevolle speler voor New England Revolution, maar zijn talent werd lang niet overal herkend. Na precies twee wedstrijden in het rood-witte shirt van PSV, zag Lee zich genoodzaakt te beginnen aan een zoektocht naar een nieuwe club. Een tocht die hem naar Denemarken, Vietnam, Arsenal en uiteindelijk de MLS bracht.

Na zijn periode in Eindhoven had Lee de clubs niet voor het uitkiezen. Hij speelde een jaar voor Randers in Denemarken, waarna hij koos voor een verblijf in Vietnam. Lee Nguyen – naast Amerikaan ook Vietnamees – speelde twee seizoenen in de hoogste competitie in Vietnam en pas daar was hij weer een schim van het grote talent dat hij op de universiteit was. Toch kon Lee het Amerikaanse nationale team uit zijn hoofd zetten, hij verdween in die tijd compleet van de radar van de bondscoach.

#MVLee
Na een mislukte stage bij Arsenal, zette Nguyen zijn zinnen op een terugkeer naar de Verenigde Staten. Daar zette hij zijn goede vorm voort in New England. Voor Revolution is Lee nu bezig aan zijn derde seizoen en dat bleef niet onopgemerkt: twee keer werd hij door de fans uitgeroepen tot MVP (#MVLee) en hij zit nu voor het eerst sinds zeven jaar weer bij de selectie van USMNT. Daarnaast kan Lee zich opmaken voor het treffen met de Red Bulls voor de MLS play-offs.

Ook laat Nguyen zijn voeten regelmatig spreken. Bekijk hierboven de wereldgoal die hij ooit maakte voor de Revs. Hieronder zie je ook nog een Bergkampiaans stiftje van vorige maand.

Voetbalgek?
Meer lezen over voetbal, de MLS en de play-offs? Houd Sport Amerika in de gaten! Bekijk het grote voetbalverhaal in het laatste magazine en check de wedstrijdverslagen van de play-offs. Volgende week donderdag is er weer een Player Special. Wie zie jij dan graag uitgelicht? Laat het weten via Twitter!

Foto: Getty Images

 

 

Ook leuk om te lezen